1 1 1 3 1

آب و هوا

توضیحات

ویرایش
اقلیم : معتدل
شهرستان باصفا و زیبای تنکابن با جنگل‌های معروف دوهزارو سه هزارو ده‌ها اثر طبیعی چون رودخانه‌ها، آبشارها، چشمه‌ها، دهکده‌های زیبای توریستی و ... منطقه‌شناخته شده‌ای در سرتاسر ایران است.
شهرستان تنکابن در باختر استان مازندران و همسایگی شهرستان زیبای رامسر واقع شده و از جاذبه‌های متعدد گردشگری ...مشاهده کامل متن برخوردار است.صنایع دستی علاوه بر تامین اقتصادی مردم؛از مهم‌ترین جاذبه‌های گردشگری این ناحیه به شمار می‌آیند.
نام دیگر تنکابن شهسوار بوده است.
پسوند بُن که در زبان مازندرانی بِن تلفظ می‌شود به معنی پایینِ می‌باشد و در اسامی مکان‌های زیادی در مازندران وجود دارد. در نتیجه تنکابن به معنی پای یا زیر تنکا می‌باشد.
درمورد وجه تسمیه تنکابن نظریهٔ دیگری نیزبیان شده، تنکابن یا تنک آب بن یعنی جائیکه جلگه ساحلی دریای مازندران تنک می‌شود. تنک به زبان مازندرانی به معنی اندک و کم است.
آن قسمت از ساحل دریا که اندک از بن کوه فاصله دارد به عبارت دیگر آن قسمت از ساحل دریا که با پهنای کمی از بن آب ظاهر شده است تنک آب بن یا تنکابن نامیده شده است.
البته دلیل دیگری نیز برای فلسفه این نام بیان شه که به علت تابستانهای شرجی و طاقت فرسا و همچنین زمستان تقریبا سرد منطقه و شرایط کشاورزی در این آب و هوا از واژه تن کاه به معنی کاهنده جسم وتن برای تعبیر سختی از تن کاه بن به تنکابن درآمده است.
شهرستان تنکابن از شمال به دریای خزر، از شرق به شهرستان چالوس ، از جنوب به شهرستان قزوین و از مغرب به شهرستان رامسر محدود می‌شود. این شهرستان مشتمل است بر دو بخش مرکزی و عباس آباد، هفت دهستان و شهرهای تنکابن ، عباس آباد، نشتارود، کلارآباد، خرم آباد و سلمان شهر(متل قو).
قسمت شمالی تنکابن جلگه ای است و نقاط شهری و بیشتر آبادیهای شهرستان در آن قرار دارد. قسمت مرکزی (میان بند) شهرستان را ارتفاعات پوشیده از جنگل و قسمت جنوبی آن را کوههای فاقد پوشش جنگلی فراگرفته است.
تنکابن به معنی پایین تنکا است. تنکا شهری بود که در سال ۷۸۹ منهدم گشت و آن هنگام قلعه ای به نام (دژ تنکا) در محل شهر سابق بود. شهرستان تنکابن (نام آن پیش از انقلاب اسلامی : شهسوار) در تقسیمات کشوری (۱۳۱۶ ش )، در استان دوم (مازندران ) تشکیل شد.
ظاهراً تنکابن از دوره اواخر قاجار نیز شهسوار گفته می‌شد. شهر تنکابن در ارتفاع حدود ۲۰ متر پایینتر از سطح آبهای آزاد و در حدود ۲۳۰ کیلومتری غرب شهر ساری (مرکز استان مازندران ) واقع است .
رود تیرِم در غرب شهر جریان دارد و چشمه کیله از وسط شهر می‌گذرد و به دریای خزر می‌ریزد. بیشترین دمای شهر در تابستانها ْ۳۵ و کمترین آن در زمستانها ْ۳- است میانگین بارش سالانه تنکابن ۲۵۳ ، ۱ میلیمتر است.
