1 1

توضیحات

ویرایش
آدرس : اردبیل، خیابان شیخ صفی ـ میدان عالی قاپو
مجموعه بقعه شیخ صفی‌الدین به نام عارف نامدار شیخ صفی‌الدین اردبیلی جد سلاطین صفویه، در سال ۷۳۵ ه. ق. به دست فرزند وی صدرالدین موسی بنا شد که
مجموعه ای از آرامگاههای بزرگان، مشایخ و سلاطین صفوی و فضاهای آیینی و عبادی در اردبیل است.

بقعه شیخ‌صفی در 15 دی ماه 1310 به ثبت ملی رسید و در 24 دی ماه سال 1379 نیز عرصه و حریم آن تعیین و مصوب شد. این مجموعه ارزشمند که یکی از 10 اثر باستانی مهم ایران به شمار می‌آید پنج تیر 89 به عنوان یازدهمین اثر ارزشمند تاریخی ایران از سوی یونسکو نیز به ثبت جهانی رسیده است.

منزل و خانقاه شیخ صفی در همین مکان بود، و بنابر وصیّت خود او، جنازه اش را در اتاقی جنب خلوتخانه و باغچه و حوضخانه دفن کردند و بر قبر وی بنایی ساختند که علاوه بر مقبره شیخ صفی و مرقد شاه اسماعیل اول - آرامگاه‌های دیگری از شاه زادگان صفوی و فرزندان وی، شیخ صدرالدین موسی و خواجه علی سیاهپوش و سرداران قزل باش ازجمله شهیدان جنگ چالدارن و شروان در این بقعه و محل شهیدگاه قرار دارند.

پس از شروع حکومت صفویه، به سبب ارادت شاهان صفوی به جد خود، واحدهای مختلفی به این مجموعه اضافه شد. بقعه شیخ صفی شامل تعدادی از بناهای دوره‌های مختلف است که نخستین ...مشاهده کامل متن بار شاه تهماسب آن‌ها رابه صورت مجموعه واحدی در آورد.
بعدها شاه عباس بناهای مهم دیگری به این مجموعه افزود و باعث اصلاحاتی در آن شد.
در عصر صفوی، بقعه شیخ با حضور استادان بزرگ عهد صفوی چنان به زیور آراسته شد که هم چنان پس از گذشت چندین قرن به عنوان یکی از مفاخر تاریخی و فرهنگی ایران به شمار می‌آید.
یکی از موارد منحصر به فرد این مجموعه این است که این بقعه حاوی ده‌ها اثر بدیع در مضامین مختلف رشته‌های هنری است که از آن جمله می‌توان به عالی‌ترین نوع کاشی کاری معرق و مقرنس و گچ‌بری کتیبه‌های زیبا و نفیس و خط خطاطان بزرگ دوره صفوی (میر عماد، میر قوام الدین، محمد اسماعیل و...) منبتهای ارزنده، نقره کاری، تذهیب و طلاکاری، نقاشی و تنگ بری و غیره اشاره کرد. این اثر از ساختار معماری فخیمی برخوردار است که گرد هم آمدن فضایل هنری نامبرده، آن را در مجموعه‌های تاریخی ایران شاخص و متمایز نموده‌است.

سردر اصلی و کاشی کاری بقعه شیخ صفی الدین تا سال ۱۳۲۱ خورشیدی در ضلع شمالی میدان فعلی عالی قاپو قرار داشته که در آن سال بقایای سردر به دستور اداره کل باستان شناسی برداشته شد و کاشیهای معرق آن فعلاً در انبار بقعه نگهداری می‌شوند.
سردر یادشده در زمان شاه عباس دوم برای بقعه ساخته شد ولی در حال حاضر هیچ گونه آثاری از این سردر مشهود نیست. امروزه از ضلع شرقی میدان عالی قاپو با گذشتن از در چوبی بزرگ وارد حیاط مشجر مستطیل شکل بقعه می‌شویم.
مجموعه بقعه شیخ صفی هم اکنون دارای هشت بخش اصلی شامل مسجد جنت سرا - قندیل خانه - حرم خانه - چینی خانه - چله خانه - شربت خانه - گنبد الله الله و شهیدگاه است.

