توضیحات

ویرایش

روستای کلپورگان در ۲۵کیلومتری شهرستان سراوان واقع شده است که ساخت سفال در آن به صورت ابتدایی و به روش لوله ای بدون لعاب و با نقوش سیاه رنگ توسط زنان بلوچ انجام می‌پذیرد.
یک سنگ بزرگ قرمز، سه سنگ کوچک، یک کاسه آب و یک تخته چوب کوچک، ابزار کار زنان هنرمند بلوچ در این موزه است که ده‌ها سال است سعی در حفظ سنت پیشینیان خود دارند تا خاک را به کیمیای تاریخ مبدل کند.
کلپورگان خاک را به کیمیای تاریخ مبدل می‌کند
در ساخت سفال مردان وظیفه حمل خاک از تپه یا محل سفالگری و آماده کردن گل را بر عهده دارند و مراحل ساخت توسط زنان انجام می‌گیرد که به شکل کاسه، کوزه، جام، پارچ و لیوان ساخته می‌شود و روش ساخت این سفال طی هزاران سال تغییر نکرده و از نسلی به نسل دیگر به یادگار مانده است.
در این موزه گل به دست زنان سفال ساز شکل می‌گیرد و با ابزار چوبی سنتی تراش داده می‌شود و از سنگی به نام «تیتوک» که از کوه بیرک به دست می‌آورند با درهم آمیزی آب رنگی به دست می‌آید که برای تزیین سفال استفاده می‌شود.
زنان بلوچ که در کلپورگان به فعالیت مشغولند هزاران سال است شاهکار هنر پارینه سنگی را در خود حفظ کرده و با تمام مشکلات زندگی حس هنرمندانه باطن خود را پرورش می‌دهند.
این سفالینه‌ها شاهکار اندیشه و هنر زنان سیستان و بلوچستان در سرزمین ایران است که نسل به نسل و سینه به سینه از مادران به دختران بلوچ منتقل شده و گذشت زمان و حوادث تاریخ نه تنها از اصالت آن کم نکرده بلکه بیش از پیش بر ارزش‌های هنری آن افزوده است.
خالقان سفال کلپورگان در طول تاریخ همیشه زنان بوده‌اند. آنها از چرخ برای سفالگری‌، استفاده نمی‌کنند بلکه سفال را با دست می‌سازند و برای تزیین سطح آن از اشکال خاص هندسی استفاده می‌کنند که قدمتی طولانی دارد.
این نقوش نسل به نسل به یادگار مانده و حکایت از خواست‌های روحی هنرمند می‌کند و گاهی نشانگر اعتقادات و باورهای نشأت گرفته از محیط است.
هنرمندان کلپورگانی "گل هاجک" را از کوهی به نام "شکوتک" تهیه می‌کنند و با سنگ مخصوص مدوری می‌کوبند تا خرد و نرم شود و پس از الک کردن خاک را همراه با آب در حوضچه‌ای می‌ریزد و به شیوه‌‌های کاملاً سنتی آن را تصفیه می‌کنند، آب گل آلود یک تا دو روز در حوضچه می‌ماند و پس از آن آب را تخلیه می‌کنند و گل ته‌نشین شده را بر می‌دارند و پس از ورز دادن برای ساخت سفال آماده می‌کنند.
زنان گل ورز داده شده را درون بشقاب مانندی از جنس سفال که کف آن تکه پارچه کتانی قرار داده‌اند می‌گذارند و با دست، ظرف مورد نظر را می‌سازند.
انگشت شصت پا نقش همان موتور چرخ سفال را برای هنرمندان بازی می‌کند و با چرخاندن ظرف زیرین و کشیدن دیواره ظرف سفالینه‌ای تازه دیگری در این موزه شکل می‌گیرد.
ظروف کلپورگان قدمت 7 هزار ساله دارد
قدمت تاریخی سفال کلپورگان موجب شهرت جهانی آن شده است به طوری که حتی یافته‌های باستان‌شناسی بیانگر آن است که ظروف سفالی به دست آمده از شهر سوخته نیز همگی از کلپورگان تامین و با شتر به این شهر منتقل می‌شده است.
ظرفی در این روستا ساخته می‌شود که به "عود دودکن" مشهور است، در قدیم نگهدارنده خاکستر مرده بوده و شبیه به آرامگاه حافظ است.
ایرانیان قدیم قبل از ورود اسلام زرتشتی بودند که در این آیین مرده سوزی وجود نداشت و این رسم به دوره ما قبل آن یعنی آیین مهر پرستی می‌رسد.
تفاوت هندوها با مهر پرستان در همین ظروف بود، زیرا هندوها خاکستر مرده‌ها را به دل رودخانه گنگ می‌سپردند ولی مهرپرستان خاکستر اجساد رفتگان خود را در این ظروف نگه می‌داشتند.
موزه کلپورگان در قطعه زمینی به مساحت حدود سه هزار و 800 متر مربع و با زیربنای ۲۶۰ متر مربع بنا شده است.
این بنا دارای چهار اتاق بزرگ به ابعاد متفاوت می‌باشد که در ساخت آن سعی شده است از معماری بومی پیروی شود.
در برخی از اتاق‌ها و آجر کاری در نمای ساختمان قوس‌های خاصی را ایجاد کرده است که نمونه این قوس‌ها را می‌توان در مقابر جالق سراوان نیز مشاهده کرد.
این موزه از سال ۱۳۸۸ به عنوان کارگاه زنده تولید سفال هم به جنبه تولید و هم نمایش و عرضه آثار هنرمندان بلوچ می‌پردازد.
موزه زنده سفال کلپورگان مربوط به دوره معاصر است و در شهرستان سراوان، بخش مرکزی، روستای کلپورگان واقع شده و این اثر در تاریخ ۷ مهر ۱۳۸۱ با شمارهٔ ثبت ۶۴۷۲ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
منبع :
http://fa.wikipedia.org/
http://www.mehrnews.com/
www.tahtal.blogfa.com
kalpuregan.blogfa.com

سنگ نگاره‌های کوه مهرگان ( سراوان )

سنگ نگاره‌های ...