راه اصلی کناره دریای خزر، شهر تنکابن را با شهرهای چالوس در ۵۳ کیلومتری ، کلارآباد در ۳۷ کیلومتری ، سلمان شهر در ۲۸ کیلومتری ، عباس آباد در ۲۱ کیلومتری و نشتارود در ۱۲ کیلومتری شرق آن و رامسر در ۲۲ کیلومتری غرب آن مرتبط می‌کند.
از تنکابن با راه اصلی به شهر خرم آباد در جهت جنوبی و با راه فرعی به آبادی‌های جنوب شهرستان می‌توان رسید.
آبادی تنکابن تا اوایل دوره پهلوی تابع خرم آباد بود. در ۱۳۱۴ ش با انتقال ادارات دولتی از خرم آباد به تنکابن مرکزیت یافت و شهر شد . اهالی این شهرستان به فارسی و گویش‌های مازندرانی و گیلکی سخن می‌گویند و شیعه دوازده امامی اند.
تنکابن در زمان ساسانیان جزء گیلان محسوب می‌شد. چون حدود گیلان در آن زمان از تالش تا رود چالوس بود. فرمانروایی این سرزمین سپس در اختیار «باوندیان و قارونیان» قرار گرفت، «پادوسپانان» که از شاخه دوم گاوبارگان بودند تا زمان سلاطین صفوی (شاه عباس اول) حکومت محلی خود را بر این منطقه ادامه دادند، در زمان عمربن العلاء (۱۴۵-۱۵۷ هـ) رویان که تنکابن جزئی از آن بود به طبرستان پیوست.
دین مردم تنکابن به احتمال زیاد تا اوایل قرن دوم زرتشتی بود و اسلام بعد از آن در اینجا نفوذ کرد.
در زمان زندیه حکومت تنکابن شش سال زیر فرمان ابراهیم محمد خان عمارلو و بعد از آن رستم خان عمارلو حاکم این ناحیه شد که هدایت خان حکمران گیلان با جلب موافقت کریم خان تنکابن را ضمیمه گیلان نمود.پس از چندی مهدی خان خلعتبری بزرگ خاندان خلعتبری به نیابت از مردم بخاطر ظلم و ستمی که قوی اوصلو پیش کریم خان برای دادخواهی رفت و نتیجه دیدار این بود که از کریم خان عنوان لقب خانی را گرفت و به حکومت تنکابن منصوب شد.
از آن ایام تا سده چهاردهم حکومت تنکابن در خاندان آنها موروثی شد . در زمان محمدشاه قاجار (۱۲۵۰ـ۱۲۶۴) که حبیب اللّه ساعدالدوله حاکم تنکابن و محال ثلاث شده بود، تنکابن نفوذ سیاسی بسیار یافت (یوسفی نیا، ص ۳۳۹).
در حدود ۱۲۷۵ مکنزی و ملگونوف درباره بلوک و محله تنکابن و مالیات آن ، تولید ابریشم و صادرات گندم و برنج آن به گیلان و قزوین و باکو مطالبی آورده اند. در دوره مشـروطـه (ح ۱۳۲۴ـ۱۳۲۷) ــ که با قیـام محمد ولی خان تنکابنی ، ملقب به سپهدار تنکابنی ، همراه بود ــ تنکابن یکی از مراکز آزادی خواهی شد .
امیراسعد تنکابنی ، حاکم تنکابن و فرزند سپهدار تنکابنی ، با رد مذاکرات هفتم ذیحجة ۱۳۲۴ مجلس برای انتخاب وکلا، محال ثلاث تنکابن را «حکومت مستقله » خواند.
مهمترین کوههای شهرستان تنکابن عبارت اند از: علم کوه ، تخت سلیمان ، پیت غار (ارتفاع بلندترین قله : ح ۰۰۰ ، ۴ متر) در حدود ۳۸ کیلومتری جنوب شهر تنکابن و جنوب شرقی آبادی آردو، نَواس کوه / نواسرکوه (ارتفاع بلندترین قله : ح ۷۰۰ ، ۳ متر) در حدود ۳۸ کیلومتری جنوب شهر تنکابن و جنوب آبادی آردو، سیاه کَر (ارتفاع بلندترین قله : ح ۶۰۰ ، ۳ متر) اَسب چَر (ارتفاع بلندترین قله : ح ۳۵۰ ، ۳ متر) در حدود ۴۰ کیلومتری جنوب غربی شهر تنکابن ، سَرگُل (ارتفاع بلندترین قله : ۳۵۰ ، ۳ متر) در حدود ۲۸ کیلومتری ، بِلِس کوه (ارتفاع بلندترین قله : ۱۵۰ ، ۳ متر) در حدود ۳۲ کیلومتری و توله سَر (ارتفاع بلندترین قله : ۰۰۵ ، ۳ متر) در حدود ۳۳ کیلومتری جنوب غربی شهر تنکابن .
