توضیحات

ویرایش
روستای کلاته رودبار مرکز دهستان رودبار از بخش مرکزی شهرستان دامغان است. این روستا 42 کیلومتر از شهر دامغان فاصله دارد و از طریق راههای ارتباطی آسفالته با استان مازندران مرتبط است.
ارتفاع روستا از سطح دریا 2200 متر است. روستای کلاته رودبار در دامنه کوهستان البرز واقع شده و آب و هوای آن نیز از ویژگی‌های کوهستانی برخوردار است.
زمستان‌های سرد و تابستان‌های معتدل باعث شده تا این روستا و ییلاق آن به یکی از زیباترین روستا‌های استان سمنان تبدیل گردد.
موقعیت روستا:
کلاته رودبار ، شهری ییلاقیست که در 45 کیلومتری شمال شهرستان دامغان در دامنه جنوبی رشته کوه البرز شرقی و با جمعیت حدود 3200 نفر در مرکز دهستان رودبار در ظلع شمال شرقی دامغان رود با سطح ارتفاع 1570 متر واقع شده است.
2 ...مشاهده کامل متن ـ آب و هوا
دارای آب و هوای کوهستانی با تابستانهای معتدل و زمستان سرد و مرطوب با ریزش بارش متوسط سالانه 450 میلیمتر که از جنوب به شمال بیشتر می‌شود.
3ـ منابع آب
که در دو بخش آبهای سطحی از چشمه سارها و رودخانه‌ها که مهمترین آن رودخانه دامغان رود که از سرشاخه‌های رشته کوه البرز سرچشمه گرفته و به دامغان منتهی می‌شود و آبهای زیرزمینی که دارای چاههای نیمه عمیق می‌باشد.
4 ـ پوشش گیاهی :
در دامنه رشته کوه البرز زمینهای آبرفتی و حاصلخیز کشاورزی واقع شده است که هر چه به سمت ضلع شمالی پیش می‌رویم با افزیش ارتفاع شاهد پوشش گیاهی کوهپایه ای و در ادامه به یک نوار جنگل سوزنی برگ معروف به اورس و سپس به مراتع مشجر و چمن زار کوهستانی و در نهایت جنگلهای پهن برگ ناحیه خزری می‌باشد.
5 ـ پوشش جانوری:
به تناسب ارتفاع از جنوب به شمال ابتدا جانوران کوهپایه ای مثل کل ، بز ، قوچ ، میش ، پلنگ ، خرس ، و در نهایت گوزن در جنگلهای پهن برگ و جانوران و پرندگان معمولی شرایط آب و هوایی ایران است.
ویژگی‌های تاریخی ، فرهنگی و انسانی:
1ـ وجه تسمیه کلاته رودبار
که از دو بخش کلاته ، که معنای لغوی آن مکان دامداری و کشاورزی در حد چند خانوار می‌باشد و رودبار ، چون در حاشیه دامغان رود قرار گرفته است.
2 ـ پیشینیه تاریخی:
