1 2 2

آب و هوا

توضیحات

ویرایش
اقلیم : گرم
نام قدیم : ساوگان
ساوه بزرگترین شهرستان استان مرکزی می‌باشد این شهرستان یکی از مناطق بسیار قدیمی و باستانی ایران به شمار می‌رود .شهرستان ساوه در ادوار گذشته در تقاطع مهمترین راههای کاروانی میان ری باستان همدان، اصفهان، قزوین، ...مشاهده کامل متن زنجان، قم و کاشان قرار داشته و در روزگار پارتیان یکی از منازل مهم میان راهی بوده و در سده هفتم قبل از میلاد یکی از دهدژهاو منازل سرزمین ماد به شمار می‌رفته و حیات اجتماعی در این بخش از ایران از قدمت و دیرینگی بسیار برخوردار است و از نقط نظر زمین شناسی متعلق به دوران سوم وچهارم زمین شناسی می‌باشد.
وجه تسمیه نام ساوه :
برای ساوه معانی لغوی چندی آورده اند:
ساوه بر وزن، کاوه نام پهلوانی است تورانی که در جنگ رستم کشته شده او را ساوه شاه هم می‌گفتند
نام شهری است معروف و مشهور در عراق عجم، گویند دریاچه ای در آن جا بود که هر سال یک کسی را در آن غرق می‌کردند تا از سیلان ایمن می‌بودند و در شب ولادت سرور کاینات آن دریاچه خشک شد.
زر خالص را نیز گویند که شکسه و ریزه ریزه شده باشد.
ضمنا باید دانست که در زبان ساسانیان زمین به هفت کشور تقسیم می‌شده از این قرار ارزه، ساوه، فردوفش ، وروگرست و غیره .
ساوه نخست از توابع میدان بوده و بعد جزوه ری بزرگ شده و به سبب نزدیکی با مراکز اقتدار برخی سلاسل و سلاطین حاکم بر ایران گذشته از این که همواره از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده املاک و مراتع آن نیز از دیرباز محل توجه حکومت‌ها بوده و روی همین پایه حکام آن اغلب از میان دولتمردان بنام برگزیده شده اند بعد از ساسانیان حکومت سامانیان و ال بویه و سپس ترکان سلجوقی بر منطقه سیطره داشتند که ترکها مردمی عامی و بی سوادی بودند که جز خوردن آشامیدن و عیش و عشرت و در مواقع ضروری جنگیدن چیزی نمی‌دانستند در سده نهم هجری قمری ساوه و آوه منکوب سم ستوران مغول‌ها شد و چنگیزیان شهر مذکور را بکلی منهدم و ویران کردند کتابخانه‌های بزرگ ساوه طعمه حریق شد و کتب و وسایل علمی کتابخانه به باد فنا رفت.
ساوه به سبب این که از قدیم الایام ملتقای محورهای نفوذی کشورمان بوده در دوره مغول نیز گذرگاه جهانگردان و سیاحان بیگانه شد مار کوپولوی و نیزی و بسیاری از رسولان مبلغان مذهبی، بازرگانان، و ایلچیان در گزارشها و نوشته‌های خود از ساوه یاد کرده اند .
پی آمد حمله چنگیزیان کاهش شدید نفوس ساوه بوده که کاهش فاحش جمعیت روستایی و ویران شدن تاسیسات آبیاری موجب سقوط شدید کشاورزی در منطقه ساوه شد. در دوره صفویه که مذهب شیعه مذهب رسمی کشور شد منطقه ساوه در دوره یاد شده جزو قلمرو علی شکر بود در سال 908 هجری قمری با چیرگی صفویه بر سلطان مراد عثمانی همدان که والی نشین منطقه مذکور بود بدست قزلباشها افتاد در زمان صفویه بود که اسکان بعضی ایلات و قبایل در ناحیه ساوه برای تقویت بنیه سرحدی غرب کشور و جلوگیری از نفوذ عثمانی‌ها انجام گرفت در روزگار صفویه مردم ساوه از تیره‌های گوناگون بودند و زبان و آداب و روسوم آنان نیز طبعا با هم فرق داشت ولی از همین زمان بود که نفوذ قبابل ترک نژاد و ترک زبان در این منطقه شروع شد و تا به امروز هم ادامه دارد.
شهرستان ساوه به دلیل موقعیت جغرافیایی و ارتباطی هموار در طول تاریخ مورد توجه بوده است لذا باید این منطقه را مرکز جاذبه‌های تاریخی استان مرکزی نامید.
جغرافیای شهر :
این شهرستان با مساحت 8855 کیلومتر مربع (معادل 30 درصد مساحت کل استان مرکزی ) در شمال استان مرکزی قرار گرفته است که به این ترتیب وسیع‌ترین شهرستان استان به شمار می‌آید.
