توضیحات

ویرایش
سید معین‌الدین علی پسر نصیر،پسر هارون، پسر ابوالقاسم حسینی قاسمی انواری تبریزی معروف به قاسم انوار، از شاعران ایرانی است.
وی در سال ۷۵۷ هجری قمری در سراب تبریز به دنیا آمد. او از پیروان خاندان صفی‌الدین اردبیلی بود. معین‌الدین در شعر قاسمی یا قاسم تخلص می‌کرد و یکی از پسران شیخ صفی‌الدین به اسم صدرالدین موسی به او لقب قاسم‌الأنوار را بخشید.
قاسم بعدها شاگردی سید محمد میرمخدوم را که از مدینه به نیشابور آمده بود، نمود. سید قاسم بعد از آن‌که مدتی در آذربایجان بود، در جوانی به گیلان رفت و زبان گیلکی آموخت و آن را در قسمتی از اشعار خود به کار برد و در همین دوران جوانی از آذربایجان به خراسان سفر کرد و مدت‌ها در هرات اقامت کرد؛ تا آن که در سال ۸۳۰ به سبب تهمت ارتباط با احمد لر، قاتل شاهرخ میرزا، مجبور به ترک هرات شد.
در این زمان سید قاسم در سمرقند سکونت گزید و سپس به خرگرد جام رفت. قاسم در سال ۸۳۷ هجری قمری در سن هشتادسالگی فوت کرد و در باغ خانقاهش در روستای لنگر تربت جام به خاک سپرده شد.
امیرعلیشیر نوایی دستور داد بر قبر او بقعه‌ای بسازند؛ وی همچنین به مردم و به صوفیان اجازه داد ...مشاهده کامل متن که از قبر قاسم انوار دیدن کنند.
کلیات قاسم انوار شامل تعدادی غزل، قطعه، رباعی و چند مثنوی‌است. مثنوی‌های او انیس‌العارفین و صدمقام نام دارد که در بیان اصطلاحات عرفان و تصوف سروده شده‌اند.
وی در شعر بیشتر قاسم و قاسمی و گاهی قاسم انوار تخلص کرده است. آثار نثر او به فارسی ساده تحریر شده‌اند؛ مهم‌ترین این آثار رساله در بیان علم، و رسالة سؤال و جواب است.
وی به زبان‌های فارسی، ترکی و گیلکی شعر سروده است.
آرامگاه وی در کنار روستاى لنگر در 24 کیلومترى شمال غربى تربت جام واقع شده و از آثار امیر على شیرنوایى است.
این بنا، به صورت مستطیل با دو ایوان در جبهه ‏هاى جنوب غربى و شمال شرقى و حجره‏ هایى در طرفین ایوان شمال شرقى و ضلع شمالى و داراى ابعادی در حدود 60/20 متر عرض و 8/24 متر طول است.
شکل داخلى بنا، چهار طاقى است که مقبرة منسوب به شاه قاسم، در شاه نشین نیم هشت ضلعى شمال شرقى واقع شده است.
ایوان اصلى بنا، در حدود 10 متر عرض، 70/6 متر عمق و 10 متر ارتفاع دارد. از طاق این ایوان، تنها قسمتى از خیز پاطاق آن باقى مانده است. راه ورودى به داخل بنا، در حال حاضر، از طریق ایوان کوچک میسّر است که در ضلع شمال شرقى واقع شده و داراى طاق آهنگ است که حاشیة قوس آن با آجرکارى ساده‏اى تزیین شده و در طرفین آن، دو حجرة کوچک قرار دارد.
در حجرة سمت راست، قبرى منسوب به پسر شاه قاسم قرار دارد. سقف این حجره، داراى کاربندى سادة 24 ضلعى و در چهارگوشه است. حجرة دیگر، با طاقى خرطومى (چهاربخش) پوشش یافته و در یک گوشة آن، راه پلّه ه‏ا جهت دسترسى به بالا تعبیه شده است.
داخل بنا، شامل یک چهارطاقى به ابعاد 90/9×90/9 متر با چهار شاه‏نشین به ابعاد 20/4 عرض و 85/5 متر عمق است. پوشش سه شاه‏نشین به صورت کاربندى هشت ضلعى ساده است و شاه‏نشین چهارم که قبر در داخل آن قرار دارد، از دو بخش تشکیل شده است.
بخش پیشین، داراى کاربندى سادة 14 ضلعى، و شاه‏نشین دوّم داراى کاربندى سادة هشت ضلعى است و در پایین آن نورگیرى تعبیه شده است.
پوشش بنا با استفاده از سکنج و کاربندى ایجاد شده است. راهرو نیز دور تا دور بنا را فرامى‏گیرد که عرض آن حدود 70 سانتى متر و داراى فضاهاى کوچکى در زوایا و پشت گوشه‌ها است.
این بنا، فاقد تزیین خاصّى است و تنها با قاب‏هاى ساده تزیینى، قوس‏ها، حاشیه گچبرى ، کاربندى ‏ها و قسمت‏هاى مختلف کاربندى که با خطّى به دو نیم شده ‏اند، تزیین شده است.
در داخل و خارج بنا، سنگ قبرهاى دیگرى مربوط به قرن یازدهم هجرى به بعد دیده میشود.
در خصوص علمکرد اصلى بنا، به نظر میرسد که به عنوان خانقاه یا و محل تجمّع مریدان مورد استفاده بوده است. در ایوان جنوبى، سنگ سیاهى قرار دارد که بر روى آن، کتیبة جالبى به خط نستعلیق به تاریخ 1046 هـ .
ق نصب شده که بیانگر وضعیّت اجتماعى و اقتصادى منطقه در قرن یازدهم بوده، لذا داراى ارزش است. فرمان مذکور، حاکى از تخفیف مالیات هفت گروه از مردم جام است و در آن، اصطلاحات محاسباتى بسیارى از دوران صفویّه دیده می‏شود.

