1

آب و هوا

توضیحات

ویرایش

اقلیم : گرم
شهرستان بافق با 15283 ﮐﻴﻠـﻮﻣﺘﺮ ﻣﺮﺑـﻊ وسعت، یکی از شهرستانهای استان یزد در مرکز ایران است که در رده سوم شهرستانها (شاخص وسعت) در استان یزد قرار دارد. شهر بافق مرکز این شهرستان است که در فاصله ۱۲۰ کیلومتری جنوب شرق یزد و در چهار راه بین‌المللی خطوط راه‌آهن جنوب به شمال و شرق به غرب قرار گرفته‌است.
خط آهن مشهد-بندرعباس و تهران-کرمان در بافق از هم می‌گذرند.
مورخین گذشته‌های بسیار دور سرزمینی که در آن بافق بنا شده است را به وجود دریایی کم عمق و بسته متصل کرده اند و وجود آثاری که در برخی از کوههای اطراف بافق مشاهده می‌شود از دریا بودن بافق در دوران دور حکایت میکند به هر حال باید گفت که بافق از شهرهای پیشین و تاریخی استان یزد است.
بعضی نیز بافق را از بناهای دوره اسلامی میدانند، چرا که بافق به حروف ابجد 183 میباشد و به همین دلیل تاریخ تأسیس این شهر را با سال 183 هجری قمری ذکر میکنند.
بعضی از مورخین نیز بافق را یکی از شهرهای قبل از اسلام می‌دانند که در روزگار ساسانیان معمور و آباد شد است و از جایگاه ویژه ای برخوردار گردیده است.
بافق در گذشته از توابع کرمان به شمار مى‌رفت‌، اما از حدود سال 1188ق به ولایت یزد پیوست‌. در تقسیمات کشوری 1332ش بافق یکى از بخشهای شهرستان یزد در استان اصفهان بود؛ اما پس از تشکیل استان یزد و اهمیت یافتن منطقه به واسطه کشف و استخراج معادن که موجب افزایش جمعیت آن نیز گردید، به صورت شهرستان درآمد.
جمعیت شهرستان بافق در سال ۱۳۸۵، برابر با ۵۲٬۸۸۸ نفر بوده‌است. کوهستان‌های بافق در شرق این شهرستان قرار دارند که مهم‌ترین آن بن‌لخت با ۳۰۰۲ متر ارتفاع است.
بنابراین مناطق شرق بافق آب وهوای ملایم‌تر و کوهستانی دارد و مناطق غربی، آب و هوای بیابانی و گرم و خشک دارد. آب و هوای بافق در تابستان‌ها گرم و خشک و در زمستان‌ها نسبتا ملایم‌تر از سایر مناطق استان می‌باشد.
مهم‌ترین رودخانه بافق رودخانه شور است که از ماهان کرمان شروع شده و در کویر در انجیر به گل می‌نشیند. مهم‌ترین بناهای تاریخی بافق عبارتند از آرامگاه امامزاده عبدا.. ، مسجد جامع، پیرمراد، قاضی میر جعفر و قلعه باقرآباد.
شهرستان دارای بخش مرکزی و شهر بافق بوده که بخش مرکزی شامل دهستان‌های مبارکه، سبزدشت و کوشک و همچین شهر بافق است.
بافق یکی از گرمترین و سبز دشت بافق یکی از سرد‌ترین مناطق استان یزد می‌باشد مناطق گردشگری این شهرستان عبارتند از :امام زاده ظهیرالدین عبدالله ابن موسی ابن جعفر (ع)، قاضی میرجعفر (ع)، پارک آهنشهر، شن‌های روان صادق آباد و پتکستان، قلعه باقرآبادو روستاهای قطرم، شادکام، شمال آباد، آب مرغون و... شهر بافق همچنین زادگاه شاعر بزرگی چون وحشی بافقی است. زبان‌های گفتاری در شهرستان فارسی رایج، فارسی دری یا گورونی یزدی می‌باشد.
شهرستان بافق از لحاظ معدنی بسیار غنی بوده و اولین معدن سنگ آهن ایران یعنی معدن سنگ آهن چغارت که تغذیه کننده شرکت ذوب آهن اصفهان در زمان تاسیس آن بوده در ۱۰ کیلومتری این شهر واقع شده‌است.
ذخیره سنگ آهن بلوک معدنی بافق که از ساغند تا زرند ادامه دارد بالغ بر ۲ میلیارد تن می‌باشد که از آن جمله می‌توان به معادن چغارت با ۱۶۰ میلیون تن ذخیره (۱۰۰ میلیون تن برداشت شده و ۶۰ میلیون تن باقیمانده) اشاره کرد.
لازم به ذکر است که معادن سنگ آهن چغارت، آنومالی شمالی، سه چاهون ولکه سیاه به نام شرکت سنگ آهن مرکزی ایران خوانده می‌شوند. از دیگر معادن بافق می‌توان به معدن فسفات اسفوردی، سرب و روی کوشک و اورانیوم ناریگان اشاره کرد.
حصیربافی یا بافت بوریا را می‌توان بی گمان به عنوان یکی از قدیمی‌ترین صنایع دستی شهرستان بافق نام برد. مواد اولیه مورد مصرف حصیربافان به نسبت تنوع محیط جغرافیایی متنوع است.
در حصیربافی از وسایل و ابزار بسیار محدود و ابتدایی نظیر: داس، انواع کارد، سوهان، درفش، قیچی و سوزن استفاده می‌شود.
پادری‌بافی نیز از صنایع دستی شهرستان بافق می‌باشد؛ برای تولید پادری و کف‌پوش، ابتدا الیاف مویی ساقه درخت خرما را خیس کرده و آن را زیر پارچه‌ای مرطوب نگهداری می‌کنند تا نرم و انعطاف‌پذیر شود.
سپس الیاف را تابیده تا محکم گردند. پس از آن ریسمان‌های به‌دست آورده را بر روی چارچوب ویژه‌ای سوار نموده و بافتن را شروع می‌کنند. الیاف مویی را از لابه‌لای تارها عبور داده و با «دفتین» بافت را محکم کرده و الیاف اضافی را بریده تا قسمت‌های خارجی، صاف و یکسان شود .
در آخر سطح کار را با محلول کلر شسته و بعد نقاشی و رنگ‌آمیزی می‌کنند.

