توضیحات

ویرایش
ترجان نام روستایی از توابع شهرستان سقز میباشدکه تقریبا در ۶۰ کیلومتری سقز فی ما بین سقز و بوکان قرار گرفته است.این روستا در دامنه کوه استاد مصطفی واقع گردیده و با ارتفاعات اطراف محصور شده است.
آب و هوای آن در بهار و تابستان معتدل و در زمستان سرد و خشک است.
علت نام گذاری ترجان این است که در زمان حمله مغول فرمانده ای داشته اند که اسمش تیرجان بوده است و نام روستای ترجان را از نام او برگرفته اند.
شغل مردم کشاورزی اغلب بصورت دیمی میباشدو تعدادی هم به زنبورداری مشغولند.
عدادی از مردم نیز در بخش خدمات و صنایع دستی اشتغال دارند. پیرامون روستا با اراضی زراعی دیم احاطه شده است. عمده‌ترین محصولات زراعی روستا، شامل گندم، جو، عدس، نخود و علوفه است و بادام، انگور و سیب نیز از محصولات باغی روستای ترجان به‌شمار می‌آیند.
مراتع سرسبز و حاصلخیز اطراف روستا موجب رونق دامپروری شده است و مهم‌ترین محصولات دامی آن شامل گوشت، پشم و انواع فرآورده‌های لبنی مانند شیر، ماست، کره و پنیر می‌باشد.
مردم ...مشاهده کامل متن روستای ترجان به‌ویژه زنان در کنار فعالیت‌های زراعی و دامداری به تولید محصولات صنایع دستی بافتنی مانند چخورانک مرز (نوعی پارچه کرکی که از آن پوشاک مردانه تهیه می‌شود)، فرش، گلیم، جاجیم و جوراب می‌پردازند.
تولید این گونه محصولات در فصول پاییز و زمستان رواج بیشتری دارد.
روستای کوهپایه‌ای ترجان، در یک شیب ملایم استقرار یافته و بافتی متمرکز دارد. رودخانۀ محلی ترجان در جهت شمالی ـ جنوبی جریان می‌یابد و از داخل روستا عبور می‌کند.
استقرار ترجان در قلمرو جغرافیایی شهر سقز که قدمتی طولانی دارد و آثار بجا مانده قلعۀ قه لاکون (قلعه کهن) و مسجد جامع روستا، مؤید این قدمت است.
مردم روستای ترجان به زبان کردی و گویش سورانی سخن می‌گویند، مسلمان و پیرو مذهب شافعی هستند.
چشم انداز باغ‌ها و ارتفاعات به‌خصوص در فصول بهار، تابستان و پاییز، از طراوت و زیبایی وصف ناپذیری سرشار می‌شود و هر بیننده‌ای را مجذوب می‌کند.
روستای ترجان در دامنه کوه استاد مصطفی واقع شده است. این کوه منبع و منشاء بسیاری از چشمه‌های دایمی و فصلی و همچنین رودخانه‌هایی است که به روستا سرازیر می‌شوند و طراوت و زیبایی خاصی به آن می‌بخشند.
این کوه در فصل زمستان از برف پوشیده می‌شود و در فصول بهار و تابستان با ذوب‌شدن برف‌ها گسترۀ چشم نوازی از پوشش گیاهی را به نمایش می‌گذارد. سرسبزی و طراوت کوه استاد مصطفی همراه با رنگ‌های دل‌انگیز گل‌های خودرو، مناظر و چشم انداز‌های کم نظیری را به وجود می‌آورد.
رودخانۀ ترجان که از داخل روستا می‌گذرد، علاوه بر مشروب نمودن مزارع و باغات روستا جلوۀ خاصی بدان می‌بخشد. در حواشی این رودخانه، درختان بسیار بلند و زیبایی قد برافراشته‌‌اند و تفرجگاهی مناسب برای مردم روستا و گردشگران فراهم آورده‌اند.
در حاشیه رودخانه و نیز در داخل روستا، باغ‌های بسیار سرسبزی وجود دارد. این باغ‌ها به‌خصوص در فصول بهار و تابستان مکان مناسبی برای استراحت و گذران اوقات فراغت مردم روستا و گردشگران به‌شمار می‌آیند.
در روستای ترجان، بیش از بیست چشمه وجود دارد که از میان آن‌ها هشت چشمه به‌صورت دائمی می‌جوشد. آب آشامیدنی روستا از طریق چشمه‌های دائمی تأمین می‌شود. حواشی این چشمه‌ها در فصول بهار و تابستان بسیار سرسبز است و از گیاهان و گل‌های زیبا پوشیده می‌شود.
در مرکز ترجان قلعه ای وجود دارد که به نام محلی قلا کون یا قلعه کهن مشهور میباشد که گویا در زمانهای قدیم مردم از مناطق اطراف روستا‌های همجوار خاک را با گونی جمع کرده و با هر زحمتی که شده با خود می‌آورند و در مرکز ترجان روی هم میریزند تا به قلعه ای بزرگ تبدیل میشود که اکنون آن قلعه را به زبان محلی قلا کون مینامند و جوانان روستا و حتی مهمانانی که به ترجان می‌آیند جهت تفریح به بالای قلعه میروند و از بالای قلعه تمام روستا و مزارع اطراف قابل مشاهده است.
مسجد شیخ وسو توسط شخصی به همین نام (شیخ وسو ) ساخته شده است که طبق تحقیقات بعمل آمده از اهالی محل این مسجد قبلا خانقاه بوده که گویا شیخ وسو در این خانقاه دارای دراویشی نیز بوده است که با فوت شیخ وسو این خانقاه به مسجد تبدیل شده است که به نام مسجد شیخ وسو نام نهاده اند که شیخ وسو در روستای ترجان فوت کرده و در قبرستان ترجان تشیع شده است.

