آب و هوا

توضیحات

ویرایش
شهرستان بهاباد یکی از شهرستان‌های استان یزد در مرکز ایران است که در مرداد ماه ۱۳۸۸ بهاباد به مرکزیت شهر بهاباد از ترکیب بخشهای مرکزی به مرکزیت شهر بهاباد مشتمل بر دهستان جلگه و بخش اسفیچ در تابعیت استان یزد ایجاد ...مشاهده کامل متن و تأسیس شد و از شهرستان بافق مستقل شد.
این شهرستان در حال حاضر شامل شهر بهاباد و دوبخش مرکزی و آسفیچ می‌باشد. بخش مرکزی شامل دهستان جلگه و شهر بهاباد است و بخش آسفیچ، دهستان آسفیچ را در برگرفته است.
مرکز این شهرستان شهر بهاباد می‌باشد که در منتهی‌الیه شرق استان و به فاصله 200 کیلومتری شهر یزد و 80 کیلومتری شهر بافق، بر روی تپه ماهورهای بین دو رشته کوه واقع شده است.
جمعیت این شهرستان 27800 نفر است.
درباره وجه تسمیه شهرستان بهاباد باید گفت، بهاباد از دو واژه به و آباد تشکیل شده که واژه به با تلفظ فتح به معنی تحسین و با تلفظ کسر به معنی خوب و نیکی و بهتر می‌شود که در این صورت کلمه بهاباد به معنی بهترین آبادی می‌باشد .

شهر بهاباد دارای سابقه طولانی است ولی به علت موقعیت جغرافیایی بارها در جنگ‌ها و یا توسط عوامل طبیعی به کلی نابود شده است. تا قبل از حمله مغول بر ایران بهاباد شهری آباد بوده و فرقه اسماعیلیه در اطراف این بخش قلعه‌های مستحکمی در ارتباط با قلعه طبس احداث نموده بودند.
بهاباد به نقل از «مقدسی» در ۱۱۰۰ سال قبل شهری آباد با باغات بسیار و خوش آب و هوا بوده‌است که توتیای آن به شهرهای دیگر صادر می‌شده‌است.
هلاکوخان برای سرکوب این فرقه به منطقه حمله برده و علاوه بر انهدام قلعه‌ها شهر را هم با خاک یکسان کرد. آثار خرابه‌های آن هنوز در چند کیلومتری شهر بهاباد فعلی به نام شهرک قرار دارد.
قلعه‌های مخروبه به نام قلعه کافرها و گورهای دسته جمعی آنان به نام گور کافران مشهور است. در زمان مغول‌ها این شهر به کلی نابود شده و دوباره بازسازی شده‌است این شهر در حدود ۷۰۰ سال قبل در زمان سلطنت آل مظفر ولایت مستقلی به نام ولایت بهاباد بوده‌است.
نام قدیم این شهر تالی بوده‌است و دارای آبهای زیرزمینی فراوان می‌باشد که مقدار زیادی از آن به معدن چادرملو می‌رود.

بهاباد یکی از شهرهای کویری ایران است که در حاشیه دشت لوت واقع شده ولی با این حال شهری سرسبز است و بارندگی آن نسبتاً زیاد است.
بهاباد دارای آب و هوای نیمه خشک و متوسط بارندگی 9/153 میلیمتر در سال می‌باشد.
در قسمت غرب و جنوب دارای مناطق ییلاقی و خوش آب و هوایی است که در فصول بهار و تابستان تفریحگاه و استراحتگاه بسیاری از مردم مناطق دور و نزدیک می‌باشد.
ارتفاع آن از سطح دریا در مرکز 1390 متر است که این رقم در شمال دشت بهاباد کاهش می‌یابد و در جنوب در قله بن لخت به حدود 3002 متر می‌رسد.
حداکثر درجه ثبت شده در منطقه 45 درجه و حداقل تا 20 درجه زیر صفر است.
یشتر مردم این شهرستان به کشاورزی و دامپروری مشغول بوده و دین مردم، اسلام (شیعه) می‌باشد.
از محصولات کشاورزی این منطقه می‌توان به گندم، جو، زیره، پسته، انگور، انار و اخیراً زعفران با کیفیت بالا نام برد. در قدیم انگور بهاباد بسیار معروف بوده‌است ولی اکنون بیشتر باغات این منطقه مربوط به پسته‌است.
تولیدبادام، پسته، گردو، توت درختی (خشک) و انگور از جمله فراوردهای باغداری و کاهو، اسفناج، گشنیز، شوید، تره و نعناع ازجمله سبزیجات برگی شهرستان است.

گویش محلی مردم این منطقه بیشتر به گویش مردم استان اصفهان و کرمان نزدیک می‌باشد همچنین از غذای محلی این شهر می‌توان نون کوتو را نام برد.
یکی از جاهای دیدنی بهاباد موزه علوم طبیعی می‌باشد.این موزه در چهار بخش آبزیان ،مینرال ،بی مهرگان و آموزش عینی در ردیف و یا بالاتر از سایر موزه‌های کشور است.
از جمله آثار و ابنیه تاریخی شهر بهاباد می‌توان مسجد جامع, مزار شیخ ضیاء الدین, مزار ملاعبدالله و برخی آثار دیگر را نام برد.

منابع:
http://bahabad.gov.ir
http://fa.wikipedia.org/wiki
http://bahabad.ir
http://portal2.moi.ir/Portal/Home/Default.aspx?CategoryID=acba9e9d-33d8-4823-88df-8b02d009eb2e
موزه طبیعی بهاباد

موزه طبیعی بها...

«رضا زینلی» موزه علوم طبیعی بهاباد را برای همیشه در کشور ماندگار کرده و تحسین بسیاری از مردم و مسؤولان، بلکه صدها استاد زیست شناسی را به دنبال داشته است. این موزه که زیر مجموعه آموزش وپرورش می‌باشد، در سال 1377 در محل دبیرستان شهید رفیعیان بهاباد آغاز به کار کرد.ابتدا نمونه‌های معدودی ...

اطلاعات | نقشه

نظر شما درباره بهاباد

برای ارسال نظر باید وارد سایت شوید