1

آب و هوا

توضیحات

ویرایش
نام قدیم : اوهر
اَبهَر از شهرهای استان زنجان می‌باشد.
ابهر دارای حصار عظیم در زمان ساسانیان بوده و دو دروازه شرقی و غربی داشته که دروازه شرقی آن جنب قلعه تپه بنام دَرْبُ اَلْمَذوقْ نامیده می‌شده و دروازه غربی آن بنام فلاج آباد یا خلج آباد مشهور بوده سید محمد نوربخش در مشجره سلسله الاولیاء خود از این دودروازه ابهر نام برده‌است.
کاروانیان عازم ...مشاهده کامل متن شهرهای قزوین، همدان و ری از دروازه شرقی ابهر عبور می‌کردند در ابهر محلاتی بنامهای دروازه ایشیگی و دَرْمَذَقانْ معروف است.
از راههای قدیم که از جنوب ابهر عبور می‌کرده، جاده ابریشی بود که از کشور چین آغاز و پس از طی سمرقند و بخارا – مرو – گرگانری قزوین – وارد ابهر می‌شده و به سمت زنجانتبریزایروان ادامه داشته.
راهی نیز از تبریز آغاز و به ابهر می‌رسید و ابهر را از طریق ساوه و قم به اصفهان و بغداد مربوط می‌ساخت و در این منطقه به جاده اصفهان معروف بود. راه ابهر به ری نیز وجود داشت.
منطقة ابهر و مناطق اطراف ابهرود ( ابهر چای) , از نخستین زیستگاههای انسانی در ایران است و از پیشینة تاریخی طولانی برخوردار است .
در هزارة دوم پیش از میلاد , درة ابهررود از رونق قابل توجهی برخوردار بوده است درقرن نهم پیش از میلاد , مادها در این منطقه اتحادیه ای از قبیله‌های گوناگون را به وجود آوردند که مقر آن در ابهر چای بوده است .
در زمان روی کارآمدن حکومت ایلخانان و انتخاب سلطانیه به عنوان پایتخت , این منطقه به علت برخوردارشدن از شبکه‌های جاده ای اهمیت ارتباطی قابل توجهی به دست آورد .وجه تسمیه این شهر از واژة پهلوی (اوهر) گرفته شده است.
این واژه به معنای محل بستن آب هاست . جایگاه نخستین خانه‌های این شهر , تپه ای باستانی به نام تپة قلعه است و درکنارة راست ابهر رود جای دارد. این محل یکی از نخستین زیستگاههای انسانی منطقة زنجان به شمار می‌رود و حداقل از اوایل هزارة چهارم پیش از میلاد مورد استفاده و محل سکونت جماعت‌های آغازین بوده است .
در مورد تسمیه ابهر در مشترک یاقوت چنین آمده :
« ایرانیان خودشان آن را « اوهر » تلفظ می‌کنند ، درباره اشتقاق آن گفته اند که کلمه مرکب از « آب » و « هر » به معنی آسیا است و کلمه ابهر یا اوهر (که لهجه محلی است ) به معنی آب آسیا است .»
در لغت نامه دهخدا نیز چنین آمده است که :
« شهر مشهوری میان قزوین و زنجان و همدان از نواحی جبل و اهل محل ، آن را « آوهر » گویند »
از عوامل اصلی انگیزه‌ی ایجاد شهر ابهر ، عوامل جغرافیایی بوده است .جریان رودخانه ابهر رود که باعث به وجود آمدن سرزمینهای آبرفتی و حاصلخیز نسبتاً وسیع اطراف آن شده ، عامل رشد کشاوزی می‌باشد .
وجود آب و هوای مساعد جهت ایجاد و رشد کشاورزی ، دامداری بود که از جهت اقتصادی نقش عمده ای برای ساکنین شهر ابهر داشته است .
و سرا انجام وجود قلعه ای قدیمی که مانند پادگان نظامی عمل می‌کرده و ساخته کیخسرو فرزند سیاوش بود و امروزه آثاری از ان به نام قلعه تپه موجود است که بر کنار همین رودخانه ابهر رود ساخته شده بود .
مردم ابهر شیعه هستند و به زبان ترکی آذر بایجانی صحبت می‌کنند
در کتاب البلاد و اخبار العباد آماده است: شهر ابهر هوای سازگار دارد و آبش بسیار و گوارا، باغ و باغات و میوه شهر ابهر شهرت جهانی دارد.
از فراورده‌های میوه وسردرختی، انگور، گلابی، گردو ممتاز و در انتخاب میوه جات دارای اکثریتند. نوعی امرود در ابهر هست به اندازه نارنج و همچون نارنج گرد است، آن را عباسی گویند.
عباسی در خوشمزگی ضرب المثلی شده است که [ متداول است ] می‌گویند، از هر جای مملکت میوه فروشان به شهر ابهر می‌آیند که گلابی عباسی را خرید کنند. باغستانی پیرامون شهر هست بهاء الدین آباد گویند و استفاده از آن برای همه حتی مسافران مجانی است آثار دژی در ابهر هست که گویند پناهگاه یاغیان از دولت بود.
در ابهر آبی موجود است که از چشمه‌ای می‌جوشد هر تیغ پولادینی را اعم از شمشیر و غیره وسیله آن، آب دهند. فوق العاده تیز و بادوام می‌شود. در پیرامون ابهر به هر طرف نگاه کنی، آسیاها را می‌بینی که وسیله آب می‌چرخند.
در جایی دیگر می‌گوید ابهریان در زیبایی گوی سبقت را از اهل هر شهر دیگری ربوده‌اند و همه باهم یکدل و متحدند. در مشترک یاقوت حموی آمده است که ابهر شهر بزرگ مشهوری است میان قزوین و زنجان از ناحیه‌های جبل که گروه بسیاری از فقیهان مالکی و شافعی و محدثان از آن برخاسته‌اند.
منبع:
http://garousi2000.parsiblog.com/Posts
http://tarikhema.ir/abhar/
http://www.sabhar.ir/index.php?option=com_content&view=article&id=1&Itemid=3
روستای قروه

