آب و هوا

توضیحات

ویرایش

بخارا یا بخارای شریف پنجمین شهر بزرگ ازبکستان، و مرکز استان بخارا است. شهر بخارا در جلگهٔ واقع در مسیر سفلای رود زرافشان و کنار کانال شاهرود (شهر رود) واقع است.
بخارا (همراه با سمرقند) یکی از دو شهر عمدهٔ تاجیک نشین و فارسی‌زبان ازبکستان است. اکثریت مردم بخارا تا امروز نیز به زبان فارسی با گویش ویژه آسیای مرکزی که امروزه به زبان فارسی تاجیکی معروف شده حرف می‌زنند که برخی منابع میزان فارسی‌زبانان این شهر را ۹۰٪ هم ذکر کرده‌اند.
ازبکها و یهودیان بخارایی هم در بخارا زندگی می‌کنند.
بخارا از قدیمی‌ترین شهرهای فرارود است که خود شهر بیش از ۲۵۰۰ سال قدمت دارد اما سابقهٔ سکونت انسان‌ها در محلی که این شهر بر آن بنا شده به هزاره دوم پیش از میلاد می‌رسد.
بخارا در کنار جادهٔ ابریشم قرار گرفته و کامل‌ترین نمونه یک شهر سده‌های میانه در منطقه آسیای مرکزی به شمار می‌رود که نمای تاریخی باستانی آن تا حد زیادی دست‌نخورده باقی مانده است.
از مهمترین بناهای تاریخی واقع در آن مقبره امیر اسماعیل سامانی که از شاهکارهای معماری مسلمانان در سده دهم میلادی به شمار می‌رود و تعداد زیادی مدرسه متعلق به سده هفدهم میلادی است.
هسته تاریخی مرکزی بخارا در فهرست میراث تاریخی جهانی بشر یونسکو به ثبت رسیده است.
پنبه و آلو از مهم‌ترین محصولات کشاورزی بخارا به شمار می‌آیند، چنانکه آلوی بخارا در ایران به طور کامل شناخته شده است.
دربارهٔ نام بخارا نظرها متفاوت است. بعضی برآنند که بخارا به معنای پرستشگاه است که در زبان سنسکریت به صورت «ویهارا» آمده است. جوینی بخارا را مجمع بزرگان هردین نامیده و بخارا را مشتق از «بخار» دانسته است.
بعقیدهٔ وی این واژه به واژهٔ بت‌پرستان اویغور و ختای نزدیک است که معابد ایشان را بخار گویند و در زمان گذشته نام شهر بُمْجِکَث بوده است. به گفتهٔ فرای: شهری به نام بُخار در ایالت بیهار هند وجود داشت که ریشهٔ هر دو نام را ویهارا گفته‌اند که بر معابد بودایی اطلاق می‌شود.
احتمال دیگر آن است که نام بخارا مشتق از بخارک سغدی باشد.
یافته‌های باستان‌شناسی و وجود اشیائی از عصر مفرغ، نشانه‌ای بر وجود زیستگاههایی در بخارا طی هزارهٔ دوم پیش از میلاد است.
در عهد باستان، ایرانیان در اطراف رود زرافشان جایگاه‌ها و شهرهایی داشتند. در واقع بخارا یکی از آبادی‌های متعددی بوده که در دهانه رود زرافشان واقع شده بودند.
مدرکی وجود ندارد که در آن دوران رود زرافشان به آمودریا رسیده باشد در نتیجه می‌توان تصور کرد که در هزاره نخست پیش از میلاد با استفاده از تکنیک‌های آبیاری آن زمان جمعیت در حال افزایشی در این منطقه سکونت داشته‌اند که از آب زرافشان برای گسترش زمین‌های قابل کشت این آبادی‌ها استفاده می‌کردند.نام واحهٔ بخارا در کتیبهٔ داریوش در بیستون، «تاریخ» هرودت و نیز در اوستا نیامده است.
می‌توان چنین تصور کرد که بخارا در روزگار هخامنشیان جزو ساتراپ‌نشین سغدیانا (سغد) بوده است. در سال ۳۳۰ ق. م. در تصرف اسکندر مقدونی درآمد و بعد جزء دولت یونانی باختری گردید.
در سدهٔ ششم م. ترکان بیابانگرد آن را متصرف شدند و در سدهٔ هفتم چینی‌ها. در سال ۷۰۵ م. اعراب آن را تصرف کردند و تا سدهٔ نهم در تصرف خلفای اموی و عباسی بود.
سکه‌هایی با نوشته‌های به زبان سغدی بخارایی (همریشه با زبان پارسی) و با الفبایی آرامی (خط عربی و فارسی نیز ریشه‌ای آرامی دارد) متعلق به سدهٔ چهارم و پنجم میلادی در این منطقه کشف شده است.
بخارا تابستان‌های بسیار داغ و آتشینی دارد تا جایی که دما در دومین ماه تابستان در آن به پنجاه درج سانتیگراد هم می‌رسد. زمستان‌های بخارا هم سرد و لرزاننده هستند.
میزان بارش سالانه در شهر بخارا اندک است.
ساکنان عمده بخارا تاجیکان هستند. تا آغاز قرن بیستم بخارا محل سکونت یهودیان بخارایی بود که از دوره‌های کهن ساکن این شهر بودند. بیشتر این یهودیان بین سال‌های ۱۹۲۵ تا ۲۰۰۰ میلادی به اسرائیل و ایالات متحده کوچ کردند.پس از اخراج ایرانیان از مرو در ۱۲۰۰ هجری توسط شاهمرادخان حاکم منغیت بخارا و کوچ اجباریشان به بخارا به ایشان اجازه ورود به بخارا داده نشد.
ایرانیان بیرون از دروازه‌های بخارا سکونت گزیدند و کوچه خاص ایرانی‌ها را بنیاد نهادند. با گذشت سال‌ها همین مردم وارد بخارا شدند . این مردم که در بخارا به ایرانیان مشهورند در عین حفظ ارتباطشان با تاجیکان فرهنگ خود را نیز حفظ کرده اند به گونه ای که در فیلارمونی بخارا گروه ویژه موسیقی خود (موسیقی مروگی) را دارند.
در بعضی نوشته‌های اساطیری کهن بخارا دیه و جایگاه پادشاهان بوده که گویا افراسیاب آن را بنا کرده‌است. پس از آن، به صورت شهر درآمد و پادشاهان در فصل زمستان بدین شهر می‌آمدند.
مغان گفته‌اند که در بخارا آتشکده‌ای برپا بود و گویا گور افراسیاب به دروازهٔ آتشکده بر در شهر بخارا بوده است.
استوره پیر شالیار نیز با بخارا پیوند دارد. گفته می‌شود دختر حاکم بخارا که بیمار شده و زبانش بند آمده بود، چون حکایت پیر شالیار را می‌شنود به سوی هورامان می‌رود و در نزدیکی آن جا از کرامات پیر شفا می‌یابد.
در واقع مراسم پیر شالیار که امروزه در هورامان برگزار می‌شود سال روز عروسی دختر حاکم بخارا با پیر شالیار است.

