توضیحات

ویرایش
این روستا در فاصله هفتاد و سه کیلومترى شمال شهرستان دزفول واقع شده است که از توابع دهستان سید ولى الدین بخش شهیون دزفول می‌باشد و در دامنه کوه لنگر قرار دارد .
با اینکه سالیان زیادی از عمر این روستاى تاریخى می‌گذرد در بافت کهن خانه‌ها هنوز هم شاهد نحوه معیشت ،فرهنگ و سنن، گویش ، آداب و رسوم و برپایى مراسم مختلف به شیوه کاملاً سنتى می‌باشیم.
روستای لیوس علاوه بر بافت زیباى تاریخى خانه‌ها ، داراى جاذبه هاى گردشگرى طبیعى و بکر شامل کوهستان‌ها ،مراتع بسیار زیبا ، باغ هاى میوه ، رود خانه، آبشار و … می‌باشد که در فصل‌های بهار و پاییز و زمستان به علت آب و هواى مناسب ،پذیراى گردشگران زیادى از سراسر جهان می‌باشد.
این روستا از شمال غربی به کوه لنگر و از غرب به دره کول ختم می‌شودکه ارتفاعی حدود نهصد و هفتاد متر از سطح دریا دارد و آب و هوای ان معتدل کوهستانی است.
از جاده شمال شهرستان دزفول و مسیر شهیون و گذشتن روستاهای صالح آباد و گوشه می‌توان به این روستا رسید . این روستا با توجه به نوع بافت ...مشاهده کامل متن تاریخی و طبیعت زیبای آن ، هم در فصول مختلف سال یکی از دیدنی‌های شهرستان دزفول محسوب می‌شود.
بافت کنونی این روستا بیش از هفتصد سال قدمت دارد . به دلیل اینکه برخى از ابنیه روستا مانند منزل حیدر عباسى کتیبه اى مبنى بر آن تاریخ را دارد ،با این حال ، وجود آسیاب هایی با قدمت دوره ساسانی ، پیشینه این منطقه را به دوره جنگ ایران و روم می‌برد و به استناد تحقیقات گروهی از ایتالیایی‌ها نام این روستا لیوس، قسمتی از نام یک سردار رومی گرفته شده است ، نام گذاری روستای همجوار آن به اسم” سزار” نیز بر این قضیه تایید مهر تایید می‌زند.
لیوس داراى یک سبک خاص معمارى می‌باشد که از تمام بخشهاى موجود در یک ساختمان استفاده بهینه شده است.به طور مثال از ستونهاى ساختمان به عنوان انبار گندم استفاده شده یا طراحى و جنس مصالح ساختمان به گونه اى بوده که در فضاهاى مختلف دماى مورد نیاز براى نگهدارى اجناس و مواد مورد نظر را داشته باشد.
در و پنجره‌های ساختمان‌ها چوبی می‌باشند و جهت‌گیری واحدهای مسکونی به منظور بهره‌گیری از حرارت و نور خورشید به سمت جنوب است.
معابر عمومى این روست داراى ویژگى خاصى است و به گونه اى طراحى شده که سرعت و سلامت براى عابر در رسیدن به محل کار خود در اطراف روستا یا برگشت به منزل فراهم باشد.
به دلیل اینکه غالب مصالح به کار رفته در این روستا از سنگ است . روستای لیوس به روستای سنگی دزفول نیز شهرت دارد.
یکى از چشم اندازهاى زیباى این روستا چنار و چشمه جارى در کنار آن می‌باشد . از ابنیه تاریخى و مذهبى آن مقبره سید ولى الدین گوشه می‌باشد که جد سادات گوشه و کاظمینى در دزفول است.
بقایاى آسیاب هاى آبى از دیگر بناهاى تاریخى روستا محسوب می‌شود که به دوره ساسانیان بر میگردد و وظیفه آرد کردن گندم هاى اهالى را داشته اند که از شاخصه‌های پیشینة تاریخی این روستاست.
از دیگر مناظر طبیعى این روستا کوه لنکر است که در رشته کوه البرز قرار گرفته و چشم‌انداز بسیار زیبایی دارد که بعضاً این کوه به دلیل همجواری با این روستا ، کوه لیوس نیر نامیده می‌شود.
باغ‌های انار اطراف روستا نیز جلوه خاصی به آن داده است است. این باغ‌ها باعث تلطیف هوا و زیبایی و سرسبزی روستای لیوس شده است.
درختان کُنار ، انار کوهی ، انجیر و بادام کوهی ، گیاهان گل‌گاوزبان ، بابونه و گیاهان علوفه‌ای پوشش گیاهی بسیار زیبایی در اطراف این روستا فراهم آورده‌اند.
همچنین جنگل هاى بلوط و کلخنگ و بادام کوهى از دیگر جاذبه‌های روستای لیوس می‌باشد.
حیات وحش منطقه نیز با برخورداری از گونه‌های نادر جانوری مانند شغال، گرگ، روباه، خرگوش، آهو، قوچ، میش، بزکوهی، گراز، خرس، پلنگ، کفتار، کبک و قرقاول نظر گردشگران طبیعی دوست را جلب می‌کند.
منبع :
http://wikiroosta.ir/
http://dezful-village.mihanblog.com/
http://www.yjc.ir/
http://forum.saramad.ir/
خانه تیز نو

خانه تیز نو

خانه تیزنو یکی از کهن‌ترین خانه‌های شهر دزفول است. این خانه به شماره ۲۵۷۳ در ردیف آثار ملی ایران به ثبت رسیده و یکی از بزرگترین و زیباترین خانه‌های محله قلعه‌است که از دید شیوه مهرازی همه ویژگی‌های خانه‌های دزفول را دارا می‌باشد. این سازه در ضلع شرقی میدان اصلی محله قلعه دزفول گسترده ...