شهرستان ساوه براساس آخرین تقسیمات کشوری سال 1375 دارای 5 شهر (ساوه، زوایه، غرق آباد ، مأمونیه، نوبران) 4 بخش و 12 دهستان بوده است. جمعیت این شهرستان در سال 1375، حدود 223429 نفر بوده، 5/17 درصد جمعیت استان را شامل میشود .
از این تعداد 53 درصد ساکن نقاط شهری بوده اند.
سوغات شهرستان انار و انجیر خشک و پایة اقتصاد آن را صنعت و کشاورزی تشکیل می‌دهد. منطقه ساوه به خاطر مجاورت با کویر و ارتفاعات کم دارای آب و هوای گرم و خشک است.
میزان بارندگی کم و حدود 213 میلیمتر در سال می‌باشد و بیشتر بارش نیز به صورت باران است. شهرستان ساوه را بیشتر نقاط هموار و دشت تشکیل می‌دهد. این دشتها از جنوب شهر ساوه شروع و تا دشت بزرگ ساوه – که گستردگی شهرهای غرق آباد، ساوه، شهرصنعتی، مأمونیه و زرند است – امتداد دارد و دارای خاکی بسیار حاصلخیز و محل تولید بسیاری از محصولات باغها و کشاورزی است.
ارتفاعات منطقه در غرب شهرستان متمرکز بوده و در شمال غرب شهر ساوه و غرب رازقان به حداکثر 2930 متر می‌رسد.
رودخانه قره چای که از غرب و از استان همدان وارد شهرستان ساوه می‌شود با جهت غرب به شرق تمام شهرستان را مشورب نموده و به خارج از شهرستان (مسیله قم) هدایت می‌شود.
بر مسیر همین رود است. ساکه ساوه (الغدیر) بر محل قدیمی بند شاه عباسی احداث گردیده است. از دیگر رودخانه‌های مهم در آن، مزدکان که از ارتفاعات غربی سرچشمه گرفته و در جنوب شهر ساوه با قره چای یکی می‌شود از سرشاخه‌ها این رودخانه که همگی از ارتفاعات شمال غرب سرچشمه می‌گیرند.
می‌توان به رودخانه‌های فصلی سامان، مسیله و چرم اشاره داشت.
به لحاظ طبیعی شهرستان ساوه در دشتی هموار واقع شده است.
شرایط اقلیمی و آب و هوایی :
شهرستان ساوه دارای اقلیمی نیمه خشک با تابستانهای گرم و زمستانهای کمی سرد می‌باشد.اراضی این شهرستان بین کوهستان و بیانان واقع شده و بلندترین ارتفاع این شهرستان " کوه قلیچ " در بخش زرند است که 2050 متر بلندی دارد.
کشاورزی
عمده محصول باغی و زراعی شهرستان ساوه انار و طالبی می‌باشد. همچنین محصولاتی مانند گندم ٬ پنبه، دانه‌های روغنی و محصولات جالیزی در ساوه کاشت و برداشت می‌شود.
انار ساوه یکی از مرغوب‌ترین و شناخته شده‌ترین انارهای کشور ایران در ۹ هزار هکتار از باغ‌های این شهرستان تولید می‌شود.ملس ترش ساوه، ملس تبریزی ساوه، ملس یوسف خانی ساوه، ملس پوست سفید ساوه، ترش تابستانی، شیرین آقامحمدعلی ساوه، آلک ترش ساوه، آلک شیرین ساوه، آلک پوست سفید، شیرین اردستانی و.. ارقام انار ساوه را شامل می‌شوند.
منابع آبی مهم:
مهمترین منبع آبی شهرستان ساوه رودخانه دائمی قره چای بوده و پس از آن می‌توان از رودخانه‌های مزلقان و شور را در ردیفهای بعدی قرار داد.سدالغدیر که بر روی رودخانه قره چای احداث شده مهمترین منبع آب زراعی منطقه می‌باشد.
پوشش گیاهی:
شهرستان ساوه بلحاظ پوشش گیاهی جزو مراتع خوب استان مرکزی بوده و عمده‌ترین گونه‌های گیاهی این شهرستان عبارتند از :
درسنه، گون، کاروان کش، شیرین بیان، ورک، پونه ، گل مار، داریجان ، کنگر ریواس، جاجوغ و قاسنی.
پوشش جانوری:
شهرستان ساوه از لحاظ پوشش جانوری نیز دارای تنوع قابل توجهی است.گرگ، خرگوش، شغال، آهو، روباه، کبک، غاز، مرغابی، مار، قرقاول، و عقاب از جمله جانورانی می‌باشند که پوشش جانوری این شهرستان را تشکیل داده اند.
اقتصاد و صنعت
شهرک صنعتی کاوه در ۱۰ کیلومتری شهر معرفی شهرستان یکی از قطب‌های مهم صنعت در ایران به حساب می‌آید. شهرک صنعتی کاوه در سال ۱۳۵۲ در شمال شرقی شهر معرفی شهرستان ایجاد شده‌است که هم اکنون در مساحتی بالغ بر ۳۰۰۰ هکتار و با ۵۰۰ واحد کارخانه تولیدی مشغول به فعالیت است.
منبع :http://savehsara.aftab.cc/
http://dadgostari-mr.ir/
http://savehfarasistem.persianblog.ir/
http://lmiromid.persianblog.ir/
مسجد جامع ساوه

