1 1

آب و هوا

توضیحات

ویرایش
اقلیم : معتدل
نام قدیم : دامبات و خاورزمین - مادکوه - شاوار شان
ماکو با ارتفاع ۱۶۳۴ متر از سطح آب، یکی از شهرستانهای مرزی استان آذربایجان غربی در گوشه شمال غربی ایران است که از شمال به رودخانه قره سو و کشور ترکیه، از شرق به رودخانه ارس و جمهوری آذربایجان ...مشاهده کامل متن ( خود مختاری نخجوان) و از مغرب به جمهوری ترکیه و از جنوب به شهرتان خوی محدود است.
شهرستان ماکو تا تهران ۹۳۹ کیلومتر فاصله دارد و در یک منطقه کوهستانی با آب و هوای معتدل قرار دارد. شهر ماکو مانند نیم دایره‌ای در دامنه کوهی که شهر را مانند چتر در پناه خود گرفته ، استقرار یافته است‌.
مرکز این شهرستان شهر ماکو است. شهر ماکو در دره ای بنا شده که رودخانه زنگمار از آن می‌گذرد و شهر را به دو بخش شمالی و جنوبی تقسیم می‌کند. شهر ماکو در میان دو کوه قه یه در شمال و سبد داغی قرار دارد.
رودخانه زنگمار از کوههای مرزی ایران و ترکیه سرچشمه گرفته، از داخل شهر ماکو گذشته و در شهرستان پلدشت به رودخانه ارس می‌پیوندد.
سد مخزنی ماکو (بارون) در ۱۲ کیلومتری جنوب شهرستان ماکو بر روی رودخانه زنگمار در نزدیکی روستای بارون احداث شده است.
این سد حدود ۱۵ هزار هکتار از زمین‌های حاصلخیز پلدشت را آبیاری می‌کند.
قسمت جنوبی شهر در دامنه کوه سبد قرار گرفته و بخش شمالی آن آبادتر و بزرگتر است. این شهر به دلیل آنکه در کنار مرز و گمرک بازرگان واقع شده‌است محل عبور مسافرینی است که قصد دارند از طریق زمینی بهترکیه سفر کنند.
طبق آمار آخرین سرشماری عمومی نفوس و مسکن شهرستان ماکو در سال ۱۳۷۵ تعداد ۲۰۲۹۳۹ نفر جمعیت داشته که ۱۳/۸ درصد از جمعیت کل استان را شامل می‌شود، از این تعداد جمعیت ۷۱۵۸۶ نفر شهری (۲۷/۳۵ درصد) و ۱۳۱۳۵۳ نفر روستایی (۷۳/۶۴) درصد می‌باشد.
درباره وجه تسمیه ماکو باید گفت، ماکو به زبان ارمنی به معنی چراگاه‌است و از این رو به آن ماکو گفته‌اند چرا که چراگاه‌های بزرگ در پیرامون ماکو وجود دارد.
همچنین برخی معتقدند مادها که در زمان پادشاهی ایشتوویگو در این منطقه ساکن شدند، آن را مادکوه (کوه مادها) نامیدند. این نام بعداً به صورت ماکو درآمد. یاقوت حموی عقیده دارد ماکو محل زندگی روحانیون زردشتی بوده‌است لذا در اصلماگوش نام داشته که به مرور ایام ماکو شده‌است.

نام ماکو نامی باستانی است و به دوران ماد می‌رسد. ایرانیان ماد از زمان پادشاهی ایشتوویگو در این منطقه ساکن شدند و آن را مادکوه (کوه مادها) نامیدند. این نام بعداً به صورت ماکو درآمد.
در منطقه ماکو بازمانده‌های یک شهر بزرگ قدیمی که دامبات و خاورزمین نام داشت دیده می‌شود. گله‌داران ساسانی از ساکنان این منطقه بودند. این شهر ویرانه را هنوز خاورزمین می‌نامند.
در دوره‌های بعدی ماکو بخشی از ایالت واسپورکان ارمنستان شد. گروهی محل شهر کنونی ماکو را محل قبلی دژ قابان دانسته‌اند.
قدیمی‌ترین ابنیه تاریخی ماکو به دوره اورارتو یا خالدها مربوط است اطاقهای سنگی در دهات سنگر (بین ماکو و بازرگان ) چیرکندی از روستاهای ییلاقی دهستان چای باسار و دلیک داش سیه چشمه و شدی ارس ، کنار پلدشت و کشف کتیبه هایی به خط میخی در قراء بسطام و اطراف بازرگان و حفریات و کشفیات هیئت آلمانی درده بسطام و خوانده شدن کتیبه‌های میخی توسط باستان شناسان ایرانی و خارجی و نوشته‌های مورخین قدیم و جدید چون موسی خورن (ارمنی) و ب.ب پیوتروفسکی (روسی) ثابت می‌کند که سکنه اولیه شهرستان ماکو اورارتوها بودند.
شهر بزرگ آنان به نام روسا در نزدیکی قریه بسطام بنا گردیده بود.
به هنگام انعقاد عهدنامه گلستان، در مورد ماکو میان روس و عثمانی رقابت بود. در پی آن به مردم و خان‌های ماکو اختیار داده شد تا به هر سو که مایلند ملحق شوند و آنان الحاق به ایران را انتخاب کردند.
از این حیث خوانین ماکو به‌ویژه تیمورپاشا و اقبال‌السلطنه طرف رعایت و ملاحظه قاجاریه بودند.

