1 4

توضیحات

ویرایش
پل بابا رکن الدین یا پل خواجو، در شهر اصفهان و بر روی رودخانه زاینده‌رود در شرق سی وسه پل قرار دارد. این اثر در تاریخ ۱۵ دی ۱۳۱۰ با شمارهٔ ثبت ۱۱۱ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است. پل خواجو به فرمان شاه‏ عباس دوم در سال 1060 به صورت امروزى آن ساخته شده است.
در وسط این پل براى اقامت موقتى شاه صفوى و خانواده او ساختمان مخصوصى (که به نام بیگربیکى شهرت دارد) بنا شد که هم‏ اکنون نیز وجود دارد و طاق هاى آن داراى تزئینات نقاشى است.
نام پل خواجو، تحریف کلمه «خواجه‌» است که به مناسبت لقب بزرگان و خواجه‌های عصر صفوی نام گذاری شده است‌. طول پل 133 متر و عرض آن 12 متر است. پل خواجو به خاطر معماری و تزئینات کاشیکاری آن از دیگر پلهای زاینده رود مشهورتر است.
این پل که در دوران صفوی یکی از زیباترین پلهای جهان به شمار می‌رفت، بیشتر به منزله سد و بند بوده‌است. در میان هریک از دو ضلع شرقی و غربی پل ساختمانی بنا شده که شامل چند اتاق مزین به نقاشی است.
این ساختمان که (شاه نشین) نامیده می‌شود در آن دوره ...مشاهده کامل متن جایگاه بزرگان و امیرانی بوده که برای تماشای مسابقات شنا و قایقرانی بر روی دریاچه مصنوعی به این مکان فراخوانده می‌شدند. در گوشه‌های ضلع شرقی پل خواجو دو شیرسنگی وجود داردکه ظاهراً" نماد سپاهیان بختیاری محافظ اصفهان و زاینده رود هستند.
این پل دارای ۲۴ دهانه‌است که از مکعب‌های به دقت تراش‌خورده ساخته شده و در بخش میانی، با سدهای چوبی برای گرفتن جلو رودخانه مسدود گردیده‌است. این پل از حیث معماری و استحکام، بی اندازه زیبا و بی نظیر است و وجود تزئینات کاشیکاری فراوان و غرفه‌های بالا و نمای غرفه‌های طرفین با کاشیهای الوان، پل خواجو را در شمار آثار بسیار ممتاز اصفهان قرار داده و از دیگر پلهای زاینده رود مشهورتر کرده است.
جهانگردان و سیاحان زیبایی‌های پل خواجو را وصف کرده و آن را در زمره شاهکارهای مسلّم معماری ایرانی-اسلامی به شمار آورده اند. زیرا این پل یکی از زیباترین تناسبات را دارد و میتوان گفت زیباترین پل دنیاست.این پل باشکوه و ظریف است و تا جایی که امکان داشته روی جزئیات آن کار شده و تمامی مسائل فنی در آن رعایت گردیده است. غرفه‏ها و اطاق هاى وسط پل به همان طرز نقاشى و طلاکارى دوره صفویه باقى است و طبقه بالاى اطاق‌ها را در چندین سال قبل خراب نموده‏اند.
پشت بغل هاى این پل از کاشی هاى خشت هفت رنگ تزیین شده که متأسفانه در اثر بى مواظبتى و یا تأثیر باد و باران همه ساله تعداد زیادى از آنها خراب و از بین رفته بود. در گوشه‌های ضلع شرقی پل خواجو دو شیرسنگی وجود داردکه ظاهرا" نماد سپاهیان بختیاری محافظ اصفهان و زاینده رود هستند.
دوشیر دردوطرف پل قرار دارند که محافظان پل بوده واز خصوصیات بارز آنها این است بعد از غروب آفتاب چشمان آنها که برنگ قرمز هستند مانند دو چراغ قرمز میدرخشند وان پدیده حتی درشبهای بارانی وبدون مهتاب هم صورت میگیرد . نمای شرقی و غربی : نمای شرقی پل بسیار زیبا طراحی شده است.
