آب و هوا

توضیحات

ویرایش
نام قدیم : شولستان - مالکی
منطقه‌ای که ممسنی در آن ایجاد شده‌است، اولین بار به خاطر وجود مراتع غنی مورد توجه اقوامی که دارای معیشتی مبتنی بر دام‌داری بوده‌اند، قرار گرفت. به همین خاطر، اولین اقوام ساکن در این منطقه، قوم شول، از دیگر اقوام لر بوده‌اند.
در چند سال گذشته و با کشف منابع نفتی در حوزه ممسنی، این شهر مورد توجه بیشتری قرار گرفت.
یکی از شهرستان‌های غربی استان فارس، ...مشاهده کامل متن شهرستان ممسنی یا نورآباد ممسنی می‌باشد که از جنب به شهرستان کازرون، از غرب به استان‌های بوشهر و کهگیلوله و بویراحمد و از شرق به شهرستان سپیدان محدود است و در باختر شیراز قرار گرفته است.
مرکز این شهرستان، شهر نورآباد می‌باشد.
این شهرستان با مرکزیت نورآباد، دارای 6876 کیلومتر مربع وسعت و فاصله آن تا شیراز 158 کیلومتر است. میانگین ارتفاع آن از سطح دریا 900 متر می‌باشد و جمعیت این شهرستان نیز طبق سرشماری انجام شده در سال ۱۳۸۵، برابر با ۱۶۶٫۳۰۸ تن بوده‌است.
دوران تاریخی این شهرستان مربوط به اوایل هزاره سوم پیش از میلاد مسیح می‌باشد که از جمله این تمدن‌ها نقش برجسته کورنگون مربوط به دوره عیلام در دو هزار و چهارصد سال پیش از میلاد گوردخمه سنگی فهلیان مربوط به دوران ماد در هفتصد سال پیش از میلاد گوردخمه داودختر روستای مراسخوان مربوط به ششصد و پنجاه سال پیش از میلاد کاخهای هخامنشی روستای سروان تل کاخداداد گچگران مربوط به پانصدسال پیش از میلاد آتشگاه میل اژدها مربوط به دوران اشکانیان در یکصد و بیست سال پیش از میلاد نقش برجسته سرآب بهرام- شهرتوج- شهر نوبندگان- شهرخوبذان (فهلیان) و سد منصورآباد مربوط به دوران ساسانی می‌باشد.
ممسنی را شولستان نیز خوانده‌اند که به معنای سرزمین شول‌هاست. شول‌ها یکی از طوایفی بودند که پس از استقرار در این ناحیه، به این نام مشهور شدند. مرکز ولایتی که ممسنی در آن قرار داشت، شهر شاپور در چند کیلومتری کازرون بود که نوشته‌اند در زمان تزلزل حکومت ساسانیان، به وسیله ابوسعید شبانکاره با خاک یکسان شد.
ولی در زمان حکومت سلجوقیاندوباره تعمیر و بازسازی شد و رونق گذشته خود را بازیافت. منطقه‌ای که ممسنی در آن ایجاد شده‌است، اولین بار به خاطر وجود مراتع غنی مورد توجه اقوامی که دارای معیشتی مبتنی بر دام داری بوده‌اند، قرار گرفت.
به همین خاطر، اولین اقوام ساکن در این شهر قوم شول بوده‌اند.
گردشگاه‌ها و جاذبه‌های متعدد طبیعی به همراه بناهای کهن تاریخی، نظیر گردشگاه دیمه میل، قلعه سفیدقلعه، قلعه شاه جهان احمد در این شهرستان وجود دارد.
ممسنی دارای مناطق گردشگری و تاریخی فراوانی از جمله: منطقه زیبا و خوش آب و هوای بوان، نقش تاریخی سراب بهرام، امامزاده شیرمرد، آبشار تنگسا، چشمه دیمه میل، دخمه دائو دختر، برج میل اژدها، رودخانه سرابسیاه و... است.