*جنت سرا به صورت فضای هشت ضلعی طراحی شده و فاقد محراب است. چنین به نظر می‌رسد که فضای جنت سرا بیش‌تر برای انجام مراسم صوفیانه و گرفتن مجالس سماع عارفانه بوده است.
ظاهراً جنّت سرا پس از آنکه شاه عباس اشیای گرانبها و کتابهای کتابخانة سلطنتی را به بقعه اهدا کرده ، به صورت کتابخانه درآمده است.

*قندیل خانه، بنایی الحاقی است که بعد از ایجاد آرامگاهها و چینی خانه و جنت سرا و، به احتمال زیاد، در زمان شاه طهماسب اول برای اتصال بناهای منفرد به یکدیگر ساخته شده است .
قسمت فوقانی نمای خارجی بنا با مقرنسهای قطاربندی و نقوش و کتیبه هایی حاوی آیات قرآن در کاشی معرّق تزیین شده است. پنج پنجره چوبی در طبقه فوقانی و پنج پنجره در زیر آن نمای بسیار زیبایی را قندیل خانه بخشیده‌است.

*چینی خانه، از بناهای اولیه مجموعه شیخ صفی است و از بر جسته‌ترین شاهکارهای معماری در قرن 11 هجری در شهر اردبیل محسوب می‌شود. این محل که به قندیل خانه راه پیدا می‌کند، در ابتدا محل اجتماع درویشان یا تالار مراسم بوده است .
در دوران شاه عباس اول با ایجاد تغییراتی در داخل آن ، محل نگهداری کتب نفیس و اشیای قیمتی و چینیهای سلطنتی شد. بخشی از این گنجینه‌ها را در دوره دوم جنگهای ایران و روس، به سن پطرزبورگ انتقال داد که هم اکنون در موزة ارمیتاژ موجود است.
کتاب‌ها را نیز به کتابخانه سن پطرزبورگ انتقال دادند. بخشی از ظروف باقیماندة چینی نیز همراه چند قطعه فرش و اندکی اسناد و کتب، در 1305 و 1314 ش به تهران منتقل و تحویل موزه ایران باستان شد.
در سالهای اخیر با افتتاح موزه صفوی در محل چینی خانه ، تعدادی از چینیها به محل اصلی خود انتقال یافته است.

*آرامگاه شاه اسماعیل نیز ،که از شاه نشین قندیل خانه به آن راه می‌یابند، اطاق کوچکی است که قسمت بالای دیوارها و سقف به شیوة ماهرانه ای با گل و بته نقاشی و روی آنها با رنگهای مختلف و آب طلا تزیین شده است.
دیوارها با کاشیهای خشتی آبی لاجوردی که بر روی آنها با آب طلا نقش اندازی شده پوشش داده شده است . کاشیها دارای نوعی لعاب تلالؤدار است که با تابش نور جلوه ای خاص پیدا می‌کند؛ این نوع کاشی نزد اهل فن به کاشی «گازماگازی » مشهور است.
صندوق چوبی نفیسی از خاتم و منبّت بر قبر شاه اسماعیل نهاده اند که گویا هدیه همایون شاه گورکانی است .

* گنبد اللّه اللّه بر فراز آرامگاه برجی شیخ صفی قرار گرفته و در واقع هستة مرکزی مجموعه به شمار می‌رود، به دست صدرالدین موسی ساخته شده است. نمای بیرونی آن برج آجری استوانه ای شکلی است به ارتفاع 5ر17 یا 18 متر و محیط 22 متر که بر روی قاعدة سنگی هشت ضلعی قرار گرفته و به گنبدی کم خیز و عرق چینی شکل در بالا ختم می‌شود.
بر روی بدنة برج با کاشی معقلی فیروزه ای رنگ کلمة جلالة اللّه تکرار شده و بدین سبب آن را گنبد اللّه اللّه نامیده اند. تزیینات ساقه و خود گنبد نیز با همان کاشی فیروزه ای رنگ در متن آجر و به شکل لوزیهای مکرّر اجرا شده است.
قبر شیخ در وسط محوطة هشت ضلعی ، درون آرامگاه ، با صندوق چوبی منبّت و خاتم کاری نفیسی پوشیده شده که در گذشته مرصع به جواهرات بوده است.