در سمت شرق پایه‌ها فرم پلکانی دارند که علاوه بر مسائل هیدرولیکی، محلی مناسب برای نشستن مردم است. در وسط پل ساختمان شاهی قرار دارد. زیر ساختمان شاهی در تراز پایه ها، محوطه ای مسطح و سنگی وجود دارد که علاوه بر برآورده کردن مقاصد فنی، محلی برای تفریح و تفرج مردم است.
در سمت غربی فرم پایه‌ها به صورت آب شکن‌های زاویه دار است و برخلاف سمت شرقی که پل حالتی صلب وسنگین را القاء می‌کند، سمت غربی حالت سبکی و ظرافت را به وجود می‌آورد.
پایه‌های پل تا طاق‌ها با سنگ هایی که علائم سنگ تراشان صفوی روی آن خودنمایی می‌کنند، ساخته شده است. آب روها در دو طرف روباز هستند و در میانه‌ی پل توسط تخته سنگ هایی پوشانده شده اند.
میان پل درامتداد محور طولی و در زیر طاق‌های پل به صورت سکوهای بزرگی طراحی شده که مکانی بسیار زیبا و دلپذیر را جهت نشستن و تفرج ایجاد می‌نماید. در وسط پل و در طبقه‌ی فوقانی، ساختمان شاهی قرار دارد که دارای تزئینات نقاشی زیبایی است و محل تفریح شاه و خانواده‌ی سلطنتی بوده است(در زمان بیگلربیگی گری صدر اصفهانی، روی عمارت شاهی عمارتی ساخته بودند که به همین مناسبت اسم آن را عمارت بیگلربیگی گذاشته اند، ولی در سال 1310 (هـ.ق) مأمورین ظل السلطان آن را تخریب نمودند). در سمت شمال وجنوب پل نیز فضاهایی تعبیه شده که احتمالاً مربوط به مراسم جشن و یا محل نگهداری ادوات مربوط به تبدیل کردن پل به سد و مأمورین مربوطه بوده است. دهانه‌ها : این پل دارای ۲۴ دهانه‌است که از مکعب‌های به دقت تراش‌خورده ساخته شده و در بخش میانی، با سدهای چوبی برای گرفتن جلو رودخانه مسدود گردیده‌است.دهانه‌های پل به صورت جناغی است.هر جناغی بسته به دهانه دارای شکل متفاوتی است.کف هر جناغی به صورت دیواره سد بالا آمده است و سنگفرش گردیده .دهانه‌های روی هر جناغی باز شده که آب وقتی از دریاچه تجاوز می‌کرده روی سنگفرش می‌آمده و به شکل آبشاری از جلو و روی پله‌های ایجاد شده روان می‌گردیده است. آب شکن‌ها : جرزهایی که جلوی آب و سینه به سینه آن قرار می‌گیرند ( که قبلا نیز در پل‌ها و سدها و بندها رعایت می‌گردید)به صورت نیم گرد طراحی شده و پایه‌ها در قسمت آن طرف پل به شکل پلکانی در آمده است.این شکل پایه‌های پل بهترین شکل برای بریدن آب و پخش فشار آب می‌باشد و پایه‌ها بهتر می‌توانند مقاومت کنند و در برابر آب بویژه هنگام باران و پر آب بودن پایدار بمانند و در ماه اردیبهشت و اغلب سالهای پر باران پل حتی با حجم زیاد آبی که از آن عبور می‌کند صدمه ندیده است. از جمله ویژگی‌های خاصی که این پل را از دیگر پل‌ها متمایز می‌کند می‌توان به موارد زیر اشاره نمود : 1وجود فضاهای معماری در پل 2: تزئینات کاشی و نقاشی 3: عملکرد سد و تبدیل پل به سد 4: طراحی جهت مقاصد تفریحی موقعیت. سد: یکی از مقاصد مهم احداث پل خواجو استفاده از آن به عنوان بند یا سد بوده است.
با تبدیل پل به بند، دریاچه ای پشت پل تشکیل می‌شد که اهداف مختلفی را برآورده می‌نمود از جمله: .1ایجاد دریاچه ای زیبا و تفریحی جهت قایق سواری، ترکیب دریاچه و باغ‌های اطراف و ایجاد مناظر بدیع 2.