بیشینه ساکنان شهرستان ماکو به زبان ترکی آذربایجانی و کردی کرمانجی صحبت می‌کنند. مذهب مردم ماکو در اکثریت شیعه و در اقلیت سنی می‌باشد.

ماکو دارای آب و هوای نیمه خشک می‌باشد و با توجه به مکانش تحت تاثیر باران‌هایی از کوه‌های زاگرس است. هوای شهر گرم و خشک در تابستان، و سرد همراه با بارش برف در زمستان است.
بیشترین بارش ناشی از رگبارهای بهاری است.

تقسیمات کشوری این شهرستان، بنابرآنچه در نتایج آمارگیری سرشماری سال ۱۳۸۵ کل کشور آمده‌است، دارای بخش مرکزی و بازرگان می‌باشد و شهرهای آن نیز شهر ماکو و بازرگان است.
دهستان‌های شهرستان ماکو نیز شامل: دهستان‌های بخش مرکزی، دهستان قلعه‌ی درسی، دهستان قره سو، دهستان چایباسار جنوبی، دهستان‌های بخش بازرگان، دهستان چایباسار شمالی و دهستان ساری سو می‌باشد.

شهرستان ماکو دارای چشم اندازی کوهستانی است و مراتع سرسبز دامنه کوه‌های آن را فرا گرفته اند. چشمه‌های آب گرم، آبشارها، مناطق حفاظت شده و شکارگاه‌های منطقه به همراه کلیساهای قدیمی مانند قره کلیسا (کلیسای طاطاووس)، کاخ‌ها و عمارت‌ها از جمله کاخ باغچه جوق و عمارت کلاه فرنگی ماکو، پل‌ها صخره ها، گورستان ها، مقبره‌های قدیمی، قلعه‌ها و شهرهای باستانی چون: شهر اورارتویی بام فرهاد از جاذبه‌های طبیعی و تاریخی مهم منطقه هستند.

از جمله آثار باستانی شهرستان ماکو شامل موارد ذیل است: کلیسای طاووس در دره قره کلیسای بخش چالدران، تپه ماقبل تاریخ خلیل آباد در ۳۰۰ متری شوط، کلیسای عظیم سن استپانوس در دره شام ارسکنار، معبد سنگی دردشت زنگنه، برج و بارو و کتیبه در ساری قه یه و صخره ماکو، خرابه‌های تعدادی کلیساهای ارمنی در دهات مختلف، آثار تاریخی شهر دامبات و ....

شهرستان ماکو یک منطقه کشاورزی است و محصولات کشاورزی آن غلات، حبوبات، پنبه، کرچک و کنجد است. تره بار، سیب، انگور، گلابی، گردو و بادام از دیگر محصولات شهرستان بوده و آب کشاورزی از رودها و قنات و چاه‌های عمیق تامین می‌شود.

منابع:
http://fa.wikipedia.org/wiki/%D9%85%D8%A7%DA%A9%D9%88
http://fa.wikipedia.org/wiki
http://www.makucity.com/pages/maku.htm
http://www.makoo-ag.ir/tabid/1037/Default.aspx
http://www.yjc.ir/fa/news/4034056
http://parsology.blogfa.com/page/110.aspx
دخمه سنگی فرهاد

دخمه سنگی فرها...

در روستای سنگر و در7 کیلومتری شهر ماکو و محلی معروف به ایوان فرهاد قرار دارد. دخمه فرهاد، دو اتاق تو در تو است که در دل کوه و درون صخره ای بزرگ تراشیده شده است و با راه پله ای سنگی به کوه متصل می‌شود و به زبان محلی به آن خانه فرهاد (فرهاد دامو) می‌گویند. در ورودی آن تقریبا یک و نیم مت...

اطلاعات | نقشه
کاخ موزه باغچه‌جوق

کاخ موزه باغچه...

