آب و هوا

توضیحات

ویرایش
نام قدیم : اوکانی، ساناکا، شاهان دژ، صائین قلعه، صائین دژ
در قسمت جنوب شرقی استان آذربایجان غربی، شهرستان شاهین‌دژ قرار دارد. مرکز این شهرستان شهر شاهین‌دژ می‌باشد که در بخش مرکزی شهرستان شاهین‌دژ در استان آذربایجان غربی واقع است.
این شهر در ۷۲ ...مشاهده کامل متن کیلومتری شمال غرب تکاب و در ۶۰ کیلومتری جنوب شرق میاندوآب قرار دارد و در ارتفاع ۱۴۰۶ متری از سطح دریا واقع شده‌است. جمعیت این شهر در سال ۱۳۸۹، برابر با ۳۸۸۲۰ نفر و ۹۹۱۶ خانوار اعلام شده است.
شهرستان شاهین‌دژ از سمت شمال به استان آذربایجان شرقی، از سمت جنوب به استان کردستان، از سمت جنوب غرب به شهرستان بوکان، از سمت شمال غرب به شهرستان میاندوآب و از سمت شرق به شهرستان تکاب محدود می‌گردد.
نام اصلی و قدیمی شاهین دژ در زمان اورارتویی‌ها بر اساس مستندات اوکانی و بعدها ساناکا بوده در زمان ساسانی به دلیل موقعیت جغرافیای خواص و طبیعی که مانند دژ طبیعی بود به شاهان دژ (شاه=بزرگان+دژ) نام گذاری شد.
البته امروزه برخی از مورخان اعتقاد دارند که نام شاهیندز در قدیم (صاین قالا) بوده است ولی پس از مدتی به دلیل رشادتهای فرزندان ان سرزمین در مبارزه با ظلم و جور به شاهین دژ تغییر نام داد و با ورود اسلام به ایر ان صائین قلعه معروف شد،
شاهین‌دژ (قلعهٔ عقاب) پیش از اسلام برسر راه آتشکدهٔ آذرگشنسب قرار گرفته بود و بزرگان زرتشتی پس از زیارت این مکان مقدس، در ۳۰ کیلومتری غرب آن قلعه‌ای برای استراحت خود ساخته بودند که این قلعه به تدریج بزرگ و بزرگ‌تر شد و نهایتاً تبدیل به یک شهر کوچک گردید.
شاهین به‌عنوان نگهبان این قلعه مورداستفاده قرار می‌گرفته و هم‌اکنون نیز در شمال این شهر صخره‌هایی معروف به لانهٔ عقاب موجود است. نام این شهر پس از اسلام به «صائین‌قلعه» و در دورهٔ پهلوی نیز به «صائین‌دژ» تغییر پیدا کرد.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی به همان نام تاریخی «شاهین‌دژ» خوانده شد.
شاهین‌دژ سرزمینی است که گروهای اجتماعی متنوع با آداب و رسوم و عقاید متفاوتی در آن سکنی گزیده‌اند از قبایل چادرنشین، عشایر، و روستائیان حافظ سنت‌ها و عادات دیرین گرفته تا شهر نشینان و اقلیت‌های مذهبی و نژادی مانند (زرتشتیان، ارامنه، کرد و ترک) هر یک فرهنگ مخصوص به خود را دارند.
از کل جمعیت شهرستان ۸۹٫۹۹ درصد را مسلمانان و بقیه یعنی ۰٫۰۳ درصد زرتشتی و ۰٫۰۸ درصد را سایر ادیان (کلیمی، مسیحی و...) تشکیل می‌دهد.
زبان اصلی ساکنین ترکی آذربایجانی بوده که اغلب جمعبت شهرستان را تشکیل می‌دهد و مردمان این شهر دارای مذهب شیعه و سنی می‌باشند. در مناطق کردنشین این شهرستان و روستاهای تابعه طوایف مختلفی زندگی می‌کنند که به لهجه‌های محلی طوایف صحبت می‌کنند از جمله چهاردولی، ایل زعفرانلو، موصلانی، شریبانی، آجرلویی و هشترودی را می‌توان نام برد.
در بعضی از نقاط گوناگون شهرستان، لکی نیز رایج می‌باشد.