از مکان‌های تاریخی بافق می‌توان به قاضی میر جعفر، آب انبار، قلعه باقر آباد، خانه وحشی بافقی و... اشاره کرد. از مکان‌های مذهبی این شهر نیز می‌توان به امام زاده عبدالله ابن موسی بن جعفر برادر امام رضا (ع)که به قرن ۴ هجری بر می‌گردد اشاره کرد و از نظر جاذبه‌های طبیعی نیز دارای شن‌های روان حسن آباد، انواع قنوات زنده و سرو (یا چنار)باجگان، زیستگاه یوز آسیایی و... اشاره کرد.

منابع:
http://portal-yz.ir
http://fa.wikipedia.org/wiki
http://bafgh.gov.ir
http://portal2.moi.ir/Portal/Home/Default.aspx?CategoryID=dfb6dccc-41ec-456c-8842-862c0817d229

ریگزار شن روان صادق آباد

ریگزار شن روان...

در میان منابع متنوع جهانگردی در ایران، کویر نیز از جاذبه‌های خاص خود برخوردار است. خصوصا این که بعضی از کویرهای ایران در نوع خود منحصر به فرد هستند و از جالب‌ترین مناظر و دیدنی‌های دنیا محسوب می‌شوند. تپه‌های شن‌های روان بافق که محلی‌ها آن را با نام ریگ صادق آباد می‌شناسند یکی از جالب...

اطلاعات | نقشه
روستای قطرم

روستای قطرم

روستا قطرم از توابع بخش مرکزی بافق و در فاصله ۴۶ کیلومتری جنوب شرقی شهر بافق قرار گرفته است. از نظر موقعیت طبیعی در دامنه غربی کوههای باجگان در ارتفاع ۱۵۴۰ متری و در دره ای کوهستانی با جهت غربی و شرقی به شکل طولی و متمرکز متناسب با شکل دره به وجود آمده و مزارع باغات منازل مسکونی در دا...

اطلاعات | نقشه
روستای باجگان

روستای باجگان

باجگان یکی از روستاهای بخش مرکزی شهرستان بافق که در فاصله ۸۵ کیلومتری جنوب شرقی بافق بر روی دامنه کوه باجگان در ارتفاع ۲۰۶۰ متری قرار گرفته است. این روستا دارای شکل متمرکز واز نظر موقعیت جغرافیایی روستایی کوهپایه ای است. وجه تسمیه باجگان : تاکنون در رابطه با وجه تسمیه باجگان اظهار ن...

اطلاعات | نقشه
منطقه حفاظت شده کوه بافق

منطقه حفاظت شد...

