آب و هوا

توضیحات

ویرایش

شهرستان خدابنده یکی از شهرستان‌های جنوب استان زنجان است که از شمال به شهرستان‌های ایجرود و ابهر، ازخاور و شمال خاوری به شهرستان ابهر، از جنوب خاوری به شهرستان بویین زهرا ، از جنوب به استان همدان و از باختر به شهرستان بیجار محدود می‌شود.
منطقه خدابنده یک ناحیه کوهستانی است که از ارتفاعات و قله‌های متعددی برخوردار است
عده‌ای خدا بنده را مأخوذ از نام ایل «خدابنده‌لو » می‌دانند که زمانی در این دیار سکونت داشته و هم‌اکنون نیز در بخش بزینه‌رود شهرت خدابنده بیشتر از سایر فامیلی‌ها مشاهده می‌شود.
اما به روایت دیگر خدابنده برگرفته از نام سلطان محمد خدابنده (الجایتو) از نوادگان مغول است که بعد از پذیرش دین اسلام نامش را به محمد خدابنده تغییر داده است و مقبره وی همان گنبد بزرگ و تاریخی سلطانیه می‌باشد.
مرکز شهرستان نیز با توجه به وجود آرامگاه حضرت قیدار نبی(ع) فرزند حضرت اسماعیل و نوه حضرت ابراهیم خلیل‌اله به قیدار مشهور شده است. در منطقه خدابنده استقرار یکجا نشینی مطلق در اواخر هزارۀ چهارم و اوایل هزارۀ پنجم قبل از میلاد شناسایی شده و مورد بررسی قرار گرفته است.
بقایای زیستی و تمدنی تپه «تکمه تپه» در قشلاقات افشار و تپۀ « امان» خدابنده نمایانگر تمدن شایانی است که آثار تکنیکی و هنری آنها انسان قرن بیست و یکم را به تحسین وا می‌دارد.مدارک باستان‌شناسی و متون تاریخی ناشی از رونق و حیات این منطقه جغرافیایی در سرتاسر دوران اسلامی بویژه در قرن‌های چهارم، در دوران حکومت گنکریان و قرن پنجم تا هشتم هجری در دوران حکومت سلجوقیان و ایلخانان بوده ودر حد شکوفایی از نظر سیستم اقتصادی و مظاهر فرهنگی و هنری به حیات ادامه داده است.
در قرن هفتم و هشتم هجری همین رونق منطقه‌ای است که توجه ایلخانان مغول را به خود جلب نموده است. سجاس و سهرورد دو شهر تاریخی شهرستان خدابنده هستند که حـمـدالله مستوفی در نزهه القلوب صفحۀ 69 می‌نویسد: (( سجاس و سهرورد در اول دو شهر بوده است که درفترت مغول خراب شده و اکنون از هر کدام به قدر دیهی باقی مانده است)).
با توجه به آب و هوا و خاک منطقه زراعت غلات در این شهرستان از عملکرد بسیار خوبی برخوردار است.
از محصولات و تولیدات شاخص شهرستان خدابنده می‌توان به تولید محصولات گندم, سیب زمینی, جو، انگور، سیب، گوشت شترمرغ ,آبزیان اشاره کرد
منبع:
http://www.agrizanjan.ir/index.php?option=com_content&view=article&id=73:simakhoda&catid=36&Itemid=212
http://ostandari-zn.ir/khodabandehgov/
http://www.sabteahval.ir/zanjan_khodabande/default.aspx?tabid=6910

غار کتله خور

غار کتله خور

غار کتله‌خور که در گویش محلی، مردم منطقه به آن کتل کوتول می‌گویند، غاری خشکی- آبی، واقع در 7 کیلومتری شهر گرماب و نزدیکی شهرستان خدابنده و 410 کیلومتری تهران است. غار عظیم و زیبای کتله‌خور از طریق جاده آسفالته زنجان- سلطانیه، خدابنده- گرماب و از طریق جاده زنجان- بیجار- گرماب و همچنین ...

اطلاعات | نقشه
بقعه قیدار نبی

بقعه قیدار نبی

بقعه قیدار نبی در جنوب غربی شهرستان خدابنده در دامنه ارتفاعاتی با همین نام قرار دارد. این بنا متعلق به قیداربن اسماعیل بن ابراهیم (علیه السلام) از پیامبران است. وی را فرزند اسماعیل و نیای سی‌ام محمد، پیامبر اسلام دانسته‌اند ، در کتاب منتهاج البراعه تالیف میرزا حبیب‌الله هاشمی خویی و ک...

اطلاعات | نقشه

مریم مقدس را در غار کتله خور ببینید

کتله خور بر اساس برسیهای انجام گرفته معانی مختلفی مثل تپه خورشید، روستای بدون خورشید و غیره دارد که مناسبترین معنی بدست آمده یک کاربرد ترکی بوده که کتله به معنی پستی و بلندی و ناهمواری‌های داخل غار و خور به معنی راحتی و آسانی است که به صورت کلی به معنی پستی و بلندیهای راحت و دنج است.
راه دسترسی مناسب، ... ادامه مطلب
مریم مقدس را در غار کتله خور ببینید

مقبره جد پیامبر اسلام در خدابنده
آستان مطهر حضرت قیدارنبی (علیه السلام) درشهرخدابنده در دامنه کوه قیدار واقع شده است که شامل حرم، صحن و مسجد جامع می‌باشد. قعه حضرت قیدار نبی (علیه السلام) درسال 719 به همت بانوبلغار خاتون همسرغازان خان مغول تجدید بنا شده است سپس گنبد آن در سال 751 (هـ.ق) به دست استاد ... ادامه مطلب

شبکه اجتماعی گردشگری تیشینه

اطلاعات بیشتر...