گردنه «قلعه گردن » در جنوب روستایی به همین نام ، در حدود یک کیلومتری جنوب غربی شهر خرم آباد، واقع است .
رودهای تنکابن عبارت اند از: چشمه کیله (سه هزار) به طول حدود ۸۰ کیلومتر با جهت جنوبی ـ شمالی ، دوهزار به طول حدود ۱۰ کیلومتر، چالَک رود/ چالِک رود به طول حدود ۴۰ کیلومتر، صفارود به طول حدود ۲۴ کیلومتر، اِزارود (هزاررود)، گرمارود (شاخة اصلی سه هزار)، نشتارود، تنگه چال ، تیرِم (شیرود)، وَلَم رود و تیله رود.
این رودها پس از آبیاری اراضی شهرستان به دریای خزر می‌ریزند. همچنین این شهرستان دریاچه‌های کوهستانی و چشمه‌های آب گرم و معدنی دارد .
پوشش گیاهی تنکابن مشتمل است بر: توسکا، شمشاد، بلوط ، مَمْرَز، افرا، راش ، زبان گنجشک ، گون ، گل گاوزبان و مراتعی برای چرای دام .
از جانوران نیز دارای شغال ، گراز، پلنگ ، خرس ، قِرقی و قوش است .
در رودهای آن انواع ماهی یافت می‌شود، از جمله قزل آلا، سفید، آزاد، کفال و کپور.
محصولات مهم زراعی این شهرستان عبارت است از: برنج ، چای ، گندم ، جو، لوبیا، انواع صیفی و علوفه دامی . مرکّبات آن ، از جمله پرتقالِ قلعه گردن یا شهسوار ( رجوع کنید به نوشین ، ص ۱۲۴)، مشهور است .همچنین کیوی ، فندق ، گلابی ،سیب ،آلو و آلوچه درآن به عمل می‌آید که بعضی از این میوه‌ها صادر می‌شود.
پرورش گاو، گوسفند، بز، گاومیش ، اسب و طیور، بویژه در میان بند، از مشاغل رایج آنجاست . واحدهای صنعتی پرورش دام نیز در آنجا فعالیت دارند. شیلات در کرانه‌های آن تأسیسات ماهیگیری دارد و شغل بعضی اهالی ماهیگیری است .
از صنایع جدید، کارخانه‌ها و کارگاههای تولید چای (از جمله در قلعه گردن و کلارآباد)، کارخانه‌های تولید مواد غذایی و بهداشتی ، پوشاک و چرم (ازجمله کارخانه خزرخز) در آن فعال است .
دارای معدن سنگ آهک در چهارده کیلومتری جنوب غربی شهر تنکابن (نزدیک آبادی یوسف آباد) است . برخی نیز به منابع نفت در آنجا اشاره کرده اند (مورگان ، ج ۱، ص ۱۹۶؛ رابینو ، ص ۵۳؛ جمالزاده ، ص ۷۰).
از صنایع دستی ، نمدمالی و گلیم بافی و جوراب بافی و چادرشب بافی دارد.
فضای جنگلی سی سرا در سلمان شهر به مساحت ۵ر۱ هکتار و جنگل طبیعی خشکه داران به مساحت ۲۲۷هکتار ــ که جزو مناطق حفاظت شده است ــ و آبشارِ فرهادجوب در پنج کیلومتری جنوب شهر خرم آباد در این شهرستان قرار دارد .