منبع:
http://www.iranvillage.ir/article-print-72.html
http://toorjan.blogfa.com
http://deevanonline.com/kordestan_trjan_b.htm
http://www.sharnews.com/
مسجد دو مناره

مسجد دو مناره

در بافت قدیم شهر سقز، در محله میان قلعه و در دامنه تپه تاریخی نارین قلعه و در خیابان امام خمینی، یکی از آثار مهم تاریخی_مذهبی قرار گرفته است. بنای مسجد طبق روایات محلی ساخت آن را به شیخ حسن مولانا آباد نسبت می‌دهند، احتمال دارد در اواخر دوره افشاریه و اوایل زندیه ساخته شده باشد. شرح ...

اطلاعات | نقشه
دژ زیویه

دژ زیویه

«دژ باستانی زیویه» بر فراز کوهی در 55 کیلومتری جنوب شرقی سقز در کردستان قرار دارد. در زبان کردی زیو به دو معنی آمده و به کار می‌رود: یک معنی آن که امروز نیز متداول است وبکار می‌رود نقره است، اما معنی دیگر آن بسیار کم استفاده می‌شود و در واقع آنچه بکار می‌رود یکی از مشتقات زیو است و آن «...

اطلاعات | نقشه
تپه زیویه ( گنکه سوراخ)

تپه زیویه ( گن...

در 42 کیلومتری شمال شرقی شهرستان سقز، بخش زیویه، روستای زیویه تپه ای تاریخی و باستانی 3500 ساله، وجود دارد که یکی از شاهکارهای معماری بشریت در سده نهم تا ششم پیش از میلاد است . این تپه که در اصل قعله‌ای بوده که شامل سالنها ، حیاط،اتاقهای متعدد، تالار ستوندار، انبار قلعه، ورودی اصلی و پ...

اطلاعات | نقشه
روستای ترجان

روستای ترجان

ترجان نام روستایی از توابع شهرستان سقز میباشدکه تقریبا در ۶۰ کیلومتری سقز فی ما بین سقز و بوکان قرار گرفته است.این روستا در دامنه کوه استاد مصطفی واقع گردیده و با ارتفاعات اطراف محصور شده است. آب و هوای آن در بهار و تابستان معتدل و در زمستان سرد و خشک است. علت نام گذاری ترجان این است...

اطلاعات | نقشه
حمام حاج صالح

حمام حاج صالح

حمام تاریخی حاج صالح در بافت قدیمی شهر سقز و در مجموعه بازار این شهر بین پله‌های ارتباطی بازار بالا و بازار پائین شهر سقز واقع شده است و به سبک اصفهانی ساخته شده و مجموعه کاملی است که تمام ویژگی‌های یک حمام را داراست. این حمام شامل بخش‌های مختلفی همچون بینه، سربینه، گرم خانه، خزینه، خل...

اطلاعات | نقشه
عدسی با رشته

عدسی با رشته

عدسی با رشته از غذاهای محلی و خوشمزه شهرستان سقز است مواد لازم برای تهیه این غذای محلی: عدس آشی یک پیمانه رشته آشی ریز خرد شده نصف فنجان نمک,فلفل, زردچوبه ,نعناع , پونه به مقدار لازم پیاز یک عدد طرز تهیه: عدس پاک کرده را از چند ساعت قبل خیس کرده و با مقداری آب بگذارید تا پخته ...

اطلاعات
بنه

بنه

پسته وحشی (بنه)با نام علمی Pistacia Atlantica، درختی با ارتفاع ۲ تا ۷ متر است و معمولاً در کوه‌ها می‌روید و در پاییز به رنگ نارنجی خوش رنگی در می‌آید.دارای برگ‌های تک شانه ای و ۵ تا ۷ برگچه‌ی گل آذین است که در زیر گونه‌های مختلف دارای شکل‌های گوناگون می‌باشد.این گیاه تک جنسی دارای تعداد...

اطلاعات
[posttitle]

[posttitle]

[postbody]

مشاهده مطلب