مکان اصلی آن کهنه کلاته بوده با توجه به مهاجرین بیرونی که بیشتر از استان مازندران بوده در مکان فعلی به عنوان کلاته رودبار شکل گرفته است که امروزه بزرگترین روستای استان (لازم به ذکر است این روستا در سال جاری به شهر تبدیل شد) و شهرستان است با توجه به اینکه شهر کلاته رودبار از توابع شهر دامغان که از شهرهای کهن و معروف به نام صددروازه ایران قدیم می‌باشد طبیعی است که این منطقه نیز با توجه به شرایط آب و هوایی مناسب‌تر از دامغان ، و وجود دامغان رود و شرایط مستعد دیگر از آثار و بناهای تاریخی ارزنده بی نصیب نباشد.
3 ـ بناهای تاریخی :
چشمه پیر خوش در ، گنبد سبز ، قلعه پنجم ، کوشک ، گور قلعه ، تخت شاه ، پیر ابراهیم ، قلعه نمکه ، تنگه دختر قلعه ، گندوآب (گنجاب) ، امامزاده عقیل(ع).
4 ـ بافت شهر:
این شهر دارای دو بافت سنتی و جدید می‌باشد. سبک معماری سنتی در ساختمانهای قدیمی دیده می‌شود که از خشت ، گل ، چوب و سنگ ساخته شده است و در بناهای جدید که همواره تحت شرایط اقلیم و مصالح موجود مکانی شکل گرفته است.
5 ـ زبان ، آداب و رسوم:
زبان شهر کلاته رودبار محلی مازندرانی می‌باشد. با توجه به نزدیکی و نژاد و اصالت مازندرانی و با مذهب شیعه اثنی عشری بعلاوه پیشه اشتغال دامداری و زندگی عشایری دارای آداب و رسوم خاصی گردیده است که مراسم عزاداری ، و جشنهای محلی مازندرانی ، آداب و سنت خاص عشایری با سنت‌های مخصوص پوشاک ، خوراک و صنایع دستی را شامل می‌شود.
6 ـ وضعیت آموزش و تربیتی ، بهداشتی و ورزشی:
دارای 950 نفر دانش آموز در حال تحصیل تا پایان دوره متوسطه بعلاوه مهد کودک و مدرسه استثنایی و وجود 120 دانشجو در مرکز آموزش عالی یا جویای کار می‌باشد.
دارای دو کتابخانه عمومی تحت پوشش ارشاد و کتابخانه مسجد جامع است و در زمینه ورزشی ، مجموعه ورزشی الغدیر با امکانات سالن ورزشی ، زمین فوتبال و والیبال پذیرای قشر فعال و ورزشکار را که در قالب باشگاهی و استانی فعالیت دارند می‌باشد و ورزشهای سنتی نیز مرسوم است.
امکانات بهداشتی شامل یک خانه بهداشت ، مرکز بهداشت و مطب خصوصی می‌باشد.
ویژگی‌های اقتصادی :
با توجه به موقعیت کوهستانی و مراتع مستعد و وجود دامغان رود با زمینهای حاصلخیز حاشیه این رودخانه و آبهای سطحی و زیر زمینی رکن اصلی اقتصاد و درآمد مردم در قالب کشاورزی و دامداری می‌باشد و همچنین صنایع دستی بومی در اقتصاد و اشتغال رایج می‌باشد.
با توجه به وجود ذخائر زیرزمینی و معدنی مثل زغال سنگ ، گچ ، آهک ، بخش دوم اقتصاد شهر را کارگران این معادن تشکیل می‌دهند همچنین موقعیت ارتباطی جاده اصفهان ، مازندران و موقعیت مرکزیت دهستان و صنایع دستی رایج خدمات ،بخش سوم اقتصاد شهر را شامل می‌شود.