از جمله آثار این شهر : ساختمان شهربانی ، پایه‌های چوبی اسکله بندر تجاری ، پل چشمه کیله / پل هشت چشمه بر روی رود چشمه کیله . این پل ۱۲۳ متر طول ، شش متر عرض و هشت پایه دارد و بین سالهای ۱۳۱۱ تا ۱۳۱۳ ش احداث شده است از محلات کنونی شهر، سبزه میدان ، شهسوار محله ، رمضانخیل ، پس کلایه کوچک و بزرگ و تازه آباد قابل ذکرند.
از جمله آثار قدیمی که می‌توان نام برد : عمارت دیوان خانه و مسجد قدیمی و قلعه پیروز در شهر خرم آباد در حدود یک کیلومتری جنوب شهر تنکابن ؛ عمارت منتظم دیوان و حمام قدیمی در آبادی گُلیجان در دو کیلومتری جنوب غربی شهر تنکابن ؛ عمارت شیخ نورالدین در آبادی نورآباد (احمدسرا) در هشت کیلومتری مغرب شهر تنکابن ؛ بقعه سیدحبیب اللّه در آبادی میانرود در ده کیلومتری جنوب غربی شهر تنکابن ؛ بقعه سیدحسین و سیدرضا در آبادی شیرود در سه کیلومتری شمال غربی شهر تنکابن ؛ بقعه دو برادران در آبادی کَچانَک در سه کیلومتری و بقعه سیدجلال در آبادی زَرَوج محله گلیجان در ده کیلومتری و بقعه میرسبحان در آبادیِ تمیجانَک در شش کیلومتری شمال غربی شهر تنکابن ؛ پلهای آجری در مسیر آبادیهای رَمَج محله ـ کچانک و نسیه محله ـ فقیه محله و روستای بُرامسر؛ مسجد علامه ؛ مدرسه سلیمانیه می‌باشد .
با مطالعه تاریخچه فرهنگی و هنری این منطقه می‌توان شاخص‌های متعددی از قبیل : شادروان حکیم مؤمن مؤلفِ تحفه المؤمنین،شادروان میرزاطاهرتنکابنی از علمای برجسته،زنده یاد سلمان هراتی و زنده یاد علی ثابت قدم شاعران پرآوازه این دیار ،شهاب حسینی، مهدی هاشمی ، مهتاب نصیر پور ، لادن مستوفی ، خانواده داوود نژاد ، بابک محمدی، زنده یاد مرتضی رستگار و زنده یاد حسن محمدی از هنرمندان بزرگ سینما و تئاتر ، هلاکو خلعتبری،دکترحبیب الله مشایخی و بزرگان دیگری که در هنرهای مختلف مانند هنرهای تجسمی ، موسیقی ، خوشنویسی ، نقاشی و طراحی ، نمایش،شعر و ادب، فرهنگ و تاریخ فعالیت مستمر هنری و فرهنگی دارند که بر طبق آمار شفاهی تعداد آنها چیزی حدود ۴۰۰۰ نفر است
صنایع جدیدومعادن تنکابن
از صنایع جدید، کارخانه‌ها و کارگاههای تولید چای (از جمله در قلعه گردن و کلارآباد)، کارخانه‌های تولید موادغذایی و بهداشتی، پوشاک و چرم (ازجمله کارخانه خزرخز؛ بزرگترین کارخانه چرم وپوست) در آن فعال است.
دارای معدن سنگ آهک در چهارده کیلومتری جنوب غربی شهر تنکابن (نزدیک آبادی یوسف آباد) است. برخی نیز به منابع نفت در آنجا اشاره کرده اندکه وجودچندآتشکده قدیمی درحوالی روستاهای توشکون وهمش بورووجودمنابع گازدرنعمت آبادازتوابع دهستان میرشمس الدین می‌تواند گواهی برآن باشد، همچنین درزمان امیراسعدتنکابنی فرزند ارشد سپهسالار اعظم وسایل زیادی برای استخراج نفت آورده شد که از نتیجهٔ آن اطلاعی دردسترس نیست، همچنین درکوههای نیل کلایه گلیجان ودوهزار معادن زغال سنگ مشاهده شده است.
منبع :http://aihe.ac.ir/?page_id=88
http://owjvillabox.com/owj/tonekabon.html
http://ichto.ir/Default.aspx?tabid=291
منطقه دو هزار