اطلاعات | نقشه
دریاچه شهیون ( دز )

دریاچه شهیون (...

دریاچه مصنوعی شیهون یکی از زیباترین دریاچه‌های ایران است که در شمال غربی دزفول و پشت دو کوه شاداب و تنگوان شکل گرفته است و در کنار روستای گردشگری پامنار دزفول شکل گرفته و چهره زیبایى به منطقه شهیون داده است که از جاذبه‌های طبیعی ارزشمند و کم نظیر منطقه شهیون محسوب می‌شود. آب این دریاچ...

اطلاعات | نقشه
آبشار شوی

آبشار شوی

آبشار شوی یا تله زنگ یکی از بزرگترین و زیباترین آبشارهای ایران در رشته کوههای زاگرس است که در دهستانی به نام شوی از توابع شهرستان دزفول قرار دارد. این آبشار در نزدیکی مرز استان خوزستان و استان لرستان قرار دارد و هر دو آن را از جاذبه‌های گردشگری استان خود می‌دانند. گفته می‌شود که ا...

اطلاعات | نقشه
دریاچه تمی

دریاچه تمی

تمی یکی ازبزرگترین و زیباترین دریاچه‌های کوهستانی ایران است و در شمال استان خوزستان و ۱۴۷کیلومتری شمال شرق شهرستان دزفول در بخش کوهستانی سردشت قرار دارد.بخش کوهستانی سردشت با ‪ ۳۸۰۰‬کیلومتر مربع مساحت در ‪ ۳۵‬کیلومتری شمال شهرستان دزفول واقع است و بیش از ‪ ۳۰‬هزار نفر جمعیت دارد. این...

اطلاعات | نقشه
پارک ساحلی دز ( علی کله )

پارک ساحلی دز ...

در پایین دست سد تنظیمی دز و شمال شهر دزفول پارک ساحلی زیبا و دیدنی دز علی کله واقع شده که از مهمترین تفریح گاه‌های شهرستان دزفول و حتی خوزستان در فصول بهار و زمستان به شمار می‌رود. شهرداری دزفول در کنار ساحل زیبای دز صفه هایی سر پوشیده ساخته است که این مکان را برای شنا در فصل تابستان ...

اطلاعات | نقشه
قلعه شاداب

قلعه شاداب

این قلعه با دارا بودن حدود 10 کیلومتر طول و 4 کیلومتر عرض یکى از بزرگترین قلعه هاى طبیعى ایران میباشد. دیواره هاى آن در دوره چهارم زمین شناسى و به سبب ریزش یکپارچه و عمودى دیواره هاى بنا و همچنین فرسایش ناشى از طغیان رودخانه پدید آمده اند. که ارتفاع این دیوارها در بلندترین نقطه به ...

اطلاعات | نقشه
سد دز

سد دز

آب رودخانه دز از ارتفاعات اشتران کوه ، قالی کوه و بخشی از سلسله جبال زاگرس سرچشمه می‌گیرد و سرشاخه‌های فرعی آن را رودخانه‌های بختیاری ، تیره ، ماربوره مکن دان و سرخاب کشور تشکیل می‌دهند . با احداث سد دز ، دریاچه ای به طول 65 کیلومتر و با ظرفیت نهایی 3/3 میلیارد متر مکعب آب ، به وجود آ...

اطلاعات | نقشه
پل تاریخی دزفول

پل تاریخی دزفو...

پل قدیم دزفول نماد شکوه تاریخ ایران و مایه افتخار هر ایرانیست . این پل که بعد از شکست امپراطور روم در زمان شاپور اول ساسانی توسط مهندسان ایرانی و اسرای رومی بر روی رود همیشه جاری و زلال دز در شهر دزفول ساخته شده است با توجه به قدمت بسیار خود چند بار در دوره‌های دیلمیان ، فویه و قاجاریه ...

اطلاعات
مشاهده تمامی جاذبه های گردشگری
کپوبافی دزفول

کپوبافی دزفول

نزدیک به شش هزار سال است که کشت خرما در ایران و در نزدیکی شوش قدیم، در زمان تمدن ایلامی‌ها رواج داشته است. کشت نخل خرما از آغاز تشکیل سلسله هخامنشی در ایران معمول بوده است و در نقوش گیاهی هخامنشی به وفور دیده می‌شود. این نقش بیشتر بر دیواره پلکان‌ها و در اطراف ابوالهول‌ها و فر ایرانی ...

اطلاعات
[posttitle]

[posttitle]

[postbody]

مشاهده مطلب