*حرم خانه . در ضلع شرقی شاه نشین قندیل خانه ، یک در نقره ای به راهروی با سقف کوتاه باز می‌شود که کف آن با کاشیهای خشتی دورة صفوی فرش شده است. نام حرم خانه شاید به آن دلیل باشد که نخست همسر شیخ صفی در آنجا دفن شده است؛ گرچه بعدها تعدادی از مردان خاندان صفوی نیز در مجاورت وی مدفون گردیده اند.
به نوشتة برخی منابع ، شیخ صفی ده سال پیش از وفاتش این بنا را برای دفن همسر و دخترش و نیز همسر شیخ زاهد گیلانی درنظر گرفت.

*شهیدگاه، محوطه ای است که امروزه در مشرق و شمال بنای چینی خانه واقع شده و به حیاط و گورستان شهیدگاه معروف است. شهیدگاه در اصل گورستان عمومی مجاور آستانه بوده اما در 915، پس از غلبة شاه اسماعیل اول بر فرخ یسار شیروان شاه، اجساد سرداران شیخ حیدر که در جنگهای شیروان کشته شده بودند به این مکان منتقل و مدفون شد.
این مجموعه تاریخی دارای بخش‌های دیگری همچون، حرم و دارالحفاظ، حجره‌ها که از چهل عدد بیشتر بوده، نانوا خانه یا آشپزخانه و ... نیز می‌باشد.

منابع : encyclopaediaislamica.com - wikipedia.org
کاروانسرای عباسی نقدی کندی

کاروانسرای عبا...

این کاروانسرا در 200 متری حاشیه شمالی جاده آسفالته اردبیل – مشکین شهر و به فاصله 35 کیلومتری اردبیل در کنار رودخانه نقدی و مشرف به دره نقدی کندی کم عمق و سرسبز و پردرخت آن قرار گرفته است . کاروانسرای عباسی نقدی کندی از لحاظ سبک و پلان به نقشه کوهستانی مشابهت دارد. ابعاد آن 29 × 30 متر...

اطلاعات | نقشه
مجموعه آرامگاه و خانقاه شیخ صفی الدین اردبیلی

مجموعه آرامگاه...

مجموعه بقعه شیخ صفی‌الدین به نام عارف نامدار شیخ صفی‌الدین اردبیلی جد سلاطین صفویه، در سال ۷۳۵ ه. ق. به دست فرزند وی صدرالدین موسی بنا شد که مجموعه ای از آرامگاههای بزرگان، مشایخ و سلاطین صفوی و فضاهای آیینی و عبادی در اردبیل است. بقعه شیخ‌صفی در 15 دی ماه 1310 به ثبت ملی رسید و در ...

اطلاعات | نقشه
دریاچه شورابیل

دریاچه شورابیل

یکی از جاذبه‌های طبیعی اردبیل دریاچه شورابیل می‌باشد که نتایج مطالعات زمین‌شناختى نشان مى‌دهد که قدمت این دریاچه قدیمى‌تر از دریاچه ارومیه است. دریاچهٔ شورابیل در اردبیل و در مسیر دانشگاه محقق اردبیلی قراردارد. آب آن در گذشته شور و حتى براى مصارف کشاورزى نیز غیرقابل استفاده بود ولی ا...

اطلاعات | نقشه
گردنه حیران اردبیل

گردنه حیران ار...

مسیر رویایی گردنه حیران در جاده آستارا به اردبیل از یک طرف مشرف به کوه هایی است که پوشیده از جنگل‌های انبوه است و از سویی مشرف به دره ای نه چندان عمیق که از میان آن رود ارس عبور می‌کند، این رود تعیین کننده مرز ایران و آذربایجان است. گردنه حیران تقریبا بیشتر مواقع در زیر ابری از مه پنها...

اطلاعات | نقشه
پل یدی گوز ( هفت چشمه )

پل یدی گوز ( ه...