منطقه دو هزار

دوهزار نام منطقه ای از توابع بخش خرم آباد شهرستان تنکابن درشمال ایران است. دوهزار مشتمل بر31 روستا با وسعت5 / 268 کیلومتر می‌باشد آب و هوای آن معتدل کوهستانی با تابستان‏های مطبوع و زمستان‏‌های نسبتاً سرد است. دره سرسبز دو هزار در ارتفاعات البرز و در جنوب شهر تنکابن، شرایط طبیعی ویژه ...

اطلاعات | نقشه
دشت دریاسر

دشت دریاسر

دشت "دریاسر" که از زیباترین مناطق استان سرسبز مازندران است و در جنوب شهرستان زیبای تنکابن قرار دارد. این دشت که با ارتفاعی 2 هزار متری از سطح دریا قرار گرفته ما بین 4 کوه بلند محصور مانده است و از جمله ویژگی‌های این دشت در فصل بهار و مخصوصا اردیبهشت ماه پر از گلهای زرد رنگی می‌شود که در...

اطلاعات | نقشه
پارک جنگلی چالدره

پارک جنگلی چال...

در 18 کیلومتری مسیر تنکابن به دو هزار و درکنار جاده قرار دارد و مسیر آسفالت بوده و پارک زیبای چالدره با 94 هکتار مساحت در میان دلتای دو رود سه هزار و دو هزار و محل اتصال آنها قرار دارد.ارتفاع از سطح دریا این پارک ۴۰۰ متر می‌باشد.پارک جنگلی چالدره جزء جنگل‌های جلگه‌ای محسوب می‌شود. چالد...

اطلاعات | نقشه
قله سیالان

قله سیالان

شهرستان تنکابن واقع در غرب مازندران با ترکیبی متنوع از جاذبه‌هایی مانند دریا، دشت ، جنگل وکوهستان مکان بسیار زیبایی برای گردشگری است. قله سیالان از سلسله جبال البرز غربی با ارتفاع ۴۱۳۱ متر در جنوب تنکابن قرار دارد.سیالان مرتفع‌ترین قله تنکابن است که در مسیر صعود داراى مناظرى بکر و کم نظ...

اطلاعات | نقشه
آبشار فرهادجوی

آبشار فرهادجوی

دره سه هزار منطقه ای بکر و زیبا با چشم اندازهای بدیع و آب و هوای مطبوع به همراه آبشارها و چشمه‌های آب گوارا، آرامش شگرفی را برای گروههای گردشگری فراهم می‌آورد. یکی از این آبشار‌ها که چشم انداز قابل توجهی را به بار آورده است، آبشار فرهاد جوی می‌باشد. سیاحت به هدف دیدن این آبشار شما ...

اطلاعات | نقشه
آبگرم فلکده

آبگرم فلکده

" فلکده " به منطقه ای در دل جنگلهای دوهزار تنکابین اطلاق میشود که که شهرتش بخاطرآبگرمیست که در دل جنگل و در زیر کلاهک صخره ای است که با توجه به کوچکی آن جاذبه خاص این منطقه بوده که بعلت پرت بودن از مسیر اصلی افراد کمی از آن خبر دارند (عمدتا محلی‌های آن منطقه ) آب گرم معدنی است که آب ...

اطلاعات | نقشه
پارک جنگلی خشکه داران

پارک جنگلی خشک...