شهرستان ممسنی علاوه بر آثار تاریخی و مذهبی دارای جلوه‌های طبیعی چون دره همیشه سرسبز و زیبای بوان با پوشش گیاهی بلوط و بادام و نیز دریاچه‌های هفت برم در منطقه دشمن زیاری است.
آب و هوای معتدل آن موجب سرسبزی به خصوص در ماه‌های بهمن، اسفند و اوایل بهار در این منطقه می‌باشد. مزارع کشاورزی در این منطقه بر زیبایی طبیعی آن افزوده است.
عشایری بودن منطقه به همراه دستبافته‌های محلی از دیگر ویژگی‌های گردشگری شهرستان به حساب می‌آید.
دوران اسلامی آثار و ابنیه تاریخی اسلامی در سراسر ممسنی موجود است از جمله آنها می‌توان شهر خفرک و تشگه در شوسنی و مصیری و شهر چهاربازارتل اسپید را نام برد.
نام قدیمی این شهرستان در بدو تشکیل انبوران و نوبندگان سپس شولستان و در اواخر سلسله صفوی به ممسنی تغییر نام یافت.
کتیبه‌ها و ته ستون‌های فراوانی در ممسنی وجود دارد. به تازگی در این شهرستان بازمانده چهارمین شهر هخامنشی به نام لیدوما یافت شده‌است.
در ضمن نقش سراب بهرام این شهرستان که از شاهکارهای شاپور اول است نیز در سازمان میراث فرهنگی ثبت گردیده است.
نقش باستانی کورونگون (نام قدیم روستایی به نام سه تلان در منطقه منگودرز در شهرستان رستم می‌باشد)، قدیمی‌ترین نقش برجسته باستانی ایران مربوط به دوران عیلامی‌ها می‌باشد.
از مهم‌ترین صنایع دستی شهرستان ممسنی می‌توان به قالی‌بافی با طرح‌های ترکی و لری، گلیم و جاجیم اشاره کرد.
زبان اکثریت مردم ممسنی زبان لری ممسنی می‌باشد. زبان ترکی: قشقایی‌های ساکن ممسنی به گویش ترکی قشقایی صحبت می‌کنند. ساکنین دو روستای عرب خنیمه و خاکک در شهرستان رستم به زبان عربی تکلم می‌کنند و همچنین به زبان لری هم تسلط کامل دارند.
ممسنی متشکل از چهار طایفه دشمن‌زیاری، رستم، جاوید، بکش با فرهنگ طایفه‌ای و عشیره‌ای اعتقادات عمیق مذهبی و دینی توام با آداب و رسوم و سنن نیک چند هزار ساله از ویژگی‌های اساسی این فرهنگ است.
مردم شهرستان ممسنی همچون سایر مناطق از دیرباز سنن فرهنگی خویش را از گذشتگان به ارث برده و این سنن و آداب و رسوم از بدو تاکنون در شهرستان ممسنی رایج و مردمان این شهرستان به آن پای بند و در اجرای آن راغب و خصایصی از جمله مهمان‌نوازی- شجاعت- صله‌ارحام- از خودگذشتگی- صداقت در گفتار و کردار- دین‌باوری-تعصبات مذهبی- تعصبات قومی و طایفه‌ای و رسوم و جشن‌های شادمانه (عروسی و عزاداری) از مشخصات بارز فرهنگ این شهرستان می‌باشد.
شهرستان ممسنی از نظر اقلیمی دارای سه اقلیم آب و هوایی است: ۱-اقلیم گرم و خشک: این اقلیم محدوده‌ای از شهرستان را که در مجاورت با شهرستان گچساران، گناوه و نواحی ساحلی را زیر پوشش دارد.
۲-اقلیم معتدل و مرطوب: این اقلیم محدوده‌ای از شهرستان را که در مجاورت شهرستان کازرون و استان کهگیلویه و بویراحمد واقع شده و دشتهای حاصلخیز مصیری، نورآباد، فهلیان، دهنو از جمله این مناطق است.
۳-اقلیم سردسیری بخش دشمن‌زیاری، همجوار با شهرستان سپیدان

منابع:
http://portal2.moi.ir/Portal
http://www.mamasanijavan.com
http://www.farschto.ir/contents/sitcon/mamasani.html
http://fa.wikipedia.org/wiki
http://www.noronline.ir
mamasani.com
تفرجگاه بوان

تفرجگاه بوان

تفرجگاه بوان (تنگ بوان )یا بهشت گمشده در حدود ۲۰ کیلومتری از شهر نورآبادممسنی در شمال غربی استان فارس قرار دارد. این تفرجگاه در جاده اصلی میان استانهای فارس، بوشهر، خوزستان و کهکیلویه و بویر احمد واقع شده است. تنگ بوان دره‌ای پوشیده از درختان است که میان 2 رشته کوه محصور شده وپر از در...

