توضیحات

ویرایش
غار پبده در گستره‌ای عشایری در مسیر آبشار "آرپناه" و در کوه انبار سفید در انتهای شهرستان لالی در شمال خوزستان، در ارتفاع 1900 متری از سطح دریا قرار دارد
این غار در منطقه خوش آب و هوای لالی در دل کوه "انبار سفید" از کوه‌های کوهپایه ای زاگرس در شمال استان خوزستان و هم مرز با چهارمحال و بختیاری است که سرزمینی سرشار از چشمه‌ها، رودخانه‌ها و آبشارها به شمار می‌آید.
نام "پبده" از نام طایفه‌ای می‌آید که در روزگاران گذشته در این گستره زندگی می‌کردند ,این غار قدیمی‌ترین زیستگاه بشر و نخستین سکونتگاه انسان‌ها در ایران می‌باشد که تاکنون شناسایی شده است.
در بهار سال 1949پروفسور گیرشمن باستان شناس معروف فرانسوی نخستین بار در ایران بقایایی از انسان عهد هزاره پانزدهم قبل از میلاد را در حفاری غاری در(تنگ پبده) در کوه‌های بختیاری واقع در اطراف لالی کشف کرد، انسان در آن موقع یک نوع ظرف سفالین ناهموار را که به طور ناقص پخته بود به کار می‌برد و ابزارهای ابتدایی شکار را هم ساخته بود.
اسکلت‌های ...مشاهده کامل متن آن انسان ها، روی هم انباشته شده بود، در آن عصر انسان در سوراخ هایی که در اطراف پر درخت کوه‌ها حفر می‌شد و به وسیله شاخه‌های درختان مسقف می‌گردید زندگی می‌کرد و یا غالباً در یکی از غارها یا پناگاه‌های سنگی به سر می‌برد.

محوطه اصلی غار عرض آن بین 13 تا 20 متر متغیر است . و ارتفاع سقف آن به صورت گنبدی بین 4 متر تا 20 متر متغیر است و طول غار از دهانه ورودی تا قسمت دهلیز‌های انتهایی بیش از صد متر می‌باشد .
قومی که در نزدیکی غار پبده لالی و در اشگفت‌های اطراف آن سکونت گزیده اند به احتمال قوی از اقوام آریایی ایرانی الاصل بوده که در زمان‌های گذشته به صورت پراکنده در این سرزمین پهناور می‌زیستند.
سنگ چینی‌های درون غار، باستانی بودن سکونتگاه عشایر در این منطقه را مشخص می‌کند؛ در وسط غار حفرهای بزرگ در کف وجود دارد که تشکیل حوضچه ای داده است و احتمالاً برای آب انبار استفاده می‌شد.
بر اساس مشاهدات انجام گرفته این غار دهانه کوچکی دارد ولی داخل آن بسیار گسترده است در حین حال بسیار تاریک، نمناک و پر از خفاش و حشرات مختلف است و تاکنون کسی اطلاعات مستندی از عمق و ابعاد درون غار ارائه نداده است.
این غار 114 متر طول دارد , در انتهای غار تونلی کم عرض وجود دارد که یک حفره آبی محسوب می‌شود؛ سه حفره درون غار وجود دارد که امکان حرکت انسان به صورت ایستاده در آن وجود ندارد.
این دالان‌های هوایی مثل سفره‌های زیر زمینی آبراه محسوب می‌شوند، از سویی تونل‌های وسط غار به حفره‌های کف غار راه دارند، یک تونل در انتها وجود دارد که دو رگه دارد و یکی بعد از دو راهرو بسته می‌شود و دیگری راه مار پیچ است که بعد از عبور از حفره ای به عرض 70 سانتی متر به علت ریزش سقف و جمع آوری املاح نیمه بسته مانده است.
یکی از ویژگی‌های غار پبده این است که به دلیل برخورداری از ورودی و خروجی امکان تجمع گازهای متصاعد در آن وجود ندارد، طول دهانه ورودی اول غار پنج متر و 40 سانتیمتر و ارتفاع آن سه متر است و همچنین دهانه اول تا دهانه دوم 6 متر فاصله دارد.
ارتفاع دهانه دوم را یک متر و 10 و عرض از سقف آن را سه متر و 10 سانتیمتر عنوان کرد و از دهانه غار به طول 90 متر که وارد غار می‌شوی حفرهای هوایی وجود دارد که در سمت چپ از سقف غار بیشترین ارتفاع را به طول تقریبی 28 متر به خود اختصاص داده است.
کمترین عرض غار پبده 6 متر و بیشترین عرض غار 19 متر و 70سانتی متر اندازه گیری شد، همچنین کمترین ارتفاع تالار اصلی غاز دو متر و بیشترین ارتفاع آن 28 متر است؛ از دیگر نشانه‌های موجود در غار وجود یک استراحتگاه حجاری شده به فاصله 6 متری از دهانه ورودی سمت راست غار و در ارتفاع دو متری با ابعاد سه متر در یک متر است.
در انتهای غار یک سقف گنبدی زیبا به صورت سنگ یکپارچه سفید از جنس خارا با روکش سفید گچی وجود دارد که تشکیل خال‌های منظم بی شباهت به نشیمن گاه خفاش‌ها و یا پوست پلنگ نبود، علاوه بر این در عمق غار تاریخی و ناشناخته پبده به جز خفاش، جانوران و حشرات منحصر به فردی دیگری زندگی می‌کنند که مشابه آنها کمتر در فضای باز مشاهده شده است.
در یکی از بخش‌های این غار کودهای حیوانی بر روی هم فشرده شده که ضخامت آن حدود 40 سانتی‌متر بوده و ممکن است با پاکسازی این کودها، بتوان به یافته‌های باستان‌شناسی بیشتری دست یافت