اگر عاشق طبیعت شمال کشور هستید، در سفر بعدی تان حتما سری به جنگل خشکه داران بزنید. منطقه وسیعی که برای لذت بردن گردشگران از طبیعت، چیزی کم ندارد. طبیعت سر سبز، هوای معتدل، نزدیکی به دریا، حیات وحش خاص و گونه‌های جانوری کمیاب! درکیلومتر ۳۰ محور تنکابن به چالوس به بعد از شهر عباس آباد و ...

اطلاعات | نقشه
موزه حیات وحش خشکه داران

موزه حیات وحش ...

درحاشیه منطقه خشکه داران یک موزه تاریخی طبیعی ایجاد شده که مجموعه تاکسیدرمی از حیوانات وحش شمال ایران را به نمایش گذارده و همواره مورد استقابل محققان و دانش پژوهان است. این موزه در سال 1362 در قسمت غربی به محور شمال احداث و روز به روز بر تعداد گونه‌های تاکسیدرمی نیز افزوده شده است. ا...

اطلاعات | نقشه
مشاهده تمامی جاذبه های گردشگری
جومه

جومه

جومه jume یا پیراهن، جزئی دیگر از لباس زنان با الگوی ساده بوده آن را از پارچه‌های کتانی و چیت‌تهیه می‌کردند. زنان اعیان آن‌را از تافته‌های گرانبهاء فراهم می‌کردند. پارچه‌پیراهن به تناسب آب و هوا گاه از «قناویز» پارچه‌های لطیف نخی ـ و یا از «کرباس» پارچه‌های نسبتا خشن از الیاف ضخیم ...

اطلاعات
آق ننه

آق ننه

آق ننه آوازیست در شرح حال مردی که عاشق آق ننه دختر شخص متمول و نامداری می‌شود و چون مرد عاشق متاهل بود جرات خواستگاری نداشت و دختر یعنی آق ننه را اغفال کرده و به یکی از روستاهای قائمشهر فعلی و یا ( شاهی ) سابق می‌آورد و مدتی را در منزل یکی از دوستان خود در آن روستا بسر می‌برد.کسان دختر ...

اطلاعات

مهاجرت پرندگان به رودخانه چشمه کیله - تنکابن

بیش از چهارهزار کاکایی از پنج گونه مختلف در حال حاضر میهمان تنکابن هستند، این پرندگان با سرد شدن هوا در مناطق سیبری از ابتدای پاییز برای گذراندن زمستان به مناطق شمالی کشور به ویژه حاشیه رودخانه چشمه کیله تنکابن مهاجرت می‌کنند .
کاکایی (نام علمی: Larus) سردهٔ بزرگی از مرغان نوروزی است که در سرتاسر ... ادامه مطلب
مهاجرت پرندگان به رودخانه چشمه کیله - تنکابن

دینار سرا...

هنگامی که از سمت نشتا به سمت دینار سرا حرکت می‌کنیم در جهت مخالف دریا به طرف کوهستان می‌رویم و پس از طی مسافتی کوتاه به روستای زیبای دینار سرا می‌رسیم . روستای زیبای دینار سرا در 21 کیلومتری تنکابن و 9 کیلومتری بخش نشتا قرار دارد این روستا از شمال به روستای پلسرا و از جنوب به روستای کنسکو از شرق به روستای ... ادامه مطلب
دینار سرا...

موزه مردم شناسی
تنکابن، دوهزار روستای برسه
دره سرسبز دو هزار در ارتفاعات البرز و در جنوب شهر تنکابن، شرایط طبیعی ویژه ‏ای را پدید آورده است. این منطقه فوق العاده زیبا است و چشم اندازهای بدیع کوهستانی، چمنزار و جنگلهای مرتفع جلگه‏ای دارد. دره دو هزار یک مقصد طبیعت گردی با جاذبه‌های متنوع است که ... ادامه مطلب

شبکه اجتماعی گردشگری تیشینه

اطلاعات بیشتر...

نظر شما درباره تنکابن

برای ارسال نظر باید وارد سایت شوید