منبع :
http://www.tarikhaneh.com
www.negahmedia.ir
semnan.irib.ir
http://www.ichto.ir/Default.aspx?tabid=694
غار شیر بند

غار شیر بند

غار شیر بند در حدود 12 کیلومتری شمال شرق دامغان در روستای جزن قرار دارد. این غار یکی از زیباترین غارهای ایران است که حدود 800 متر طول دارد. دهانه غار شیر بند در کمرکش کوهی صخره‌ای که از بستر رودخانه 50 متر ارتفاع دارد قرار گرفته است. داخل این غار که در یک رشته فلات آهکی قرار گرفته، قن...

اطلاعات | نقشه
روستای دروار

روستای دروار

روستای دروار در انتهای غربی شهرستان دامغان و در فاصله 45 کیلومتری شهرستان دامغان قرار گرفته است.جمعیت ثابت روستا حدود 1200 نفر و در فصل تابستان تا 2 برابر افزایش می‌یابد نشانه‌های باستانی حاکی از دیرینگی این روستا است. معبد چهل دختر، گورستان زردشتی رمه (زرتشتی رومه) و حمام قدیمی آن و ...

اطلاعات | نقشه
روستای کلاته رودبار

روستای کلاته ر...

روستای کلاته رودبار مرکز دهستان رودبار از بخش مرکزی شهرستان دامغان است. این روستا 42 کیلومتر از شهر دامغان فاصله دارد و از طریق راههای ارتباطی آسفالته با استان مازندران مرتبط است. ارتفاع روستا از سطح دریا 2200 متر است. روستای کلاته رودبار در دامنه کوهستان البرز واقع شده و آب و هوای آن...

اطلاعات | نقشه
دریاچه سد شهید شاهچراغی

دریاچه سد شهید...

در 12 کیلومتری شمال شهر دامغان و در کنار تنگه‌ای موسوم به بز پل و مجاور کوه چکل شیر، بر روی رودخانه چشمه علی بسته شده است. طرح ساختمان سد و انتقال آب رودخانه چشمه علی جهت آبیاری قسمتی از اراضی دشت جنوبی شهرستان و نیز کنترل و جلوگیری از سیلاب‌های شمالی دامغان و نیز در آینده تأمین کمبود...

اطلاعات | نقشه
چشمه قلقل

چشمه قلقل

منطقه نمونه گردشگری"چشمه قلقل" که در 60 کیلومتری غرب دامغان و 2 کیلومتری روستای "دشت بو" از توابع بخش امیرآباد دامغان قرار دارد ،در برگیرنده تنگه‌ای است که علاوه بر باغات گردو و انگور و... با انبوهی از درختان کهنسال بید و درختچه‌ها و بوته‌های زرشک و نسترن وحشی و... پوشیده شده است. این ...

اطلاعات | نقشه
کویر حاج علی‌قلی

کویر حاج علی‌ق...

حاج علی قلی نام کویری در استان سمنان است که با 6541 کیلومتر مربع مساحت , در جنوب شرقی شهر دامغان قرار دارد . زمینهای این کویر پوشیده از پلتفورم‌های نمکی چندضلعی می‌باشد و زمینهای اطراف آن باتلاقی با درصد چسبندگی متوسط می‌باشند . این کویر از جنوب به کوه‌های دولت دیار , کوه خرس و کوه ترک...

اطلاعات | نقشه
چشمه علی

چشمه علی

چشمه علی یکی از مهم‌ترین تفریحگاه‌های استان سمنان است که در شهر دامغان واقع شده است. مجموعه چشمه علی که یک فضای محصور شده برای تفریح تابستانی شاهان قاجار بوده‌است. این مجموعه از دو بخش قراول‌خانه و سازه درون آب تشکیل شده‌است. قدمت سازه‌های درون مجموعه به زمان صفویان می‌رسد اما کاربری...

اطلاعات | نقشه
برج چهل دختر دامغان

برج چهل دختر د...

برج مدور و زیبای چهل دختر دامغان در مرکز شهر دامغان، در خیابان فلاحى و در ضلع آستانهٔ مبارکهٔ حضرت امام‌زاده جعفر (ع) قرار دارد که مشهور به چهل دختران است. این برج از ابنیهٔ دورهٔ سلجوقى به شمار مى‌رود. این برج که تقریبا به سبک برج طغرل ری و میل رادکان بنا شده در سال 446 هجری ( 1054...

اطلاعات | نقشه
مشاهده تمامی جاذبه های گردشگری
مانی پلو دامغانی

مانی پلو دامغا...

مواد لازم: برنج 3 لیوان لپه یک لیوان کشمش پلویی 250 گرم زرشک 75 گرم زعفران دم کرده ...

اطلاعات
مراسم گل غلتان نوزادان

مراسم گل غلتان...

یکی از رسوم سنتی به جای مانده از گذشته در مناطق مختلف شهرستان دامغان آئین گل غلتان نوزاد در اولین بهار زندگی او می‌باشد. این رسم هم اکنون نیز توسط اهالی شهر امیریه دامغان صورت می‌گیرد. بر اساس این آئین در صورتی که تولد نوزاد با فصل بهار و زمان رویش گلهای محمدی مصادف گردد تنی چند از زن...

اطلاعات
[posttitle]

[posttitle]

[postbody]

مشاهده مطلب