پل یدی گوز که با نام‌های هفت چشمه و پل داشکسن نیز نامیده میشود از پل‌های تاریخی استان اردبیل می‌باشد که در میدان پانزده خرداد ابتدای خیابان ساحلی این شهر قرار دارد . این پل در اول خیابان ساحلی بر روی رودخانه بالخلی چای بنا شده و گذر وسایط نقلیه سبک و افراد پیاده را تأمین می‌نماید. پل...

اطلاعات | نقشه
آرامگاه شیخ امین الدین جبراییل

آرامگاه شیخ ام...

آرامگاه شیخ امین الدین جبراییل پدر شیخ صفی الدین اردبیلی نیای پادشاهان صفوی در دو کیلومتری شمال اردبیل در روستای شیخ کلخوران در بخش مرکزی شهر اردبیل واقع گردیده است. شکی نیست که هر یک از شهرهای ایران بر اثر مقتضیات زمان و موقعیت مخصوص به خود، شهرت و اعتبار بدست آوردند، شهر کهنسال ما ار...

اطلاعات | نقشه
آبشار سردابه

آبشار سردابه

آبشار سردابه در حدود 24 کیلومتری غرب اردبیل در دامنه شرقی کوه سبلان واقع شده است. دمای آبشار سردابه در حدود 35 درجه سانتی گراد است. حجم جریان این آبشار در مواقع بارش و پیوستن جریان‌های سطحی حوزه آبخیز افزایش می‌یابد. این آبشار که در نزدیکی آبگرم معدنی سردابه قرار دارد، 15 متر ارتفاع ...

اطلاعات | نقشه
عشایر شاهسون

عشایر شاهسون

شاهسون‌ها جزء ایلات و طوایف عشایری ترک ایران هستند. از نظر قدمت تاریخی ، نیاکان این گروه عشایری به اسم ترکمنان "غز " یا " اغوز " از اواخر قرن سوم هجری از مرزهای شمال شرقی ایران وارد سرزمین خراسان بزرگ شده و از سلطان محمود غزنوی اجازه استقرار در آن نواحی را یافتند . بعد از مرگ سلطان مح...

اطلاعات
مشاهده تمامی جاذبه های گردشگری
پیچاق قیمه ( قیمه پیچاق - خورش بادام اردبیلی )

پیچاق قیمه ( ق...

یکی از چندین غذاهای سنتی و محلی اردبیل خورش بادام اردبیلی یا پیچاق قیمه است. مواد لازم : گوشت 300 گرم - خلال بادام 100 گرم - پیاز دو عدد - رب گوجه فرنگی 2 قاشق غذاخوری - آبلیمو 3 قاشق غذاخوری - تخم مرغ مقدار لازم - نمک.فلفل. زردچوبه.دارچین و زعفران مقدار لازم طرز تهیه : پیازها...

اطلاعات
آش دوغ (  دوغ آش )

آش دوغ ( دوغ ...

آش دوغ یکی از غذاهای مشهور ایران و بیشتر متعلق به منطقهٔ آذربایجان و کردستان است. این غذا را با استفاده از ماست یا دوغ تازه، سبزی آش یا سبزی محلی و یا کوهی، برنج، سیر، نخود، تخم مرغ، پیاز و نمک می‌پزند. در هنگام خوردن نیز می‌توان از سیر کوبیده تازه و نعنای داغ و پیازداغ نیز استفاده کرد...

اطلاعات
تره اسفناج

تره اسفناج

استان اردبیل در زمینه غذاهای سنتی و محلی نیز دارای شهرت است. مردم این استان به کیفیت خوراک اهمیت زیادی قایل هستند و از تمام انواع خوراکی‌های رایج در ایران در این خطه نیز استفاده می‌شود. برخی از خوراکی‌ها و غذاهای تهیه شده در این استان فقط خاص منطقه است که بسیار خوشمزه بوده و از جمله ج...

اطلاعات
آش میوه

آش میوه

آش میوه یکی از آش‌های مخصوص مناطق آذربایجان و به ویژه استان اردبیل است. این آش به دلیل داشتن انواع و اقسام میوه‌های خشک و برگه‌هایی چون: زردآلو، آلوی خورشی، آلبالو و آلو قیسی، سبک و شستشو دهنده دستگاه گوارش است. برای پختن آش میوه نیازی به سبزی نیست و ولی در صورت تمایل می‌توان به آن تره...

