1 2 1

آب و هوا

توضیحات

ویرایش
اقلیم : سرد
نام قدیم : آتورپاتکان
مساحت : 37059
جمعیت : 3080576
استان آذربایجان غربی یکی از ۳۱ استان ایران است، که در شمال غربی این کشور قرار دارد و مرکز آن شهر ارومیه ( در اصل: اورمیه) است. در کنارهٔ شرقی این استان، دریاچه ارومیه قرار دارد.
از نظر تاریخی، تاریخ باستانی آذربایجان با تاریخ قوم ماد در آمیخته‌است. قوم ماد پس ...مشاهده کامل متن از مهاجرت به ایران آرام آرام قسمت‌های غربی ایران از جمله آذربایجان را تصرف کردند.
مقارن این ایام دولتهایی در اطراف آذربایجان وجود داشت که از آن جمله می‌توان به دولت آشور در شمال بین النهرین، دولت هیق در آسیای صغیر، دولت اورارتو در نواحی شمال و شمال غرب، اقوام کادوسی در شرق و کاسیها در حوالی کوههای زاگرس اشاره کرد.
بعد از تأسیس دولت ماد، آذربایجان به ماد کوچک معروف شد و مشتمل بر شهرهای قدیمی همدان، ری، اصفهان و کرمانشاه بود.
این استان یکی از مناطق مستعد کشاورزی است. علاوه بر این وجود ایلات و عشایر در دامداری استان نقش قابل توجهی دارد. این استان از نظر اکتشاف و بهره‌برداری منابع معدنی نسبت به سایر استانها در وضع مطلوبی قرار ندارد.
بررسی ترکیب کارگاههای موجود استان نیز نشان می‌دهد که دو گروه صنعتی کانیهای غیرفلزی و غذایی - داروئی در بین سایر صنایع بالاترین تعداد میزان اشتغال را دارد.
از جمله معادن این استان می‌توان به معادن مصالح و سنگهای ساختمانی، گرانیت، میکا، زرنیخ، تالک، تراورتن، طلا، خاک نسوز و پوکه معدنی اشاره کرد.

گروهی معتقدند که نام آذربایجان گرفته شده از آذرآبادگان گرفته شده و به معنی سرزمین آتش است. بزرگ‌ترین آتشکده‌های زرتشتی در این منطقه بوده‌است و نمونه آن هنوز در باکو پایتخت جمهوری آذربایجان بجا مانده‌است.
گروهی دیگر وجه تسمیه آذربایجان را مربوط به وجود سرداری به نام اتروپاد می‌دانند. اینان معتقدند که که بعد از غلبه اسکندر مقدونی به ایران، سرداری به نام آتورپات در آذربایجان ظهور کرد و از اشغال آن توسط یونانیان ممانعت به عمل آورد.
از آن به بعد این سرزمین به نام آتورپاتگان معروف شد. حکومت جانشینان آتورپات در آذربایجان در زمان اشکانیان نیز ادامه یافت و این منطقه توانست کماکان استقلال داخلی خود را در چهارچوب دولت اشکانی حفظ کند.
سرانجام اردشیر بابکان بنیان‌گذار سلسله ساسانی بر حکمرانان محلی آذربایجان استیلا یافت و آنرا بصورت یک ایالت غیر موروثی آداره نمود .