این کوه کم ارتفاع با ارتفاعی حدود 40 متر در فاصله 400 متری حومه شرقی شهر سراوان قرار گرفته است. برفراز این کوه و بر روی صخره‌های نسبتا صاف و هموار آن نقوش کند فراوانی دیده می‌شود که از جمله مهمترین موضوعات نقوش آن می‌توان به نقوش شکار حیوانات علفخواری همانند غزال، جیبر، بزکوهی توسط انس...

اطلاعات | نقشه
قلعه سب

قلعه سب

قلعه سِب از جمله آثار دوره قاجاریه است در شهرستان سراوان و روستای سِب واقع شده است. سِب به معنی محل چشمه ساران فراوان است. در این قلعه تا سال ۱۳۴۴ خورشیدی طوایف بارکزایی و میرمرادزهی در آن ساکن بودند و سپس متروکه شد. این قلعه، با تاریخ کهنی که پشت سر گذاشته، زیباترین وسالمترین قلعه خاک...

اطلاعات | نقشه
رودخانه ماشکید (ماشکل)

رودخانه ماشکید...

رودخانه ماشکید (ماشکل) طولانی‌ترین رودخانه شهرستان سراوان است که از کوههای بیرگ در 98 کیلومتری غرب سراوان سرچشمه گرفته و از طریق دهستان زابلی به جنوب شرق در جریان است . در طول مسیر رودهای متعددی به این رودخانه می‌پیوندد و در نهایت در 5 کیلومتری جنوب روستای کوهک به مرز ایران و ‏پاکستان...

اطلاعات | نقشه
مسجد جامع دزک سراوان

مسجد جامع دزک ...

شهرستان سراوان در شرق استان سیستان و بلوچستان قرار گرفته است,تا کنون بیش از 420 اثر فرهنگی ، باستانی و تاریخی در این شهرستان مربوط به دوران‌های پیش از تاریخ ، تاریخی و اسلامی شناسایی شده است. مسجد جامع تاریخی دزک (سراوان) از آثار تاریخی این شهرستان است که در روستای دزک در سه کیلومتری ش...

اطلاعات | نقشه
موزه زنده سفال کلپورگان

موزه زنده سفال...

روستای کلپورگان در ۲۵کیلومتری شهرستان سراوان واقع شده است که ساخت سفال در آن به صورت ابتدایی و به روش لوله ای بدون لعاب و با نقوش سیاه رنگ توسط زنان بلوچ انجام می‌پذیرد. یک سنگ بزرگ قرمز، سه سنگ کوچک، یک کاسه آب و یک تخته چوب کوچک، ابزار کار زنان هنرمند بلوچ در این موزه است که ده‌ها س...

اطلاعات | نقشه
روستا و قلعه‌ی سینوکان

روستا و قلعه‌ی...

روستای سینوکان در 65 کیلومتری شهرستان سراوان واقع شده است. این روستا از توابع شهرستان سراوان و بخش جالق می‌باشد و در 15 کیلو متری بخش جالق قرار دارد ، این روستا در جنوب شرقی استان سیستان و بلوچستان قرار دارد و یکی از روستا‌های مرزی این استان به شمار می‌رود. شغل مردم روستا کشاورزی است ...

اطلاعات | نقشه
منطقه حفاظت شده کوه بیرک

منطقه حفاظت شد...

منطقه حفاظت شده کوه بیرک با مساحت ۷۳۲۱۷ هکتار در نزدیکی شهرستان سراوان در استان سیستان و بلوچستان قرار دارد و دارای گونه‌های گیاهی متنوعی است. این منطقه شامل یک رشته کوه باریک با دشتهایی در حاشیه بوده که از کوهها و تپه ماهورهای اطراف کاملاًمتمایز شده است.گونه‌های اصلی جانوری منطقه عب...

اطلاعات | نقشه
سفال سازی

سفال سازی

سفال‌سازی در کلپورگان: این روستا در 25 کیلومتری شهرستان سراوان واقع شده است. ساخت سفال امروزه هم در این روستا به صورت کاملاً ابتدایی و به روش لوله‌ای (کُویلْ-فتیله‌ای)، بدون لعاب و با نقوش سیاه‌رنگ، توسط زنان بومی، با دست انجام می‌پذیرد. این هنر نیز مانند دیگر هنرهای منطقه، به دلیل شب...

اطلاعات

ثبت جهانی دو شهر و روستای ایرانی

دو شهر مریوان و سیرجان و کلپورگان، نخستین روستای صنایع دستی ثبت جهانی شدند.

معاونت صنایع دستی و هنرهای سنتی ثبت جهانی دو شهر مریوان برای بافت کلاش و سیرجان برای گلیم شیریکی پیچ و نخستین روستای صنایع دستی در منطقه آسیا و اقیانوسیه «کلپورگان» برای سفال را در سیستان و بلوچستان تایید کرد.
دو ... ادامه مطلب
ثبت جهانی دو شهر و روستای ایرانی

اطلاعات بیشتر...
[posttitle]

[posttitle]

[postbody]

مشاهده مطلب