منطقه حفاظت شده کوه بافق در شهریور ماه 1367 به مدت 8 سال به طور رسمی منطقه شکار ممنوع و در سال 1375 مقدار 140000 هکتار آن به عنوان منطقه حفاظت شده کوه بافق تحت کنترل سازمان حفاظت محیط زیست قرار گرفت. وضعیت آب و هوایی و اقلیمی منطقه حفاظت شده کوه بافق مانند سایر نقاط استان یزد خشک و بیا...

اطلاعات | نقشه
قلعه باقرآباد

قلعه باقرآباد

روستای باقرآباد در هشت کیلومتری مرکز شهرستان بافق قرار دارد، در شمال روستای باقرآباد قلعه ای به نام قلعه باقرآباد قرار دارد که قدمت آن به دوره قاجاریه برمی‌گردد . قلعه باقرآباد به دستور عبدالرحیم خان فرزند محمدتقی خان بافقی ساخته شد. این قلعه در سه مرحله بنا شده، ابتدا برج شمالی که محل...

اطلاعات | نقشه
دره بیشه در

دره بیشه در

در مسیر شهرستان بافق به بهاباد و ۲۰ کیلومتری شرق بافق ، دره ای به نام " دره بیشه در " واقع گردیده است. این دره که به " دره سنگآب " نیز معروف است ، دارای کوچه‌های باریک با دیواره سنگی صیقل یافته از آب با پیچهای تند در انتهای خود می‌باشد که گواه وجود جریان‌های سیلابی بسیار شدید در این منط...

اطلاعات | نقشه

بهشتی در دل کویر

پارک بزرگ آبشار بافق از جمله فضاهای بسیار زیبای استان است که شاید در نوع خود و در بین شهرستان‌های استان بی نظیر بوده.
این پارک شامل: آبشار بلند، فضای سبز کوهپایه، زمین‌های ورزشی و بازی کودکان، مکان‌های استراحت، سرویس‌های بهداشتی، پارکینگ و بخش عمده‌ای از معماری منظر کوه و ... می‌باشد. ... ادامه مطلب
بهشتی در دل کویر

کویر مغلستان بافق یزد

برای رفتن به کویر، بهار بهترین فصل است. کویر مغستان در فاصله ۴۰ کیلومتری شمال کویر بافق (دره انجیر) در استان یزد قرار گرفته است. این کویر در شمال غربی روستای ساغند و در جنوب روستای بیاضه قرار دارد. ... ادامه مطلب
کویر مغلستان بافق یزد

براریگ بافق

ریگ صادق آباد در موقعیت جغرافیایی N3145 E5519 در استان یزد واقع است. این ریگزار در جنوب نمکزار یا کویر بافق و در شمال روستای صادق آباد در 15 کیلومتری شمال شهرستان بافق واقع است. ریگزار شکلی شبیه به لوزی دارد و گستره آن شمالی جنوبی است. قطر بزرگ آن 5 کیلومتر و قطر کوچک آن در حدود 4 کیلومتر است. تپه‌ها ... ادامه مطلب
براریگ بافق

مهسا حسن نژاد

مهسا حسن نژاد شنبه 23 آبان 94 - 13:47

آخییییی چه عکسای قشنگی. دلم سفر به کویر خواست. کسی از دوستان تو کار تور هست؟

نه تنها در مناطق نخل‌خیز جنوب بلکه در مرکز کشور یعنی شهرستان بافق در استان یزد نیز از قدیم، رسم است که در مناسبت‌هایی مانند جشن‌ها و مراسم‌های ازدواج یا جلوی پای میهمان، درخت نخلی را قربانی می‌کنند.
بافقی‌ها، مردمانی نیکوسرشت، پاک خصال، مهربان و مهمان دوست و البته مذهبی و غیرتمند هستند. مردم این دیار هر چند در مقایسه با بسیاری از شهرها از امکانات رفاهی مناسب و رایج کمتری برخوردارند، ولی از آداب و رسومی بهره‌مند هستند؛ رسومی که بعضاً همچنان در بین مردم این شهرستان برقرار است و انجام می‌شود. یکی از جشن‌های محلی بافق، جشن زاییدن درخت خرما بوده که از گذشته‌های دور برای کاشت درخت خرما یا گردآوری محصولات یک نخلستان برگزار می‌شده است.