موقعیت جغرافیایی و تقسیمات سیاسی استان
استان آذربایجان غربی با احتساب دریاچة ارومیه حدود 43660 کیلومتر مربع مساحت دارد. این استان که در شمال غرب ایران است، 65/2 درصد از مساحت کل کشور را تشکیل می‌دهد و بین 35 درجه و 58 دقیقه تا 39 درجه و 46 دقیقه عرض شمالی (از خط استوا) و 44 درجه و 3 دقیقه تا 47 درجه و 23 دقیقه طول شرقی (از نصف‌النهار گرینویچ) قرار گرفته است.
جغرافیای طبیعی
استان آذربایجان غربی یکی از مناطق کوهستانی کشور است که توپوگرافی متنوع و گسترده‌ای دارد. درسراسر ناحیه هم مرز آن با ترکیه و عراق‌، کوههای مرتفع برف‌گیری از شمال به جنوب کشیده شده است‌.
آب‌های‌حاصل از ذوب برف کوه‌های مذکور بصورت رودخانه‌های متعددی در دره‌های منطقه جریان می‌یابد و به سه‌حوزه عمده دریاچه ارومیه‌، گسل عظیم خوی و دره رود کلوی سرازیر می‌شوند.
سه ناحیه فوق پست‌ترین نقاط‌آذربایجان غربی به حس اب می‌آید
این استان از طرف شمال و شمال شرقی با جمهوری‌های نخجوان و ارمنستان، از غرب با کشورهای ترکیه و عراق، از جنوب با استان کردستان و از شرق با استان آذربایجان شرقی و زنجان همسایه است.
طول مرز آبی و خاکی استان با کشورهای همسایه مجموعاً 823 کیلومتر است که 135 کیلومتر آن مرز آبی با جمهوری‌های آذربایجان (نخجوان) و ارمنستان، 488 کیلومتر مرز خاکی با ترکیه و 200 کیلومتر مرز خاکی با عراق است.
دمای هوایی این استان در تابستان معمولاً از 40 درجه سانتی گراد تجاوز نمی‌کند و در زمستان بسیار سرد و بارش برف سنگین است.شهرستان سردشت در جنوب استان آذربایجان غربی(با بیش از 900 میلی متر بارش سالیانه) و شهرستان خوی در شمال این استان با حدود 240 میلیمتر) به ترتیب بیشترین و کمترین میان بارش سالیانه را دارند.وجود چشمه‌های آب معدنی و بارندگی زیاد،از دیگر ویژگی‌های آب و هوایی این منطقه است.
استان آذربایجان غربی به علت وجود گسل‌های متعدد و قرارگیری در کمربند زلزله آلپ هیمالیا یکی از مناطق مستعد زمین لرزه می‌باشند.
بلندترین کوههای آن از شمال به جنوب،اورین(خوی)،برده رش (ارومیهساری داش (اشنویه) و ملک هلان (پیرانشهر) نام دارند.
موقعیت خاص جغرافیایی و داشتن وضعیت مناسب آب و هوایی، این استان را از توان آبی بالایی برخوردار کرده است.از مهمترین رودهای استان می‌توان به ارس،زرینه رود،زاب،سیمینه رود،نازلو،گلدار،باراندوز،قطور و ... اشاره کرد.حجم آب برداشتی از منابع سطحی و زیرزمینی سالیانه 6/3 میلیارد متر مکعب است که 53 درصد آن از منابع آب سطحی و بقیه آن از منابع آب زیرزمینی تأمین می‌شود.
استان آذربایجان غربی دارای چشمه‌های آب معدنی فراوان است که بخشی از آب این چشمه‌ها به دریاچه نفوذ می‌کند.
ترک‌های آذری و کردها از گروه‌های عمده این استان به شمار می­روند.
کردها در بخش‌های مرتفع غربی و جنوبی استان نشیمن دارند و متقابلاً ترک‌های آذری در دشت‌های پیرامون دریاچه ارومیه و بخشی نیز در دشت‌های شمال و جنوب شرقی استان، سکونت دارند.
همچنین اقلیت‌های آشوری و ارامنه هم در استان ساکن هستند.
جغرافیای اقتصادی
آذربایجان غربی به دلیل داشتن زمینهای حاصل خیز و مناطق طبیعی غنی از مهمترین مناطق کشاورزی و دامپروری ایران است. تولیدات بخش صنعت و معدن 4.5 % از صادرات کل کشور را تشکیل می‌دهد معادن این استان بعد از استانهای خراسان و سمنان مقام سوم را از نظر تنوع ماده معدنی دارد در این استان انواع صنایع دستی هم رونق خاصی دارد..
جغرافیای انسانی
براساس سرشماری سال 1375 جمعیت این استان 2496320 نفر است از این تعداد 53% ساکن شهر و 47 % ساکن روستا هستند بیشتر مردم این استان مسلمان هستند.اقلیت‌های مذهبی ارامنه و کلیمی هم در این استان زندگی می‌کنند.
نژاد مردم این سرزمین آریای است و بعد‌ها اقوام ترک و مغول بر این سرزمین آمدند.
جغرافیای سیاسی
این استان براساس آخرین تقسیمات کشوری 17شهرستان، 40بخش، 38 شهر، 113 دهستان و دارد و مرکز آن شهر تاریخی ارومیه است. شهرستان‌های استان آذربایجان غربی عبارتند از:
ارومیه، اشنویه،بوکان،پلدشت،پیرانشهر، تکاب،چالدران، چایپاره،خوی، سردشت، سلماس، شاهین‌دژ، شوط، ماکو ، مهاباد،میاندوآب و نقده.