ایجاد سد مخزنی و استفاده از آب دریاچه در ماه‌های کم آب تابستان 3.بالا آوردن سطح آب و به جریان در آوردن آب در نهرها )مادی‌های منشعب از دریاچه و مشروب ساختن زمین‌های کشاورزی در پایین دست) .4 استفاده از نیروی پتانسیل آب دریاچه برای به کار اندازی آسیاب‌های آبی 5.تبادل هیدرولیکی دریاچه با زمین‌های اطراف و تغذیه و تقویت آب چاه‌های اطراف رودخانه و درون شهر پل خواجو در نگاه نخست اثری هنرمندانه از معماری صفوی است؛ اما برجستگی جلوه‌های هنری این بنا ارزش‌های مهندسی آن را پنهان کرده است.
خصوصیات مهندسی پل بازخوانی آن را در ردیف مهندسی تحلیلی قرار می‌دهد؛ مهندسی‌ای که با کیفیت و کمیت زمانی و مکانی ارتباطی تنگاتنگ داشته و درک آن از راه تحلیل و مدل‌سازی ممکن است. پل خواجو از نظر مهندسین امروز: پل خواجو مثالی مناسب در به کارگیری مهندسی تحلیلی، یعنی استفاده هم زمان و هماهنگ از سیستم مدیریت شهری و روش‌های مهندسی هیدرولیک و سازه است که با تحلیل خصوصیات سازه و معماریِ آن روشن می‌شود.
این مثال ماندگار و کارآمد در زمان خود، همراه با دیگر تاسیسات تاخیرانداز، مادی‌ها، بندها، باغ‌ها و درختان شهری، فضای زیست محیطی شهر کویری را از رطوبت مناسب برخوردار می‌کرد.
مکان‌یابی پل در مهار و جهت‌دهی و ذخیره‌ی سفره‌های آب زیرزمینی، هوشمندانه است. 21 کانال اصلی و دیگر ظرایف کالبدی در ورودی‌ها و سکوها از تلاطم و سرعت آب می‌کاهد.
با استهلاک نیروی مخرب آب در تغییر مسیرهای درونِ کالبد و مواجهه‌ی سطوح و جریانات آب با یکدیگر، در پایین دست پل حوضچه‌ی آرامشی ایجاد می‌شود که در آن ماهی هم پرورش می‌داده‌اند. توجه به این جنبه‌ها در طرّاحی بناهایی مانند پل‌خواجو دیدگاه و روش ما را در پژوهش‌های تاریخی دگرگون می‌سازد.
با اعتقاد به تحلیل‌ها و مدل‌سازی‌هایی که از نمونه‌های تاریخی به دست می‌آید و استفاده از آن‌ها در معماری و آبادانی کنونی کشورمان، اهمیت و نقش این‌گونه جست‌وجو و تحلیل نمایان می‌شود. شعرای اصفهان درباره پل خواجو اشعار زیبایی سروده و در این سروده‌ها زیبایی‌های آن را ستوده‌اند.از جمله این سروده‌ها قصیده بلند صائب تبریزی در وصف یکی از روزهای جشن و چراغانی در کنار این پل است.
به نوشته تاریخ نگاران و پژوهشگرانی که درباره سلسله صفوی بررسی کرده‌اند، هدف شاه عباس دوم از ساختن پل خواجو پیوند دادن دو محله خواجو و دروازه حسن آباد با تخت فولاد و راه شیراز بوده‌است.
گردشگران و جهانگردانی که در دوره‌های گوناگون به اصفهان آمده‌اند، زیبایی‌های پل خواجو را ستوده، آن را در زمره شاهکارهای جاودانه معماری ایرانی و اسلامی به شمار آورده‌اند.
در وصف ساختن دریاچه و سد بر روى پل مزبور بابا محمدعلى اصفهانى حدود (1081 ه.ق) از شعراى مصاحب حکیم شفایى چنین سروده است: ندانم چون کنم تعریف آن پل کزو ایجاد شد راه توکل شکوه بحر اگر آنجا کشد سر جهد مانند میمونى ز چنبر و نیز شیخ رمزى کاشى در تاریخ بستن سد بر روى زاینده رود چنین نوشته: سدى که از خارا به پیش زنده رود از عطاى شاه دین عباس ثانى بسته‏اند در تاریخش گذشت از آب رمزى و نوشت: (سد اسکندر بآب زندگانى بسته ‏اند) (1076) منابع : http://www.khaju-bridge.blogfa.com/post/10 http://www.tebyan.net/newindex.aspx?pid=79723 http://www.irandeserts.com/ http://fa.wikipedia.org/
عالی قاپو