روستای قروه

روستای قدیمی قِروه از جمله روستاهای قدیمی با پیشینه‌ای به قدمت سه هزار ساله‌است، هنوز آثار و بقایای خانه‌هایی که در روی صخره‌ها واقع شده نمایان است، این مطلب را می‌توان وجود آثار تاریخی، واجد ارزش از جمله امامزاده عبدالخیر بن موسی بن جعفر، مسجد جامع قروه و همچنین نوع معماری خاص روستا (م...

اطلاعات | نقشه
مسجد جامع قروه

مسجد جامع قروه

روستای قروه در کنار شاهراه تاکستان به ابهر (استان زنجان) واقع شده است. از بناهای تاریخی این روستا «مسجد جامع قروه» است که به «مسجد جمعه» نیز شهرت دارد و مربوط به قرن پنجم هجری مقارن با حکومت «سلجوقیان» است. این مسجد از آثار دیدنی منطقه به شمار می‌رود چرا که معماری آن در دوره‌ای صورت گ...

اطلاعات | نقشه
آرامگاه مولانا قطب الدین احمد ابهری ( پیر زهر‌نوش )

آرامگاه مولانا...

این بنا که در میان ایرانگردان و جهانگردان به نام پیر زهرنوش شناخته می‌شود. در شهر ابهر به نام بقعه پیر معروف است مولانا شیخ قطب الدین احمد ابهری: معروف به پیر زهر نوش که یکی از قطب‌های سلسله تصوف به شمار می‌رود که عالم . فقیه جامع و کاملی بوده است . سال‌های زندگانی وی سال‌های 500 تا ...