این رسم معمولاً در بین اعیان و ثروتمندان اجرا می‌شده ولی مردم عادی، باغداران، خویشان و دوستان نیز اجازه حضور در این جشن را می‌یافتند. یکی از سنت‌های این جشن، کشتن درخت نخل بوده که غالباً در ایام نوروز و روز سیزده بدر و بعد از آن که درختان خرما زایمان می‌کردند، انجام می‌شده است.
این مراسم به این صورت بوده که مردم به طبیعت می‌رفتند و درختان نر خرمایی که زایمان نکرده بودند را سر می‌بریدند و دل درخت خرما(پنیر نخل) را بیرون می‌کشیدند و به مهمانان می‌دادند. در حین مراسم نیز مردان ایستاده و به روند کار نگاه می‌کردند و شعر می‌خواندند و گاهی نیز صلوات می‌فرستادند و برخی نیز که روحیه شاداب‌تری داشتند، سطلی را برداشته و با چوب بر آن می‌کوبیدند و دیگران را وادار به کف زدن می‌کردند.

کودکان در حین این جشن به بازی مشغول بودند و هیچ کسی اجازه نداشت که آنها را به خاطر سر و صدا کردن، نکوهش کند، چون بزرگترها عقیده داشتند که همین جیغ و فریاد زدن بچه‌ها و سرو صدای شادی آنها باعث می‌شود درخت خرما سر موقع بزاید و میوه‌های درشت و خوشمزه‌تری را به بار آورد.
زنان نیز آش کشک یا آرد بو داده، می‌پختند و بعد نیز همگی به دور هم نشسته، آش و دل درخت خرما(پنیر نخل) می‌خوردند.‌
هرچند امروزه به علل مشکلات اقتصادی و فرهنگی باید کمتر شاهد برگزاری چنین آیین‌هایی باشیم اما در واقع اینگونه نیست.
ولی "حسین فرجیانی" از خرماکاران نمونه استان یزد و شهرستان بافق در این باره به خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه یزد، توضیح داد: هنوز هم در مناسبت‌ها و تعطیلاتی مانند عید نوروز و سیزده بدر این رسم در بافق انجام می‌شود.
وی ادامه داد: معمولاً در روزهای تعطیلی که هوا نیز خنک باشد، 10 تا 15 نفر با زحمت و تلاش وصف ناپذیری شاخه‌ها و برگ‌های منشعب از سر درخت نخل را می‌برند و سپس لایه‌های الیافی شکلی که از تنه درخت محافظت می‌کند را از دور آن جدا می‌کنند تا به هسته مرکزی درخت برسند.

فرجیانی عنوان کرد: هسته مرکزی درخت که به آن پنیر نخل نیز می‌گویند، ماده‌ای ترد، سفیدرنگ، مقوی و شفابخش است که در بافق آن را معمولاً همانند کاهو به همراه سکنجبین می‌خورند یا با آن از میهمان پذیرایی می‌کنند.

به گفته این نخلدار نمونه استان، مردم بافق این ماده را سرشار از کلسیم می‌دانند ولی نتایج مطالعات علمی نشان داده است که پنیر خرما حاوی اسیدهای چرب ضروری و مواد معدنی مفید به ویژه برای درمان اثرات ضد التهابی است و میزان فیبر خام موجود نیز ارزش غذایی آن را بیشتر کرده است.

وی اظهار کرد: معمولاً این ماده مغذی از درختان نخل نر و آب خورده تهیه می‌شود و غالباً نیز از هر نفر خرمای کبکاب، سه تا پنج کیلوگرم پنیر به دست می‌آید.
فرجیانی، درخت خرمای کبکاب را از عمده‌ترین و بهترین نوع نخیلات کشت شده در شهرستان بافق ذکر کرد و یادآور شد: در سال گذشته از پنج هکتار از نخیلات خود، 6 تن خرمای کبکاب برداشت کرده و به عنوان کشاورز نمونه استان معرفی شده‌ام. البته با توجه به اینکه فصل پُر برداشت نخیلات هر دو سال یکبار اتفاق می‌افتد، امسال تنها 2 تن خرما برداشت شده است.
وی بیان کرد: در حال حاضر قریب 100 هکتار نخیلات در شهرستان بافق قرار دارد که از این محل حدود 300 کشاورز مشغول به کار هستند ولی عمده نخل‌کاران بافق به تعداد انگشتان یک دست هستند. ... ادامه مطلب

شبکه اجتماعی گردشگری تیشینه

ناصر حشمتیان

ناصر حشمتیان شنبه 21 شهریور 94 - 16:45

خیلی خوشمزست

اطلاعات بیشتر...

نظر شما درباره بافق

برای ارسال نظر باید وارد سایت شوید