کوشک سرهنگ‌آباد

کوشک سرهنگ‌آباد

در مسافتی نه‌چندان دور از مرکز شهرستان اردستان، و به فاصله ۱۵کیلومتری شرقی شهر زواره، اگر کمی بایستید و در میان فضای بی‌آلایش کویر، به سمت جنوب دقت کنید، نقطه‌ای سبز توجه شما را به خود جلب خواهد کرد. اگر کنجکاو باشید مسیرتان را کج خواهید کرد تا بتوانید دلیل این تفاوت را دریابید. مزرعه و باغی با چنار، توت، انار، زردآلو و برخی دیگر از سیاه‌درختان، و روان‌آبی که از مظهر قنات روستا تا باغ بی‌وقفه می‌آید، تنها بخشی از آن چیزی است که انتظار شما را می‌کشد.
در کنار این باغ و قنات و چند خانه اعیانی امروزی که سرهنگ آباد خوانده می‌شود، و جزیی از دهستان سفلای بخش زواره به شمار می‌رود، سازه‌ای باستانی وجود دارد که انگشت به دهانتان خواهد کرد. بنایی سه‌طبقه با گچ‌بری، کاشی‌کاری، آینه‌کاری و منبت‌کاری که بی‌آن‌که کسی به شما بگوید خاطرات بازدید احتمالی از چهل‌ستون و عالی‌قاپوی اصفهان و باغ عفیف‌آباد شیراز را برایتان زنده خواهد کرد. انعکاس 20 ستون با جنس مرمر اونیکس، در جوی آب جاری از قنات باعث شده تا به تقلید از مردم اصفهان، اردستانی‌ها نیز به این بنا لقب چهل‌ستون بدهند.
این بنا به دست سرهنگ مصطفی قلی‌خان سهام‌السلطنه اول عرب عامری، از خوانین اردستان و امیر و محافظ مسیر کاشان تا کرمان، در دوره سلطنت ناصرالدین شاه قاجار، در مدتی نزدیک به ۵ سال، توسط ده‌ها معمار، کاشی‌کار، سنگ‌کار، گچ‌کار، نجار و آینه‌کار اصفهانی در مساحت تقریباً ده هزار مترمربعی ساخته شده است.
هدف اصلی از احداث این بنا ایجاد سرایی در خور پذیرایی از شاهزادگان قاجار و امیران لشکری و شکارگاهی برای خاندان سهام‌السلطنه بوده است. در سنگ نوشته‌ای که در گذشته در ایوان شاه‌نشین این باغ وجود داشته، پایان ساخت آن را ۱۳۰۰ هجری قمری ذکر نموده‌اند. ۲۸ تیرماه سال ۱۳۵۵، این مجموعه به عنوان یک اثر تاریخی از طرف وزارت فرهنگ و هنر وقت، به شماره ۱۲۷۸ در فهرست آثار ملی کشور ثبت شد.

منبع:عصر ایران
کوشک سرهنگ‌آباد
کوشک سرهنگ‌آباد
کوشک سرهنگ‌آباد

مطالب بیشتر
[username]

[username] [shamsidatetime]

[postbody]