منبع:fa.wikipedia.org

آرامگاه اسماعیل سامانی

آرامگاه اسماعی...

آرامگاه اسماعیل سامانی (آغاز ساخت: ۲۷۱ خورشیدی، پایان ساخت: ۳۲۲ خورشیدی) در مرکز شهر بخارا قرار دارد و یکی از مهم‌ترین بناهای باستانی آسیای میانه بشمار می‌رود. تا چند دهه اخیر بیشتر این آرامگاه در زیر خاک قرار داشت و از این رو در گذشت زمان آسیب چندانی بخود ندیده است. امروزه تمام آن از ...

اطلاعات | نقشه
چشمه ایوب

چشمه ایوب

حضرت ایوب از پیامبرانی است که احتمالا مزار ایشان در عراق قرار داشته باشد. اما مزاری منسوب به ایشان در بخارا قرار دارد که گفته می‌شود تیمور لنگ برای رونق بخارا این مزار را منسوب به حضرت ایوب کرده است. مزاری دیگری هم منسوب به دانیال نبی به بخارا وجود دارد.این مقبره دارای سه گنبد کوچک و...

اطلاعات | نقشه
ارگ بخارا

ارگ بخارا

ارگ بخارا قلعه‌ای بسیار بزرگ است که در مرکز شهر بخارا قرار گرفته است. این بنا تا زمان سقوطش در سال ۱۹۲۰ توسط روس‌ها به عنوان قلعه مورد استفاده بوده است. امروزه ارگ یک جاذبه توریستی برای شهر بخارا است و تاریخچه‌اش در موزه آن به نمایش درآمده. برج و باروی ارگ بزرگترین بنای خشتی بخارای ا...

اطلاعات | نقشه
لب حوض

لب حوض

مجموعه لب حوض در حدود سال 1620 میلادی به فرمان نادر دیوان بیگی ساخته شده است. اندازه حوض 36 در 42 متر، با 5 متر ژرفا است. شاید لب حوض مشهورترین مکان در بخارا باشد. روزگاری برای تهیه آب در این شهر حدود 200 حوض ساخته شد که با آب رودخانه پر می‌شد و این نام از آن دوران باقی مانده است....

اطلاعات | نقشه

یکی از زیباترین مسیرهای راهپیمایی در جهان

مسیر دور آناپورنا از سال 1977 که برای راهپیمایان خارجی باز شد، به عنوان یکی از زیباترین مسیرهای راهپیمایی در جهان شهرت دارد.
در منطقه آناپورنا به تماشای مهیب‌ترین و سر به فلک کشیده‌ترین قلل هیمالیا می‌نشینیم که بلند‌ترین آن قله افسانه ای آناپورنای یک به ارتفاع 8091 متر است، اما منطقه آناپورنا علاوه ... ادامه مطلب
یکی از زیباترین مسیرهای راهپیمایی در جهان

اطلاعات بیشتر...

نظر شما درباره بخارا

برای ارسال نظر باید وارد سایت شوید