منبع:
http://arambakhtiyari.blogfa.com/post/8
http://forum.iranhakha.com/showthread.php?tid=14211
http://bakhtiari-pebdeni.blogfa.com/post-16.aspx
http://seven16.mihanblog.com/post/13
http://abezdan.mihanblog.com/post/257
http://www.yjc.ir/fa/news/4769078/
http://tnews.ir/news/6DBC25680359.html
http://khabarfarsi.com/
http://lalinews.ir/Pages/News
آبشار آرپناه

آبشار آرپناه

لالی از شهرستان‌های استان خوزستان است ,آبشارهای آرپناه در 45 کیلومتری شمال شرقی شهرستان لالی قرار دارد و مسیر آن از سمت جاده تراز می‌باشد آبشارهای آرپناه در میان باغات و درختان سرسبز محیط محصور شده و با دارا بودن محیطی سرسبز و زیبا مکانی مناسب و توریستی در شهرستان لالی است . این منط...

اطلاعات | نقشه
کوه‌های چگا

کوه‌های چگا

کوه‌های چگا مانند فرشی سبز رنگ در دشت لالی خود نمایی میکند و دیدنشان خالی از لطف نیست. برای سر زدن به لالی باید به شمال استان خوزستان سفر کنید. این شهر در شرق و شمال شرقی به بخش اندیکا و در جنوب و جنوب شرقی به بخش مرکزی شهرستان مسجدسلیمان محدود می‌شود و البته از شمال غرب با بخش سردشت و...

اطلاعات | نقشه
روستای تاریخی بنه وار

روستای تاریخی ...

روستای تاریخی بنه وار در 32 کیلومتری شرق شهرستان لالی و در ۸۵ کیلومتری مسجدسیلمان قرار دارد. این روستای تاریخی با رودخانه تلوک و چشمه بی بی ترخون همجوار است . روستای بنه وار یک روستای عادی نیست قدمت این روستا به سده‌های میانی اسلام، دوره تیموری و صفوی برمی گردد که به اتابکان لر بزرگ ...

اطلاعات | نقشه
غار پبده

غار پبده

غار پبده در گستره‌ای عشایری در مسیر آبشار "آرپناه" و در کوه انبار سفید در انتهای شهرستان لالی در شمال خوزستان، در ارتفاع 1900 متری از سطح دریا قرار دارد این غار در منطقه خوش آب و هوای لالی در دل کوه "انبار سفید" از کوه‌های کوهپایه ای زاگرس در شمال استان خوزستان و هم مرز با چهارمحال و ...

اطلاعات | نقشه
گسل لالی

گسل لالی

" گسل لالی " در یکی از قدیمی‌ترین سکونتگاه‌های بشر، یعنی لالی واقع شده است. شهرستان لالی اکنون دارای دو بخش مرکزی و چهار دهستان ، سادات ، دشت لالی ، جاستون شه و هتی و حدود 285 روستای مسکونی است ، و در شمال استان خوزستان با وسعتی بالغ بر 1400 کیلومتر مربع واقع شده است. حدود 60 سال پ...

اطلاعات | نقشه
آبشار‌های باباروزبهان

آبشار‌های بابا...

در 40 کیلومتری ضلع شمالی شهرستان لالی از سمت جاده تراز و در آغوش کوهستان‌های زاگرس مکانی زیارتی وجود دارد که به اعتقاد مردم قدمگاه سلمان فارسی است . در اطراف این مکان مقدس آبشارهای بسیار زیبایی از کوه‌های اطراف سرازیر می‌شود که طراوت و زیبایی خاصی به منطقه می‌بخشد. وجود درختان کلخنگ ،...

اطلاعات | نقشه

غار پبده

یکی از مهمترین غارهای استان خوزستان ، غار پبده در شمال شهرستان لالی است که آثار زندگی از 17 هزار سال پیش در آن به دست آمده است . غار تاریخی- طبیعی پبده (PEBDEH) که در شهرستان لالی خوزستان قراردارد توسط گروه کوهنوردی نسیم اندیمشک و انجمن دوستداران میراث فرهنگی تاریانا به طور کامل شناسایی و نقشه برداری ... ادامه مطلب
غار پبده

اطلاعات بیشتر...
[posttitle]

[posttitle]

[postbody]

مشاهده مطلب