اطلاعات | نقشه
دخمه سنگی دو دختر (داو دور)

دخمه سنگی دو د...

در انتهای شمال غربی ناحیه ممسنی (45 کیلومتری نور آباد)دخمه سنگی بسیار قدیمی در کوه در ارتفاع ۳۰۰ متری وجود دارد که به داو دختر (در گویش مردم آن بوم، داو و دختر یا دی و دوور، همانا، به چم مادر و دختر بُوَد) معروف است. نام محلی این دخمه ” دی ودوور” به معنی مادر و دختراست. برای رسیدن ب...

اطلاعات
منطقه تاریخی فهلیان

منطقه تاریخی ف...

فهلیان منطقه ای بسیار مهم به لحاظ تاریخی و باستانی که یکی از دهستانهای پنجگانه بخش ممسنی می‌باشد و تقریباً در باختر بخش واقع شده و از رود فهلیان و چشمه سارها مشروب می‌شود. قصبه فهلیان دارای حدوداً ۷۵۰ تن سکنه است . گویش مردم این سامان لری است .گویش لری این مردم شاخه ای از فهلویات است ...

اطلاعات | نقشه
رودخانه فهلیان

رودخانه فهلیان

رودخانه فهلیان که یکی از مهم‌ترین و منحصر به فردترین رودخانه‌های شهرستان ممسنی است، از پیوند رودخانه شش پیر و رودشیر به وجود آمده است که پس از عبور از کنار کوه قلعه سفید، وارد منطقه فهلیان می‌شود . مسیر این رودخانه،یکى از جالب‌ترین جلوه‌‌هاى طبیعى استان فارس را که تجربه دیدار آن فراموش...

اطلاعات | نقشه
قلعه سفید

قلعه سفید

دژ سفید از قلعه‌های مشهور شهرستان ممسنی در استان فارس می‌باشد و متعلق به دوران قبل از اسلام است. دور تا دور این قلعه برج‌ها و دروازه‌هایی قرار دارد که پیش‌تر برای دفاع از قلعه مورد استفاده قرار می‌گرفتند. دژ سفید بر بالای کوهی واقع شده که دور دامنهٔ آن حدود چهار فرسخ و ارتفاع آن حدود ...

اطلاعات | نقشه
آبشار تنگسا

آبشار تنگسا

آبشار تنگسا در غرب استان فارس در نزدیکی شهرستان نورآباد واقع شده است. ارتفاع تقریبی آبشار پانزده متر بوده و از چندین لایه تشکیل شده است. تنگسا یا تنگ سا نام مزرعه ای در نزدیکی نورآباد می‌باشد. تنگ سا به معنی تنگه کوهی صعب العبور است. شهرستان ممسنی دارای مناطق گردشگری و تاریخی فراوانی...

اطلاعات | نقشه
نقش برجسته سراب بهرام

نقش برجسته سرا...

نقش برجسته‏ سراب بهرام در نزدیکی شهر نورآباد ممسنی در شمال غربی استان‏ فارس و در روستایی به همین نام ، پایین کوهی در محوطه‏ ای با صفا به نام سراب بهرام، نقش بسته است . این سنگ نگاره 85/3 متر درازا و 90/2 متر بلندی دارد، بهرام دوم در وسط نشسته است و در هر سمت او دو نفر از بزرگان ساسانی ...

اطلاعات | نقشه
آتشکده میل اژدها

آتشکده میل اژد...

آتشکده میل اژدها که به آن دیمه میل یا میل آزاد نیز گفته می‌شود مربوط به دوره اشکانیان می‌باشد و در شهرستان ممسنی، نورآباد واقع شده است. این اثر در تاریخ بیستم خرداد سال هزار و سیصد و بیست و یک با شمارهٔ ثبت سیصد و پنجاه و شش به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است. این بنا در...

اطلاعات | نقشه
مشاهده تمامی جاذبه های گردشگری

زیستگاه ماهی کپور !