عالی قاپو

کاخ عالی قاپو عمارتی است که در غرب میدان نقش جهان و روبروی مسجد شیخ لطف اله سر بر افراشته و به عنوان یکی ازمهمترین شاهکارها ی معماری اوائل قرن یازدهم هجری مطرح است. تاریخ ساخت بنا به 1054 هـ.ق باز می‌گردد . این قصر دروازه مرکزی و مدخل کلیه قصرهایی بود که در دوران صفویه در محدوده میدان...

اطلاعات | نقشه
هشت بهشت

هشت بهشت

عمارت هشت بهشت یکی از عمارت‌های تاریخی موجود در شهر اصفهان و ساخته شده در دوران صفویان است که در غرب خیابان چهار باغ پایین و شرق به خیابان متاخری، از جنوب به بازارچه بلند (بازار هنر) واقع شده است. از کلیه کاخ‌های باصفا و کلاه فرنگی‌هائی که در این دوره در کنار چهارباغ احداث شده بود فقط...

اطلاعات | نقشه
چهلستون

چهلستون

باغ چهل ستون، با مساحتی بالغ بر 67000 متر مربع، تنها قسمت کوچکی از باغ وسیع جهان نما است که پیشینه آن به قبل از دوران صفوی می‌رسد. شاه عباس اول در میان آن کوشکی بنا کرد که هسته نخستین کاخ چهل ستون بود و تالار میانی کاخ و غرفه‌های چهار گوشه آن را شامل می‌شد. در دوران حکومت شاه عباس دوم...

اطلاعات | نقشه
میدان امام ( نقش جهان )

میدان امام ( ن...

میدان نقش جهان در ابعادی کوچکتر، در دوره تیموریان ساخته شد. در زمان شاه عباس اول این میدان توسعه یافت و فرم و شکل امروزین خود را یافت. برخی از مهمترین ابنیه پیرامونی این میدان، در همین دوره ساخته شد. پس از انتقال پایتخت ایران از اصفهان به شیراز، میدان نقش جهان اهمیت خود را به تدریج از...

اطلاعات | نقشه
مسجد شیخ لطف الله

مسجد شیخ لطف ا...

مسجد شیخ لطف الله واقع در شرق میدان امام خمینى (ره)، مقابل قصر شاه عباس صفوى که به عالى قاپو معروف است واقع شده است،که شاهکار کم نظیری از کاشی کاری و معماری استادانه قرن یازدهم هجری است که توسط استاد محمدرضا اصفهانی از معماران نامدار آن دوره ساخته شده‌است و خطاطی آن را علی رضا عباسی انج...

اطلاعات | نقشه
سی و سه پل

سی و سه پل

یکی از پلهای زیبا و جالبی که در دوران صفویه بر روی زاینده رود احداث شد سی و سه پل است. این پل که در نوع خود شاهکارى بى‏نظیر از آثار دوره سلطنت شاه‏ عباس اول است. در گذشته «پل جلفا» نیز نامیده می‌شد (زیرا از این طریق به جلفا که تازه احداث شده بود می‌رسیدند). این پل به «الله وردیخان» هم...

اطلاعات | نقشه
منارجنبان

منارجنبان

در ایران برخی مناره‌ها قابلیت تکان خوردن را دارند که به اصطلاح به آنها منارجُنبان می‌گویند. از معروفترین منارجنبان‌های ایران یکی در اصفهان و دیگری در شهرستان اردکان و در بخش خرانق واقع شده‌اند. منارجنبان اصفهان یکی از آثار تاریخی این شهر است که عارفی به نام «عمو عبدالله کارلادانی» در ...

اطلاعات | نقشه
باغ پرندگان اصفهان

باغ پرندگان اص...

باغ پرندگان با مساحتی بالغ بر ۵۵ هزار متر مربع در سال ۱۳۷۵ به همت شهرداری اصفهان در بیشه ناژوان و در حدود ۴ کیلو متری غرب پل وحید احداث گردیده و از نظر طراحی در سطح کشور در نوع خود بی نظیر است . محوطه داخلی باغ پرندگان با وسعت ۱۷ هزار متر مربع چنان زیبا فضا سازی شده است که علاوه بر تام...