منبع :ostan-ag.gov.ir - wazchto.ir - wikipedia.org
دریاچه ارومیه

دریاچه ارومیه

دریاچه ارومیه که در گذشته چی‎چست ، کبودان و رضاییه نیز نامیده می‌شد، بزرگترین سطح آبی کشور و شورترین دریاچه دائمی ایران و دومین دریاچه آب شور دنیا و یکی از دریاچه‎های فوق اشباع از نمک دنیا است که از این نظر با دریاچه بزرگ نمک Great Salt Lake آمریکا شباهت دارد. این دریاچه در شمال غربی...

اطلاعات | نقشه
دریاچه مارمیشو

دریاچه مارمیشو

یکی از جاذبه‌های دیدنی استان آذربایجان غربی دریاچه زیبا و تقریبا بکر مارمیشو است که مسافت زیاد آن از ارومیه باعث شده هنوز طبیعت مارمیشو زیبایی بکر خود را حفظ کند. این دریاچه در حدود ۴۵ کیلومتری غرب شهر ارومیه و در میان کوهستان‌های مجاور مرز ایران و ترکیه قرار دارد. دریاچه‌ای طبیعی است ...

اطلاعات | نقشه
سه گنبد

سه گنبد

در جنوب شرقی شهر ارومیه مرکز استان آذربایجان غربی ایران، برجی دوار و تاریخی با نام سه‌گنبد وجود دارد که یکی از بناهای باقی مانده از دوران سلجوقی است و به شکل استوانه با دو نوع مصالح سنگ و آجر ساخته شده است. در حال حاضر به علت گسترش شهر در داخل شهر قرار گرفته است. برخی در وجه تسمیه آن ...

اطلاعات | نقشه
تپه حسنلو

تپه حسنلو

تپه‌ی حسنلو در ۷ کیلومتری شهر نقده قرار دارد و یکی از تپه‌های باستانی ایران است که قدمت آن به بیش از ۶ هزار سال قبل از میلاد می‌رسد تپه حسن‌لو با وسعت30 هکتار و ارتفاع 20 متر در 7 کیلومتری شمال شرق شهر نقده در استان آذربایجان غربی و در کنار روستای حسن لو واقع شده است. جام بزرگ طلایی ح...

اطلاعات | نقشه
تخت سلیمان

تخت سلیمان

یکی دیگر از آثار باستانی استان آذربایجان غربی، تخت سلیمان است که در ۴۵ کیلومتری شمال شرقی این شهر در نزدیکی تَکاب و روستای تخت سلیمان ( در گذشته نصرت‌آباد )، واقع شده است. تخت سلیمان محوطه ای باستانی است که مهم‌ترین آثار بجا مانده آن، آتشکده آذرگشنسب و تالارهای دوره ساسانی است. برخی آ...

اطلاعات | نقشه
فخریگاه ( فقره‌قا )

فخریگاه ( فقره...

در حدود 15 کیومتری شمال شهرستان مهاباد و در جنوب روستای اگریقاش اثر تاریخی و باعظمت فقره‌قا که بصورت یک دخمه سنگی در دل کوه می‌باشد و شمالی‌ترین آرامگاه از مقابر دوران ماد است و بر دشت وسیع «شهر ویران» مشرف می‌باشد، واقع شده است. این آرامگاه دارای چهار ستون سنگی، دو پله، سه قبر، و ارت...