مسجد جامع ساوه

مسجد جامع ساوه از اولین مسجد‌هایی است که در ایران ساخته شده و طی سال‌ها دوره‌های مختلف توسط هنرمندان ایرانی تزئین و مرمت شده‌است. هزار و دویست - سیصد سال پیش چند تا اوستا بنای ساوجی دور هم جمع شدند، طرح یک مسجد کوچک و جمع‌وجور را کشیدند، آستین‌هایشان را بالا زدند و با کنار هم گذاشتن خش...

اطلاعات | نقشه
قلعه دختر ( قیزقلعه ) ساوه

قلعه دختر ( قی...

یکی از مهمترین آثار شگفت‌انگیز معماری کشور در مناطق مرتفع و سخت گذر ایران در دوره باستان که تاکنون ناشناخته مانده قیز قلعه ساوه می‌باشد. عظمت بنا و فلسفه وجودی ساخت آن دراین منطقه به حدی جالب است که می‌توان از آن به عنوان یکی از منابع مهم جذب گردشگر بین‌المللی به استان مرکزی و همچنین م...

اطلاعات | نقشه
رودخانه قره چای

رودخانه قره چا...

قره‌چای رودی است که از ارتفاعات شهرستان شازند سرچشمه گرفته و در مسیر خود به استان همدان وارد شده و در نهایت به دریاچه نمک قم می‌ریزد. طول این رود ۵۴۰ کیلومتر است و هفت ایستگاه آبسنجی درطول مسیر آن وجود دارد. نام ایرانی این رود پیش از نام ترکی آن، کلان‌رود بوده است. سد الغدیر ساوه بر ر...

اطلاعات | نقشه
جشن برداشت انار

جشن برداشت انا...

در کتیبه‌های تخت جمشید می‌توان کنده کاری‌های انار را مشاهده نمود و این خود نشانه شناخت ایرانیان از انار و کشت و کار آن در ایران باستان بوده، به طوری که در تمامی استان‌های کشور در حاشیه کویر مرکزی از قدیم الایام کشت و کار انار به عنوان یک محصول اقتصادی رونق ویژه ای داشته و امروزه به عنوا...

اطلاعات
روستای بالقلو

روستای بالقلو

روستای بالقلو در 50 کیلومتری جاده ساوه به همدان واقع شده است. این روستا دارای آب و هوای معتدل می‌باشد. زیباییهای منحصر به فرد روستا، جلوه‌های بی نظیر طبیعت و باغات سرسبز و پر میوه، همچنین جاذبه مذهبی روستا پتانسیل جذب گردشگر را در این منطقه بالا برده است. یکی از جاذبه‌های تاریخی ا...

اطلاعات | نقشه
گنبد چهار سوق

گنبد چهار سوق

شهر تاریخی ساوه، که بنا بر روایات و اخبار موجود در قرون نخستین اسلامی شکل گرفته است از نمونه‌های بارز شهرهای واقع در مسیر کاروانی می‌باشد به خصوص که در محل تلاقی دو شاهراه عمده شرقی- غربی و شمالی - جنوبی قرار گرفته و به همین دلبل همواره در طول تاریخ شاهد تغییر و تحولاتی بزرگ بوده است م...