اطلاعات | نقشه
مشاهده تمامی جاذبه های گردشگری
بریانی

بریانی

بریانی اصفهان یکی از غذاهای معروف ایرانی است که آوازه‌اش در بسیاری از کشورهای جهان نیز پیچیده و در میان ایرانیان نیز طرفدار دارد. این غذا متعلق به شهر اصفهان است و مشهورترین غذای سنتی اصفهان به شمار می‌آید. مواد لازم برای 4 تا 6 نفر : گوشت گوسفند بدون استخوان 500 گرم جگر...

اطلاعات
کله جوش ( کاله جوش )

کله جوش ( کاله...

این خوراک که به ایلات قشقایی و منطقه اصفهان منسوب است بسیا ساده بوده و به سرعت قابل آماده سازی می‌باشد. لذا می‌توان آنرا در دسته غذا‌های حاضری محسوب نمود.با وجود سادگی بسیار خوش مزه و اشتها آور است. مواد لازم برای سه نفر: 1. نیم کیلو کشک پاستوریزه و یا خانگی ساییده شه و جوشیده.2. نعنا...

اطلاعات
لباس محلی اصفهان

لباس محلی اصفه...

لباس اصیل مردم اصفهان در حدود 300 سال قبل را لباس نخی سفید یا شیری بوده است که به صورت دستباف تهیه می‌شده است. لباس اصیل زنان اصفهان شامل یک دامن مخمل قرمز کوتاه رنگ با چین‌های زیاد که توسط دکمه بسته می‌شده و یک پیراهن گلدوزی شیری رنگ بوده است. زنان جوان یک شلوار نخی سفید رنگ و زنان م...

اطلاعات
جشن و آیین گلابگیری

جشن و آیین گلا...

ایرانیان از نخستین کسانی هستند که از گذشته‌های دور به ویژگی‌های خوراکی و درمانی گل سرخ (محمدی) پی برده‌اند. طبق اسناد بین‌المللی، مبداء تولید گلاب،ایران و مبداء تولید اسانس گل سرخ (محمدی) و عصاره گلبرگ‌های تازه، یونان ذکر شده‌است. کاشت گل‎محمدی در ایران قدمتی حدود 7 هزار ساله دارد و مر...

اطلاعات
خورش ماست ( خورشت ماست )

خورش ماست ( خو...

خورش ماست یا خورشت ماست غذایی بومی اصفهان میباشد که از ماست چکیده، گوشت گردن گوسفند، زعفران و شکر تهیه می‌شود و در آن کمی زرشک و خلال بادام یا گردو و گاه گلاب می‌ریزند و به صورت سرد سرو می‌شود ولی در قدیم یک غذای اصلی درباری بود. هرچند از تاریخچه خورش ماست اطلاعات چندانی در دست نیست ام...

اطلاعات
آش سماق

آش سماق

آش سماق یکی از غذاهای محلی استان اصفهان و استان همدان (تویسرکان) است. دستور شماره یک: مواد لازم برای ۸ نفر سماق خشک و نکوبیده یک پیمانه برنج گرده یک و نیم پیمانه عصاره قلم یا مرغ لوبیا چشم بلبلی دو پیمانه سبزی معطر آش خرد شده نیم کیلو گوجه فرنگی یک کیلو نمک و فلفل نعنا داغ و...

اطلاعات
خاتم کاری

خاتم کاری

یکی از گونه‌های زیبا و هنرمندانه صنایع دستی در اصفهان خاتم سازی است. این هنر بی بدیل وکم نظیر در واقع هنر آرایش سطح اشیاء چوبی به صورتی شبیه به موزائیک با مثلث‌های کوچک است. این مثلث‌ها هرچه ظریف‌تر و طرح‌ها و اشکال هرچه منظم‌تر باشند، خاتم مرغوب‌تر خواهد بود. یکی دیگر از دلایل مرغوبی...