دریاچه برم شور در حدود ۲۰ کیلومتری جنوب امامزاده شاه تسلیم و ۳۵ کیلومتری روستای بابامنیر از توابع بخش ماهور میلاتی شهرستان ممسنی قرار دارد. مساحت این دریاچه ۳۰ هکتار و عمق آن در برخی نقاط به ۲۰ متر می‌رسد. این دریاچه زیستگاه ماهی کپور است.
آب دریاچه تلخ و شور است زیرا از روان اب‌هایی تأمین می‌شود ... ادامه مطلب
زیستگاه ماهی کپور !

آبشار بابا منیر

آبشارفصلی بابامنیر واقع در جنوب روستایی به همین نام در بخش ماهور میلاتی یکی از بخشهای شهرستان ممسنی واقع است. این آبشار تا روستای بابامنیر ۹ کیلومتر فاصله دارد و در کوه بزان از فراز دیواره ای عمودی به پایین میریزد. در بخش ماهور ممسنی، با ورود به شهر بابامنیر از سمت نورآباد، پس از خروج از شهر، سمت چپ جاده اصلی، آبشار ماهور ممسنی جاده ای فرعی خاکی وجود دارد که با طی ۵ دقیقه مسیر ( با خودرو) به طبیعت زیبا و بکری وارد میشوید. از همان بدو ورود به جاده خاکی اگر چشمان تیزبینی داشته باشید تماشای آبشار زیبایی در دل کوه شما را حیرت زده خواهد کرد. آبشاری که در نتیجه بارش‌های آسمانی همراه با درختان بسیار زیبا و سرسبز اطراف خود شکوه و عظمت غیر قابل توصیفی را نمایان می‌سازد. از آنجاییکه این آبشار فصلی است و بعد از بارندگی‌ها خصوصا در فصل زمستان و اوایل بهار سرازیر می‌شود، بهترین زمان برای تماشای آبشار، حداکثر ۳ روز پس از هر بارندگی خواهد بود. در پایین آبشار یک حوضچه طبیعی ایجاد شده که در نتیجه آب‌های جاری شده از کوه،تا چندین روز آب را به سمت دره‌های پایین‌تر جاری می‌سازد. مشاهده پرواز کبوتران و پرندگان بر بالای آبشار اوج لذت را به همراه دارد. ... ادامه مطلب
آبشار بابا منیر

حکایت نورآباد و اژدهای خفته اش

نورآباد شهر کوچکی است که در استان فارس و غرب شیراز قرار گرفته و آب و هوای آن در شمال، سرد و در جنوب گرم است. بنابراین اگر قرار است همین روزها راهی این شهر شوید، می‌توانید در جنوب این شهر اقامت کنید و برای گشت و گذار سری هم به شمال آن بزنید.
برای سفر به نورآباد باید به شمال غربی استان فارس سفر کنید. ... ادامه مطلب
حکایت نورآباد و اژدهای خفته اش

تنگ بوان

وقتی ۸ کیلومتر به سمت شرق توی جاده شیراز- اهواز جلو میرین به مسیر جاده آسفالت نورآباد - دشمن زیاری می‌رسین.
دسترسی اهالی شهرهای پر جمعیت استان‌های فارس ، بوشهر، خوزستان و کهگیلویه و بویراحمد به این تنگه خیلی راحته چون نزدیک به جاده اصلیه.
دو محدوده پر باران و آبخیز در این منطقه هست که باعث جمع ... ادامه مطلب
تنگ بوان

آران شجاعلو

آران شجاعلو جمعه 22 آبان 94 - 19:16

like

نور آباد ممسنی

نورآباد یکی از شهرهای استان فارس در جنوب ایران است. این شهر مرکز شهرستان ممسنی است که در شمال باختری استان فارس قرار دارد. این شهرستان در دامنه رشته کوه زاگرس قرار گرفته است و دارای آب و هوای نسبتاً گرم و خشک می‌باشد.
مردم نورآباد شاخه ای از قوم لر هستند، که به طایفه‌های بکش، رستم، جاوید و دشمن زیاری ... ادامه مطلب
نور آباد ممسنی

مشرقی مشرقی

مشرقی مشرقی یکشنبه 19 مهر 94 - 08:37

زیباست

اطلاعات بیشتر...

نظر شما درباره ممسنی

برای ارسال نظر باید وارد سایت شوید