اطلاعات
سد شهید کاظمی ( سد بوکان )

سد شهید کاظمی ...

سد شهید کاظمی یا سد بوکان برای تنظیم و استفاده از آب و سیلابهای رودخانه زرینه جهت آبیاری اراضی پایین‌دست سدی در محل جنوب‌شرقی بوکان بر روی این رودخانه بسته شده است . بوکان از دو کلمه (بوک) به معنی عروس و (آن) که علامت جمع است تشکیل گردیده و معنی عروسان یا عروسها را می‌دهد.گویا بوکان در...

اطلاعات | نقشه
آبشار شلماش

آبشار شلماش

یکی از مهمترین آبشارهای آذربایجان غربی آبشار شلماش است که در شهر سردشت جاریست . سر دشت از شهرستان‌‌های کردنشین و مرزی استان آذربایجان غربی است و در جنوب این استان قرار گرفته و با برخی از مناطق کردنشین عراق هم‌مرز می‌باشد . این آبشار با دره ای سرسبز و طبیعت رویایی هر ساله گردشگران زیاد...

اطلاعات | نقشه
مشاهده تمامی جاذبه های گردشگری
دلمه برگ مو

دلمه برگ مو

دلمه برگ مو که در اکثر استان‌های کشورمان به شیوه یکسان با اندکی تغییرات مختص همان استان پخته می‌شود ، یکی از غذاهای محلی استان آذربایجان غربی می‌باشد. مواد لازم: گوشت چرخ کرده : ۲ پیاله - پیاز رنده شده مقداری - لپه نیم پز شده ۵/۲ تا ۳ پیاله - تره و مرزه خشک شده ۲ تا ۵/۲ پیاله (میتوا...

اطلاعات
خورشت کنگر ( کنگر خورشه )

خورشت کنگر ( ک...

خورش کنگر یک نوع از دهها خورش‌های اصیل ایرانی است. در طبخ این خورش از کنگر پیاز سرخ شده گوشت قرمز رب گوجه فرنگی گوجه فرنگی رنده شده نعنا و جعفری آب غوره و ادویه جات استفاده می‌شود. بعضی‌ها در طبخ خورش قیمه از کنگر هم استفاده می‌کنند. مواد لازم : یک کیلو کنگر - یک کیلو گوشت ران یا...

اطلاعات
آش دوغ

آش دوغ

آش دوغ یکی از غذاهای محلی و بسیار لذیذ استان آذربایجان غربی می‌باشد. مواد لازم: نخود 250 گرم - تره جعفری و شوید 700 گرم - برنج 1 پیمانه - دوغ گازدار 2 لیتر - نمک ، فلفل ، سیر تازه خرد شده به مقدار لازم طرز تهیه: نخود‌ها را از شب قبل در ظرف بزرگی اب خیس کنید و تا روز بعد چند بار...

اطلاعات
آش بلغور ( یارما شورباسه )

آش بلغور ( یار...

مواد لازم: سیب زمینی : یک عدد متوسط - فلفل دلمه ای کوچک: یک عدد - گوجه فرنگی: یک عدد - بلغور: یک پیمانه - لوبیا قرمز پخته: یک پیمانه - پیاز: یک عدد - رب گوجه فرنگی: یک قاشق غذاخوری - نعنا خشک: یک قاشق غذاخوری - نمک، فلفل و زردچوبه : به مقدار لازم - لیمو ترش تازه: به مقدار لازم بلغو...

اطلاعات
لباس محلی آذربایجان غربی

لباس محلی آذرب...

استان آذربایجان غربی به دلیل در برگرفتن دو قوم بزرگ آذری و کرد و هم چنین ایل‌ها و عشایر متعدد دارای انواع مختلف لباس‌های محلی است. با گسترش شهر نشینی و صنعتی شدن جوامع مختلف استفاده از لباس‌های محلی کم کم منسوخ شده ولی هنوز هم در شهرهای کوچک و روستاها از لباس‌های سنتی استفاده می‌شود. ...