اطلاعات
فرش اصفهان

فرش اصفهان

یکی از صنایع دستی اصفهان قال بافی است. اصفهان در زمان صفویه یکی از مراکز عمده قالیبافی بود. در این شهر تعداد زیادی کارگاه وجود داشت که در آن قالیهای زر بفت بافته می‌شد. کارگاههای قالی بافی دربار صفوی متصل به کاخ سلطنتی در جنوب عالی قاپو بین میدان شاه و چهل ستون، با استفاده از بهترین م...

اطلاعات
میناکاری

میناکاری

در اوایل قرن یازدهم هجری که اصفهان به عنوان پایتخت دولت صفوی انتخاب شد و این شهر مرکز مهم تجارت فرهنگ و صنعت کشور گردید زمینه‌های رشد و شکوفایی آن در تمامی ابعاد علمی و ذوقی و هنری فراهم آمد. « از جمله هنر‌های دستی ایرانیان در گذشته‌های دور ، تزئین و کنده کاری روی فلزات است . » ظروف ف...

اطلاعات
گز

گز

یکی از معروفترین سوغات اصفهان گز می‌باشد مواد اولیه این شیرینی مطبوع و مشهور که گزانگبین باشد، در کوهپایه‌های زاگرس در غرب استان به عمل می‌آید. گز انگبین ریشة گیاهی به نام گون یا درخت گز است. ارتفاع این درخت کوهستانی حداکثر به دو متر می‌رسد و بیشتر در مناطق خوش آب و هوای بختیاری و خوا...

اطلاعات
قلم زنی

قلم زنی

سابقه تاریخی هنر قلم‌زنی، به سیت‌ها و سکاها باز م‌ی‌گردد که حدود 5000 تا 7000 سال پیش در جنوب روسیه و شمال ایران زندگی می‌کردند. آن‌ها نژاد آریایی بودند. این قوم در هنر قلم‌زنی به بالاترین سطح و درجه پیشرفت و ابداع رسیده بودند. از دیگر نمونه‌های تاریخی قلم‌زنی، باید به برنز لرستان اش...