اطلاعات
لباس محلی اردبیل

لباس محلی اردب...

امروزه استفاده از لباس‌های محلی و سنتی در بسیاری از نقاط ایران از جمله استان اردبیل منسوخ شده و مردم از لباس‌های معمول شهرهای بزرگ استفاده می‌کنند ولی در برخی از مناطق این استان همچون منطقه مغان و ارسباران و در میان عشایر کوچ‌نشین و میان روستاییان، استفاده از لباس‌های محلی توسط مردان و ...

اطلاعات
سوتی پلو

سوتی پلو

مواد لازم برنج 2 پیمانه خیس کرده - شیر 3 پیمانه - کره 100 گرم - گوشت چرخ کرده 200 گرم - کشمش پلویی 2/1 پیمانه - خلال پسته و بادام 2 قاشق غذاخوری - پیاز 1 عدد - خرمای هسته گرفته 10 عدد - دارچین و زیره کمی - نمک و فلفل کمی روش پخت : برنج خیس کرده را از آب جدا کنید و با 3 پیمانه شیر د...

اطلاعات
زبان و گویش مردم اردبیل

زبان و گویش مر...

قبل از مهاجرت آریایى‏ها به ایران، زبان مردم اردبیل، زبانى بومى بوده است. پس از استقرار مادها در اردبیل، زبان اوستایى در این استان رایج مى‏گردد. در دوره هخامنشیان زبانى فارسى وارد این استان مى‏شود البته مردم این سرزمین زبان آذرى که آمیخته‏اى از زبان مادى و بومیان اردبیل بوده تا دوره اشک...

اطلاعات
ترشی گرما (ترشی قورمه)

ترشی گرما (ترش...

ترشی گُرما یا قورمه ترش متعلق به شهر اردبیل است و نوعی خورش است که با پلو سرو می‌شود. مواد اولیه: برای ۳ نفر پیازپیاز ۱عدد گوشت ۳۰۰گرم (خورشتی) آلوچه ۱۵عدد (خورشتی) لوبیا چشم بلبلی نصف پیمانه زعفران ۱قاشق غذاخوری (آبکرده و غلیظ) طرز تهیه: ابتدا در ظرفی مناسب پیاز را خرد ک...

اطلاعات
مشاهده تمامی آداب و رسوم
عسل و سرشیر

عسل و سرشیر

عسل و سرشیر معروفترین محصول و سوغاتی مناطق اطراف سبلان و اردبیل می‌باشد. کوهپایه‌های اطراف سبلان به علت تنوع گیاهی و ویژگی‌های اقلیمی استعداد فوق العاده ای برای تولید عسل دارد. عسل برای درمان بیماری‌های قلبی، گوارش، روده، اعصاب، کندی حافظه، کبد، کلیه و ... مفید می‌باشد. البته عسلی برا...

اطلاعات
حلوا سیاه ( قره حالوا )

حلوا سیاه ( قر...

شاید به جرات می‌توان گفت اردبیل شاید در سطح کشور تنها استانی باشد که بسیاری از سوغاتیها و نیز غذاهای سنتی آن نظیر "قره حالوا" حلوای سیاه چه به لحاظ پیدایش و چه به لحاظ پخت منحصر به فرد بوده و در هیچ جای کشور پخت آن مرسوم نبوده و به عنوان غذای سنتی اردبیل آوازه جهانی دارد.حلوای سیاه با د...

اطلاعات
گلیم بافی اردبیل

گلیم بافی اردب...

گلیم بافی از کهن‌ترین صنایع دستی شهرستان اردبیل است که دارای شهرت فراوان و اهمیت ویژه ای هستند و گلیم‌های ان در دنیا مشهور و علاقمندان و خواستاران داخلی و خارجی زیادی دارد. قدیمی‌ترین نمونه بدست آمده گلیم، مربوط به دوره اشکانیان است. تارهای گلیم از نخ پنبه ای پرتاب و پود آن از پشم‌های...