اطلاعات
زبان و گویش مردم آذربایجان غربی

زبان و گویش مر...

در آذربایجان غربی زبان‌های ترکی و آذری و کردی ، زبان‌های اصلی را تشکیل می‌دهند و اقلیتها به زبان‌های آشوری و ارمنی و کلیمی تکلم می‌نمایند . الف ) زبان ترکی آذری : ریشه این زبان مربوط به مادهاست که در اثر گذشت زمان تحت تاثیر زبان‌های فارسی ، عربی و ترکی قرار گرفته است . زبان مادی که ا...

اطلاعات
موسیقی آذربایجان غربی

موسیقی آذربایج...

وجه تمایز موسیقی این استان از استان‌های دیگر بدیهه خوانی است . استان آذربایجان غربی به تبع تنوع و ترکیب قومی خود ، دارای انواع مختلف موسیقی بومی نیز هست . موسیقی آذربایجان را می‌توان به پنج دسته تقسیم کرد : عاشیق‌ها ، ترانه ملی و مقامی ، موسیقی عزا و مذهبی ، موسیقی کار و تلاش و موسیقی...

اطلاعات
گشنیز کباب

گشنیز کباب

گشنیز کباب یک غذای سنتی شهر ماکو و منطقه آذربایجان است که از کوفته‌های کوچک و مقداری آب حاصل از پخت آن‌ها تشکیل می‌شود. این غذا را با نان مصرف می‌کنند و البته بعضی‌ها دوست دارند نان را در آب آن خرد کرده و مانند آبگوشت میل کنند. در ضمن، عطر و بوی دل‌انگیز و اشتهاآور این غذا به جهت وج...

اطلاعات
مشاهده تمامی آداب و رسوم
فرش آذربایجان غربی

فرش آذربایجان ...

فرش دستباف آذربایجان غربی با توجه به قدمت آن جایگاه ویژه ای در میان فرش‌های دستباف تولید شده در سطح کشور دارد. در اغلب شهرستان‌های استان به ویژه ارومیه، خوی، تکاب، میاندوآب، بوکان، شاهین‌دژ و مهاباد صنعت فرش‌بافی به طور گسترده رواج دارد. در این میان فرش ریزماهی خوی و افشار آهنین تکاب ...

اطلاعات
گلیم بافی استان آذربایجان غربی

گلیم بافی استا...

گلیم بافی دیگر هنر دستی مردمان این دیار است. فرش و گلیم این استان به سبب طرح و رنگ ثابت آن از امتیازات ویژه اى برخوردار است. وجود اقوام مختلف باعث گردیده که گلیم‌های بافته شده این استان از تنوع خاصی برخوردار باشد بطوریکه بافت گلیم در هر ایل و طایفه ای متفاوت‌تر از دیگری می‌باشد. شاخص...

اطلاعات
رودوزی

رودوزی

رودوزی هنر آراستن سطح پارچه با استفاده از نخ‌های الوان یا اشیاء الوان با کمک سوزن یا قلاب می‌باشد . بشر بعد از به وجود آمدن پارچه که حفاظی در برابر سرما و یا گرما و سای نیازهای ابتدایی بود ، مانند هر وسیله دیگری ، آن را از حالت ساده در آورده و به تزیین و تجمل آن پرداخته است که به مقتضای...

اطلاعات
ظریف کاری روی چوب ارومیه

ظریف کاری روی ...

ریزه کاری چوب از جمله صنایع دستی پررونق شهرهای ارومیه و سنندج بوده و اساس آن روکش کردن قطعات چوبی آماده شده براساس طرح مورد نظر است. اگر این محصولات توسط چوب گردو ، سنجد، گلابی، سرو، صنوبر،تبریزی و بروش بریدن چوب در قطعات نازک و کنار هم چسباندن آنها تولید می‌شوند. انواع جعبه سیگار، دس...

اطلاعات
معرق کاری ارومیه

معرق کاری اروم...