اطلاعات | نقشه
آش آلو

آش آلو

آش آلو یکی از انواع غذاهای محلی ساوه است. دستور شماره یک مواد لازم: پیاز داغ: ۲ قاشق سوپ خوری نمک، فلفل و زردچوبه: به میزان لازم رب گوجه‌فرنگی: ۲ قاشق سوپ‌خوری نخود: ۱۰۰ گرم لوبیا چیتی: ۱۵۰ گرم آلو بخارا: ۳۰۰ گرم رشته آش: ۲۰۰ گرم روش تهیه: پیاز داغ را با مقداری روغن ...

اطلاعات
انار ساوه

انار ساوه

انار یکی از مشهورترین سوغاتیهای شهرستان ساوه میباشد. که هر ساله زمان براداشت این محصول در شهر ساوه جشنواره ای به همین نام یعنی جشنواره انار برگزار میگردد از خواص مهم انار می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: انار منبع مهم آنتی اکسیدان‌ها ، پتاسیم و ویتامین C است. در واقع آب انار یکی از غن...

اطلاعات

امامزاده اسحاق ساوه

مزار امامزاده اسحاق در خارج شهر ساوه، و در چند صد متری مسجد جامع واقع شده ‏است. بنای این امامزاده نسبتا کوچک است و در طی تجدید ساختمان‌های متوالی به قدری ‏تغییر کرده که به درستی نمی‌توان معین کرد که ساختمان اصلی در چه تاریخی بنا شده است. اما کارشناسان قدمت این بنا را بنا به نقل از نوشته‌های تاریخی متعلق ... ادامه مطلب
امامزاده اسحاق ساوه

امید رجبی پور کشایه

امید رجبی پور کشایه ﺳﻪشنبه 14 اردیبهشت 95 - 14:28

👈به جمع محبوب‌ترین کانال گیلان بپیوندید 💯
👇
https://telegram.me/joinchat/CHybfDwUzHxqgXe8qEmYbQ

پرسش در مورد خلقیات مردم شهر ساوه

سلام دوستان
بنده برای کار قصد عزیمت به شهر ساوه را دارم و ممکن است چند سالی ساکن این شهر باشم و هیچ شناختی از این شهر و جمعیت غالب و بویژه خلقیات این منطقه ندارم . لطفا در مورد خلقیات و آداب و رسوم رفتاری و تفاوت‌های خلقی و گفتاری و ... را بفرمایید. به دلیل اینکه با فرزندان و خانواده‌های این شهر ... ادامه مطلب

عباس صمدی

عباس صمدی شنبه 30 آبان 94 - 11:28

من یکی از دوستانم اهل اونجاهست و ترک زبان هم هستند آدمای خیلی خوبند. تو اونجا باغ دارند و محصولات کشاورزی دارند. خانواده بسیار خوبی هستند. تا اونجا هم که من میدونم و آشنایی دارم ترک زبان‌ها هم اونجا ساکن هستند

چنار کهن نیوشت

یکی از این آثار طبیعی - ملی در 28 کیلومتری غرب ساوه در روستای نیوشت در جوار بقعه تاریخی امامزاده عبدالله واقع است. البته برخی افراد مطلع محلی این بقعه را متعلق به بانو فاطمه فرزند شجاع مرداویج از آل‌زیار می‌دانند.
در هر صورت این درخت چنار کهنسال که محیطش با دست به دست دادن هفت مرد کامل می‌شود، دارای ... ادامه مطلب
چنار کهن نیوشت

روستای غازم آباد

غازم‌آباد روستایی است از توابع بخش نوبران شهرستان ساوه در استان مرکزی ایران. نام این روستا برگرفته از نوعی ابزار برای کندن سنگهای معدنی می‌باشد. غازم به زبان اهالی محلی به معنای کندن می‌باشد و غازما که نوعی ابزار می‌باشد که از کلنگ کوچکتر و از تیشه بزرگتر است. محصولات این روستا شامل باغات انگور، سیب، ... ادامه مطلب
روستای غازم آباد

امیرطاها یوسف زاده

امیرطاها یوسف زاده دوشنبه 2 آذر 94 - 00:37

این که منبع رو زده داداش

اطلاعات بیشتر...

نظر شما درباره ساوه

برای ارسال نظر باید وارد سایت شوید