اطلاعات

پل زیبای زاینده رود

پل خواجو یکی از پل‌های تاریخی اصفهان می‌باشد که به عنوان زیباترین پل زاینده رود از آن یاد می‌شود.قدم زدن بر روی این پل می‌تواند یکی از لذتبخش‌ترین لحظات را برای شما خلق کند.
اطراف این پل به هنگام غروب و اوایل شب، محلی برای خوشگذرانی مردم به شمار می‌رود.
کم نیستند پل هایی که دو سوی زاینده رود را به یکدیگر وصل می‌کنند اما حال و هوای خواجو به گونه ای دیگر است. این پل چهره ای متفات دارد که به عنوان زیباترین پل اصفهان شناخته می‌شود و در شرق سی و سه پل قرار دارد. این پل علاوه بر معماری چشم نواز، نقاشی‌های زیبایی را نیز به نمایش می‌گذارد و قسمت میانی آن همچون نگینی می‌درخشد.
ویژگی‌های معماری و استفاده از تزئینات کاشیکاری سبب شده تا این پل از دیگر پل‌های زاینده رود مشهورتر گردد و به عنوان یکی از زیبا‌ترین پل‌های جهان در عصر خود مطرح شود. این پل محلی برای گذر و مکانی برای اقامت موقت بوده و حکم سد و آب‌بند را نیز داشته است.
این پل ساحل شمالی و جنوبی زاینده رود را به هم متصل می‌کند و دارای دو ضلع شرقی و غربی است که در میان هر یک ساختمانی با عنوان شاه نشین یا بیگلر بیکی با چند اتاق مزین به نقاشی وجود دارد. این ساختمان به نام شاه نشین معروف بوده که هم نقش یک اقامتگاه موقتی برای خانواده‌ی شاه را داشته و هم جایگاه بزرگان و امیرانی بوده که برای تماشای مسابقات شنا و قایقرانی بر روی دریاچه مصنوعی که در نتیجه‌ی سد کردن راه آب توسط پل شکل می‌گرفت، به اینجا می‌آمدند. گفته می‌شود که در آن دوران فواره هایی نیز در اطراف پل وجود داشته که امروزه اثری از آنها دیده نمی‌شود.
در گوشه‌های ضلع شرقی پل خواجو دو شیرسنگی به چشم می‌خورد که احتمالا نماد سپاهیان بختیاری و محافظ اصفهان در عصر صفویه می‌باشند. با طی کردن ۱۱ پله سنگی از کف پل به بستر دریاچه می‌رسیم. دهانه‌های پل، از آجرهای به دقت تراش‌خورده ساخته و در بخش میانی آن نیز سدهای چوبی برای گرفتن جلوی رودخانه تعبیه شده اند. در مورد طول این پل و تعداد دهانه‌های آن اختلاف نظر وجود دارد به عنوان مثال تارونیه، سیاح اروپایى، درباره‌ی این مشخصات می‌گوید:
این پل که طولش ۱۵۰ متر و عرضش ۱۴ و معبر آن ۵/۷ متر است از سنگ و آجر ساخته شده و ۲۱ جوى و ۲۶ چشمه (دهانه) دارد.
اما آنچه که در کتاب‌های امروزی مشاهده می‌شود طول ۱۳۲/۵ متر و عرض ۱۲ متر می‌باشد و البته تعداد چشمه‌های این پل را بعضى ۲۶ و برخى ۲۴ و کسانى ۲۱ و دیگران ۲۸ نوشته اند. بر این اساس، احتمالا در طول تاریخ این پل دچار تغییراتی شده و برخی از قسمت‌های آن از بین رفته اند.
تارونیه در جایی دیگر به کاربری سد و معمارى و استحکام بى اندازه زیبا و بى نظیر آن اشاره می‌کند و چنین مشخصاتی را برای آن بیان می‌دارد:
پل شامل چهار طبقه است و در دو طرف داخلى معبر فوقانى هر طرف، ۵۱ غرفه بزرگ و کوچک دارد. طول سنگ هاى این پل متجاوز از دو متر و امتداد ستون هاى فاصله هر چشمه به سقف ۲۰ متر است. جلوی هر سقف و دیوار، پیش آمدگى و فرو رفتگى وجود دارد اگر تخته‏ اى با اندازه دهانه پل‌ها بگذارند آب رودخانه بالا آمده و مدتى ذخیره می‌شود.
آنچه که امروز به عنوان پل خواجو شناخته می‌شود در سال ۱۰۶۰ به دستور شاه عباس دوم و بر روی خرابه هایی از یک پل به جا مانده از دوره تیموری به نام پل حسن بیک بنا گردیده است.کارشناسان معماری از پل خواجو به عنوان نقطه ای اوج در صنعت پل سازی ایران یاد می‌کنند و معتقدند مصالح به کار رفته در ساخت این سازه بسیار هوشمندانه انتخاب شده اند.
... ادامه مطلب
پل زیبای زاینده رود

شمعی پنهان در پل خواجوی اصفهان

شمع پنهان رو وقتی در امتداد زنده رود به طرف پل حرکت کنین میتونین ببینین و هرچه به پل نزدیک میشوید شمع در هر دهانه کوچک و بزرگ میشود البته بصورت معکوس. در ضمن دوستان عزیز در شبانه روز وقتی ماه توی آسمون باشه سه مرتبه در شبانه روز میتونین ببینین البته در موقع طلوع وغروب خورشید وهمینطور وقتی ماه به افق نزدیک میشه...
درمواقع دیگری که رودخانه دارای آب باشه وقتی خورشید و یا ماه زاویه 45 درجه داشته باشن انعکاس نور از آب به سقف پل میتونین ببینین که منظره بی نظیر و فوق العاده ای هست.
... ادامه مطلب
شمعی پنهان در پل خواجوی اصفهان

پل خواجو، پله پله تا وصله ناجور قسمت 2

به خاطر عقاب بال گشوده اش
حالااز آسمان به پل بنگرید، سوار بر هواپیما، بالگرد یا چیزی چون این. بنای پل از بالاهمچون عقابی است که با تمام شکوه بال گشوده و برپهنه آبی زاینده رود پرواز می‌کند. کنگره‌های طبقات مختلف پل بسان پرهای عقاب می‌ماند و برآمدگی‌های شاه نشین طبقه دوم پل همچون سر عقاب است. براستی ... ادامه مطلب
پل خواجو، پله پله تا وصله ناجور قسمت 2

اطلاعات بیشتر...
[posttitle]

[posttitle]

[postbody]

مشاهده مطلب