منبع:
http://shrines.blog.ir
http://vista.ir
http://www.tebyan.net
مسجد عتیق تربت جام

مسجد عتیق تربت...

مسجد عتیق تربت جام از مساجد قدیمی تربت جام در استان خراسان رضوی می‌باشد بانی این بنا را رضی الدین احمد متولی جامی نوشته‌اند و تاریخ ساخت آن را ۷۲۰ هـجری قمری دانسته‌اند. مسلمانان اهل سنت ازنمازگزاران این مسجد اند و این مسجد محل برگزاری نماز جمعه اهل سنت تربت جام است. این بنا، مسجدی...

اطلاعات
مجموعه آرامگاهی تربت شیخ احمد جام

مجموعه آرامگاه...

زیارتگاه احمد بن ابوالحسن شیخ احمد جام (536-441 هـ.ق) در شهرستان تربت‌جام، در میان جاده مشهد به هرات قرار دارد و شامل ده بنای تاریخی است که در اطراف یک حیاط وسیع مجتمع شده است. قبرشیخ، بدون هیچ‌گونه بنایی، به صورت روباز در مقابل ایوان عظیمی قرار دارد. پیشینه بناهای مجموعه شیخ جام بر ...

اطلاعات | نقشه
آرامگاه شیخ احمد جامی

آرامگاه شیخ اح...

آرامگاه شیخ الاسلام احمد جامی، با قدمتی نزدیک به ۸۰۰ سال در شهرستان تربت جام در استان خراسان رضوی قرار دارد,زیارتگاه شیخ احمد، یکی از بزرگترین مراکز زیارتی شرق ایران است ,این بنا مربوط به سده ۹ تا ۱۲ ه‍.ق است شیخ‌الاسلام ابونصر احمد بن ابی الحسن بن محمد بن حریر بن عبدالله بن لیث بن نام...

اطلاعات | نقشه
مسجد کرمانی

مسجد کرمانی

یکی از مسجدهای قدیمی تربت جام مسجد کرمانی است ، در خصوص تاریخ ساخت این بنا نمی‌توان اظهار نظر دقیقی داشت اما احتمال بیش‌تری وجود دارد که این بنا به نیمه دوم قرن هشتم هـ.ق متعلق باشد. این مسجد با ابعاد ۷۰/۱۰ * ۱۷ متر دارای شاه نشینی در وسط هر ضلع و سه حجره (چله خانی) در اضلاع غربی ـ شر...

اطلاعات
منطقه حفاظت شده باغ کشمیر

منطقه حفاظت شد...

منطقه حفاظت شده باغ کشمیر در ۵۵ کیلومتری شمال تربت جام واقع شده است ، وسعت منطقه ۲۰۲۹۹ هکتار و دارای ارتفاع ۹۴۰ تا ۱۶۴۹ متر می‌باشد ، وضعیت توپوگرافی آن کوهستانی است، تپه ماهورو منطقه با ارزشی از نظر وجود جنگلهای پسته وحشی است، درختان پراکنده پسته وحشی از جمله شاخصه‌های منحصر به فرد منط...

اطلاعات | نقشه
آرامگاه شاه قاسم انوار

آرامگاه شاه قا...

سید معین‌الدین علی پسر نصیر،پسر هارون، پسر ابوالقاسم حسینی قاسمی انواری تبریزی معروف به قاسم انوار، از شاعران ایرانی است. وی در سال ۷۵۷ هجری قمری در سراب تبریز به دنیا آمد. او از پیروان خاندان صفی‌الدین اردبیلی بود. معین‌الدین در شعر قاسمی یا قاسم تخلص می‌کرد و یکی از پسران شیخ صفی‌الد...

اطلاعات | نقشه
رباط جام

رباط جام

در گذشته و بخصوص در دوران اسلامی رباطها به عنوان تاسیسات بین راهی در مسیر راههای اصلی و با فواصل معین ساخته می‌شدند، این مکانهای سر پوشیده جایی برای استراحت مسافران و کاروانیان بود. سعی بر این بوده که رباطها در کنار چشمه‌ها و روستاها بنا شوند تا با مشکل کم آبی روبه رو نباشند. در کنار ...

اطلاعات | نقشه
روستای پیر وحش

روستای پیر وحش

پیر وحش نام روستایی است که در 90 کیلومتری شمال شرق شهرستان تربت جام و 30 کیلومتری شمال شهر مرزی صالح آباد و در منطقه ای تقریبا نیمه کوهستانی در خراسان رضوی واقع شده است. کوههای اطراف این روستا را نوع خاصی درخت پسته فرا گرفته که بصورت طبیعی رشد کرده است. تمامی این کوهها تحت نظر آستان ق...

اطلاعات | نقشه
مشاهده تمامی جاذبه های گردشگری
[posttitle]

[posttitle]

[postbody]

مشاهده مطلب