اطلاعات | نقشه
امامزاده یعقوب

امامزاده یعقوب

آرامگاه امامزاده یعقوب (ع) در سه کیلومتری جنوبی شهر صائین قلعه در بالای یک تپه طبیعی بنا شده است،در شجره‌نامه امامزاده یعقوب اختلاف نظر وجود دارد، برخی وی را از نوادگان حضرت امام جعفر صادق (ع) دانسته‌اند و برخی دیگر معتقدند که امامزاده یعقوب (ع) از اولاد امام موسی‌بن‌جعفر (ع) است. در ک...

اطلاعات | نقشه
امامزاده اسماعیل

امامزاده اسماع...

بنای تاریخی و زیبای امام زاده اسماعیل که او را از نوادگان امام علی (ع) می‌دانند در ناحیه شناط در شمال شهر ابهر قرار دارد . بنا تماماً آجری بوده و گنبد زیبایی بر فراز آن به چشم می‌خورد که از نوع دو جداره است. بنا دارای تزیینات داخلی و خارجی با ارزشی است و از بیرون هشت ضلعی و از داخل ، ...

اطلاعات | نقشه
امامزاده زیدالکبیر

امامزاده زیدال...

آرامگاه امامزاده زیدالکبیر معروف به شاهزاده زیدالکبیر، در انتهای خیابان استاد مطهری ابهر واقع شده است. بر اساس کتاب «منتقله الطالبین» شاهزاده زیدالکبیر به نخستین پیشوای شیعیان جهان می‌رسد. برج و گنبد آن که به شکل مخروط و از آجر ساخته شده و مرکب از پایه‌های آجری و بدنه مدور است. این ب...

اطلاعات | نقشه
سد کینه ورس

سد کینه ورس

کینه‌ورس نام سدی است که در فاصله 14 کیلومتری جنوب‌غربی شهرستان ابهر و حدود 5 کیلومتری روستای کینه‌ورس قرار دارد. این سد بر روی شاخه کینه‌ورس از رودخانه ابهررود که از جنوب به طرف شمال جریان داشته و به دشت تاکستان وارد می‌شود احداث شده و مورد بهره برداری قرار گرفته است. حجم مخزن این س...

اطلاعات | نقشه
آبشار گله خانه ( کله خانه )

آبشار گله خانه...

این آبشار در 15 کیلومتری شمال شرق ابهر و در مسیر ییلاق مرشون(مرچین) واقع شده است. مسیر دسترسی به آبشار گله خانه(کوله خانه) از میان باغات پربار و درختان سرسبز منطقه می‌گذرد که در آن میان درختان بلند سپیدار و گردو، جلوه خاصی دارند. تقریبا یک کیلومتر مانده به روستای مرشون،یک راه انحرافی...

اطلاعات | نقشه
مشاهده تمامی جاذبه های گردشگری

روستای برنقو

روستای برنقور در 30کیلومتری شهر تاریخی سلطانیه واقع شده است این روستای قدیمی وکهن بسیار دورافتاده در دل رشته کوه‌های البرز واقع گردیده است در سالهای اخیر به خاطر تلاشهای دولت خدمت گزار مسیر دسترسی به این روستا بازسازی گردید و رفت وآمد روستائیان بسیار راحت‌تر از گذشته گردیده است به همین خاطر درفصل بهار ... ادامه مطلب
روستای برنقو

نگین زنجان ، روستای ونونان
عموماً ونونان دارای آب و هوای معتدل و سردسیر می‌باشد، بدین منظور که دارای زمستانهای بسیار سرد و تابستانهای معتدل است . ونونان دارای باغهای متعدد میوه است که از محصولات آن میتوان زردآلو ، گوجه سبز ، هلو ، گیلاس گردو فندوق شلیل سیب و ... را نام برد . همچنین این روستا دارای ... ادامه مطلب

شبکه اجتماعی گردشگری تیشینه

اطلاعات بیشتر...

نظر شما درباره ابهر

برای ارسال نظر باید وارد سایت شوید