جمعیت شهرستان شاهین دژ در سال ۱۳۸۹، برابر با ۹۵۶۶۳ نفر بوده است که از این تعداد، ۴۹۴۹۳ نفر شهرنشین و ۴۶۱۷۰ ساکن روستا می‌باشند. شهرستان شاهین دژ اکنون شامل سه نقطه شهری شاهین‌دژ، محمودآباد و کشاورز و همچنین دو بخش مرکزی و بخش کشاورز و پنج دهستان است و مساحت این شهرستان برابر ۲۱۴۴ کیلو متر مربع و ۱۷۵ روستا که ۱۳ تای آن خالی از سکنه‌است.
بخش مرکزی مشتمل بر دو شهر و سه دهستان شامل دهستان صفاخانه، محمودآباد و هولاسو است که شهر شاهین‌دژ، مرکز بخش است و بخش کشاوز نیز مشتمل بر یک شهر و دو دهستان کشاوز و چهاردولی است که شهر کشاورز، مرکز بخش است.
از جمله آثار باستانی شهرستان شاهین دژ، آثار و نقوش کنده متلعق به هزاره هشتم قبل از میلاد در روستای عقربلو در 10 کیلومتری غرب شاهین دژ است که از منحصرترین آثار و نقوش کنده صخره ای به شمار می‌رود.
همچنین بنای باقی‌مانده از ادوار گذشته پلی به ابعاد ۱۰×۹۰ که از دوران مغول بر روی رودخانه زرینه‌رود در روستای قیزکورپی حدود ۷ کیلومتری جنوب شاهین دژ می‌باشد.
معماری صخره ای بی بی کند و معماری صخره ای سماقان از جمله دیگر آثار تاریخی در این شهرستان می‌باشند.
جاذبه‌های طبیعی این شهرستان عبارت‌اند از: رودخانه زرینه رود، دره هولاسو، دره قیزکرپی، دره قره قیه (قره قایه)، کوه قلای کچان (جنوب غربی)، کوه قره داش (ضلع شرقی شهر)، دره آغاجاری (جاده تکاب)، دره زینالو، کوه پیر محمد، دره گراو (جاده تکاب)، دشت شاهین‌دژ.
شاهین دژ یا صائین دژ از قدیمی‌ترین و پرسابقه‌ترین شهرهای استان آذربایجان غربی است در این شهرستان و روستاهای اطراف آن در حدود ۱۰۰۰ خانوار و در هر خانوار حدود ۵ نفر به فعالیت در تولید صنایع دستی مشغولند علاوه بر این تعدادی کارگاه فرشبافی نیز در این شهرستان وجود دارد.
عمده تولیدات شامل فرش، گلیم، جاجیم، و دست بافتهای پشمی است. در گذشته سفالگری نیز در منطقه رایج بوده که امروزه منسوخ شده‌است.

منابع:
http://fa.wikipedia.org/wik
http://www.shahindezh-ag.ir/tabid/1512/Default.aspx
http://www.shahindezh-ag.ir/tabid/1512/Default.aspx?PageContentMode=1
http://portal2.moi.ir/
آبشار اوزان

آبشار اوزان

شاهین دژ در جنوب شرقی استان آذربایجان غربی واقع شده و از شمال وشمال غربی به شهرستان میاندوآب , از غرب به شهرستان بوکان واز شرق به شهرستان تکاب و روستاهای تابعه مراغه وقره آغاج هشترود از جنوب استان کردستان محدود است. شاهین دژ در عصر زمامداری ساسانیان از مراکز مهم قدرت و از معدود شهرهای ...

اطلاعات | نقشه
حمام قپان

حمام قپان

شاهین دژ در جنوب شرقی استان آذربایجان غربی واقع گردیده که از شمال وشمال غربی به شهرستان میاندوآب , از غرب به شهرستان بوکان واز شرق به شهرستان تکاب و روستاهای تابعه مراغه وقره آغاج هشترود از جنوب استان کردستان محدود است. شاهین دژ در عصر زمامداری ساسانیان از مراکز مهم قدرت و از معدود شهر...

اطلاعات | نقشه
سنگ نبشته‌های و غار روستای جوشاطو

سنگ نبشته‌های ...

شاهین دژ در جنوب شرقی استان آذربایجان غربی واقع گردیده که از شمال وشمال غربی به شهرستان میاندوآب، از غرب به شهرستان بوکان واز شرق به شهرستان تکاب و روستاهای تابعه مراغه وقره آغاج هشترود از جنوب استان کردستان محدود است. شاهین دژ در عصر زمامداری ساسانیان از مراکز مهم قدرت و از معدود شهره...

اطلاعات | نقشه
معماری صخره ای سماقان

معماری صخره ای...

در 15 کیلومتری غرب شاهین دژ با 17 اتاق کنده شده در دل کوه سنگی با یک تراس بسیار جالب با دید منظره قابل توجه در بالای کوه در مجاورت روستایی به همین نام قرار دار که از دیگر آثار جالب توجه این منطقه است که متعلق به هزاره اول قبل از میلاد می‌باشد. نقشه این مکان جاذبه تاریخی حدودی قرار گرف...

اطلاعات | نقشه
تفرجگاه کوه پیر محمد

تفرجگاه کوه پی...

کوه پیر محمد، در شمال شرقی شهرستان شاهین‌دژ که تقریباً از همه جای شهر شاهین دژ قابل رویت است این کوه از یک طرف به دره زینالو (زینه لی) و ییلاق قرقیه (کانی چرمو ) منشعب می‌شوندواز طرف دیگر به منطقه گل گل که داری طبیعت زیبا هست(از زمین‌های روستای نوروزلو) منتهی می‌شود. در کنار آن کوهی ...

اطلاعات | نقشه
زرینه رود

زرینه رود

رودخانه زرینه‌رود (جغاتو) نام رودی است در شمال غربی ایران که در جنوب شرقی استان آذربایجان غربی قرار دارد. رودخانه زرینه رودشاهین دژ با طول 230 کیلومتر یکی از طویل‌ترین و پرآب‌ترین رودهای شمال غرب کشور می‌باشد که از کوههای چهل چشمه در سقز سرچشمه می‌گیرد و پس از گذر از شهرستان‌های بوکان،...

اطلاعات | نقشه