هنر معرق یا ساخت و نصب کاشی‌ها سابقه دیرینه ای در ایران دارد معرق کاری کاشی در قرن‌ها در دوره سلجوقی و بعدها در دوره صفوی و قرنهای 9 و 10 هجری به اوج و کمال خود رسید. معرق کاری روی چوب عبارتست از ایجاد نقوش و طرحهای مختلف که از کنار هم قراردادن چوب در کنار یکدیگر بوجود می‌آید و بر دو ن...

اطلاعات
منبت کاری ارومیه

منبت کاری اروم...

معمولا“هنرمندان منبت کاردر این منطقه برای خلق یک اثر چوبی اغلب از چوب گردو استفاده می‌کنند. بیشتر منبت کاران ارومیه چوب مورد نیاز خود را در پاییز و زمستان یعنی زمان برش درختان از سنندج خریداری می‌کنند زیرا که چوبهای منطقه‌ی سنندج خوش رنگ و خوش جنس هستند. منبت کاران برای ساخت فرآورده‌ها...

اطلاعات
نقل ارومیه

نقل ارومیه

نقل بیدمشک، نقل گردویی پر مغز، نقل زعفرانی، نقل بادامی و نقل پسته‌ای از انواع نقل‌های تولیدی در ارومیه و اصلی‌ترین سوغات نقل بیدمشک است. بیدمشک دارای خاصیت درمان کم خونی، سرگیجه و تقویت قلب است. عرق بیدمشک علاوه برخاصیت پزشکی برای تهیه شربت، شیرینی و خوشبو و خوش طعم کردن شربت‌های گوناگ...

اطلاعات
عرق بیدمشک

عرق بیدمشک

بهار طبیعت در آذربایجان غربی با شکوفه کردن درختان بید مشک شروع می‌شود و بیدمشک نخستین درختی است که در شهرهای مختلف آذربایجان غربی به عنوان پیک بهاری به گل می‌نشیند. در شهرهای ارومیه، سلماس و خوی درختان بیدمشک با اولین تلالو گرم شدن هوا شکوفه می‌کنند و مردم نیز سعی می‌کنند قبل از بارش‌ه...

اطلاعات
مشاهده تمامی محصولات

سلام زودهنگام زمستان به پاییز

در دوازدهمین روز از ماه مهر ؛ بارش برف و باران در برخی مناطق استان‌های آذربایجان شرقی و غربی ، اردبیل ، گیلان ، مازندران و قزوین به این مناطق حال و هوای زمستانی داد .
درپی کاهش دمای هوا و بارش باران در استان اردبیل که از دو روز گذشته شروع شده، در مناطقی از استان به خصوص گردنه‌ها و مناطق کوهستانی برف بارید. بارش نخستین برف پاییزی در دوازدهمین روز از فصل پاییز مناطقی از شهرستانهای مشگین شهر، نمین، و سرعین و گردنه الماس در جاده خلخال - اسالم، گردنه صائین در محور نیر - سراب را سفیدپوش کرد. بارش باران که از دو روز گذشته در استان اردبیل آغاز شده و همچنان ادامه دارد علاوه بر خوشحالی کشاورزان و شستشوی چهره شهر و طبیعت، سبب آبگرفتگی معابر شده و برای اهالی مشکلاتی بوجود آورده است. ... ادامه مطلب
سلام زودهنگام زمستان به پاییز

«ماکو»، شهری در چنبره صخره‌های سنگی مرتفع

شهر ماکو در شمال استان آذربایجان غربی در دامنه جنوبی دیواره عظیم کوه قیه ، قرار دارد. دیواره سنگی قیه به طول تقریبی شش کیلومتر و ارتفاع 150 تا 600 متر ، شمال شهر ماکو را در بر گرفته است.
یکی از بزرگترین کلاهک‌های خمیده جهان در دل این دیواره است که با شیب منفی 40 درجه ، از شاهکارهای طبیعت محسوب می‌شود.زیر ... ادامه مطلب
«ماکو»، شهری در چنبره صخره‌های سنگی مرتفع

اطلاعات بیشتر...