اطلاعات
مسند

مسند

مَسند، گلیمی است مختص منطقه نَمین و عنبران اردبیل و مانند انواع گلیم بر روی دار بافته می‌شود که در سطح جهانی نیز از معروفیت خاصی برخوردار است. کانون اصلی بافت مسند در استان اردبیل دهستان عنبران در بخش نمین شهرستان اردبیل است. می‌توان گفت نقشهای این گلیم از شیریکی پیچ اقتباس شده‌است و ...

اطلاعات
قالی

قالی

قالی بافی در استان اردبیل دارای سابقه طولانی است. قالی هایی با گره ترکی و طرح هائی چون هراتی، مشایخی، گلدانی، ظل السلطان و ترنجدار شیخ صفی در این منطقه بافته می‌شود. بی مناسبت نیست که به قالی معروف اردبیل که شهره خاص و عام است نیز اشاره ای داشته باشیم: این قالی مشهور از آن جهت قالی ا...

اطلاعات
جاجیم بافی اردبیل

جاجیم بافی ارد...

جاجیم بافی یکی از هنرهای اهالی استان اردبیل می‌باشد و جاجیم یکی از شاخص‌ترین محصولاتی است که توسط روستائیان استان اردبیل تولید می‌شود. بافت جاجیم در اکثر روستاها و مناطق عشایری اردبیل دارای سابقه دیرینه است و به علت وجود مواد اولیه در بین دامداران و عشایر تقریباً اغلب خانواده‌ها به این ...

اطلاعات
ملیله کاری

ملیله کاری

سیم و زر یا همان طلا و نقره جزو فلزات گرانبهایی هستند که از ابتدای تاریخ تا کنون به اشکال مختلف مورد توجه قرار گرفته و کاربردهای متنوعی را تجربه کرده است. در بین صنایع دستی زنده که رواج قابل توجهی دارند ملیله کاری رشته ای است که میزان اعتنا و اقبال عمومی به آن رضایت بخش و امیدوار کنند...

اطلاعات

چینی خانه بقعه شیخ صفی؛ یادگار شیخ بهایی به تاریخ

چینی خانه یکی از زیباترین تالارهای دوران شاه عباس صفوی در اردبیل است که بیش از 400 سال پیش توسط شیخ بهایی طراحی شده است. این تالار در قسمت شرقی قندیل خانه یارواق اصلی مجموعه شیخ صفی الدین قرار دارد که دارای چهار شاه نشین و طاق نماهای زیبا و نفیس از مقرنس گچی است، نقاشی ها، طلاکاری‌ها و هماهنگی رنگ‌ها ... ادامه مطلب
چینی خانه بقعه شیخ صفی؛ یادگار شیخ بهایی به تاریخ

محیار فتحی

محیار فتحی جمعه 1 بهمن 95 - 12:55

سلام خانوم صالحی
تو این فصل سفر ب فریدونکنار چطوره؟جاهای دیدنی یا کلبه‌های جنگلی برای استراحت داره؟

چینی خانه بقعه شیخ صفی؛ یادگار شیخ بهایی به تاریخ

مجموعه بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی بخشی به نام چینی خانه دارد که به روایت تاریخ طراحی معماری ایرانی اسلامی آن توسط شیخ بهایی دانشمند نامدار قرن یازدهم هجری صورت گرفته است.
بیش از چهار قرن قبل شیخ بهایی که در علوم مختلف از جمله فقه، ریاضی، عرفان، نجوم و ادبیات شهره محفل و مجالس شده بود، طرحی را برای ... ادامه مطلب
چینی خانه بقعه شیخ صفی؛ یادگار شیخ بهایی به تاریخ

آثار موزه خطایی نمایانگر تمدن انسانی

ساختمان فاخر موزه خطایی( باستانشناسی) اردبیل نیز از جمله طرح‌های مهم استان اردبیل در زمینه معماری است.ساختمان موزه خطایی( باستانشناسی) بخشی از فضای پیرامون مجموعه تاریخی و فرهنگی شیخ صفی الدین اردبیلی را در برگرفته و آثار آن نمایانگر بخشی از فعالیت‌های تمدنی انسان در استان اردبیل محسوب می‌شود.
آثار ... ادامه مطلب
آثار موزه خطایی نمایانگر تمدن انسانی

اطلاعات بیشتر...
[posttitle]

[posttitle]

[postbody]

مشاهده مطلب