کاخ موزه ماکو در دو کیلومتری جاده ماکو ـ بازرگان و در روستای «باغچه‌جوق» قرار دارد. باغچه جوق در زبان ارمنی به معنی ده بوده که در اواخر دوره قاجاریه به دستور تیمور تیموری معروف به اقبال السلطنه ماکویی ساخته شد. اویکی از حکام وقت و از سرداران مظفرالدین شاه بود که بنای این کاخ عظیم را...

اطلاعات | نقشه
عمارت کلاه فرنگی ماکو

عمارت کلاه فرن...

عمارت کلاه‌فرنگی که قسمتی از مجموعه ساختمان‌های بزرگ و قدیمی ماکو و متعلق به علی قلی خان بیات ماکوئی است و قدمت آن به اواخر دوره قاجاریه می‌رسد و تاکنون هیچ دخل و تصرفی در آن صورت نگرفته است. عمارت کلاه فرنگی ماکو در قسمت شرقی خیابان امام قرار دارد. این ساختمان در دو طبقه ساخته شده و ...

اطلاعات | نقشه
سد پناه کندی

سد پناه کندی

سد سنگی ذخیره ای پناه کندی یکی از کارهای آبی گذشتگان در این دیار است که با شناخت کامل طبیعت منطقه احداث گردیده و از معماری بی نظیری برخوردار بوده و برآوردن نیازهای سازه ای با استفاده از مصالح محدود موجود در محل و دادن فرم زیبا و شکیل به دیواره اصلی سد قابل تحسین است . موقعیت و راههای ...

اطلاعات | نقشه
تالاب بورالان

تالاب بورالان

تالاب بورالان شهرستان ماکو از تالاب‌های مهم آذربایجان غربی است که با 250 هکتار مساحت و چشمه‌های آب گرم به عنوان یکی از زیستگاه‌های اصلی و زمستان گذران 64 گونه پرنده، دارای اهمیت زیست محیطی است.تالاب با ارزش بورالان در منطقه کوه‌های آرارات و در مرز ایران و ترکیه واقع شده است. تالاب‌های...

اطلاعات | نقشه
منطقه شکار ممنوع آغگل

منطقه شکار ممن...

منطقه شکار ممنوع آغگل در استان آذربایجان غربی واقع است. اغگل، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان ماکو در استان آذربایجان غربی ایران است. منطقه شکار و تیراندازی ممنوع آغگل از شمال به روستای قوس واقع در مرز ایران و ترکیه، از غرب به پاسگاه مرزی دیم قشلاق به طرف جنوب در امتداد حد مرزی ایر...

اطلاعات
گشنیز کباب

گشنیز کباب

گشنیز کباب یک غذای سنتی شهر ماکو و منطقه آذربایجان است که از کوفته‌های کوچک و مقداری آب حاصل از پخت آن‌ها تشکیل می‌شود. این غذا را با نان مصرف می‌کنند و البته بعضی‌ها دوست دارند نان را در آب آن خرد کرده و مانند آبگوشت میل کنند. در ضمن، عطر و بوی دل‌انگیز و اشتهاآور این غذا به جهت وج...

اطلاعات

قدیمی‌ترین کلیسای جهان، در ایران را دیده اید؟

کلیسای تاتائوس یا قره کلیسا نهمین اثر کشور در ردیف آثار جهانی اولین کلیسای جهان بود که توسط حواریون عیسی مسیح(ع) بر مقبره طادی مقدس و سه هزار و 500 نفر از پیروان این دین در زمان اشکانیان در چالدران بنا شد.
قره کلیسا از بناهای مذهبی متعلق به ارامنه بوده که در جنوب ماکو و 20 کیلومتری شمال شرقی چالدران ... ادامه مطلب
قدیمی‌ترین کلیسای جهان، در ایران را دیده اید؟

سفر مطمئن به زیباترین نقاط ایران و جهان با کلوت (بخش دوم)

آذربایجان غربی (ماکو)
ارومیه تاریخی غنی را پشت سر گذاشته است. یکی از مهمترین شهرهای این استان به لحاظ گردشگری شهرستان ماکو است. ماکو شما را به دل تاریخ می‌برد. معماری خیره کننده این شهر ار می‌توان قدم به قدم در خانه ها، بناهای تاریخی، باغ‌ها دید. ماکو ... ادامه مطلب
سفر مطمئن به زیباترین نقاط ایران و جهان با کلوت (بخش دوم)

یادگار قاجاریان در ماکو

از ماکو که بسمت بازرگان می‌روید از سمت چپ جاده آسفالته بین این دو شهر جاده خاکی منشعب می‌شود که پس از طی چند کیلومتر به دهکده سبز و خرمی که در دامنه کوهی قرار گرفته می‌رسیم در سمت جنوب شرقی آبادی ساختمان نسبتاً مجلل و تاریخی دیده می‌شود که صاحب اولیه آن اقبال السلطنه ماکوئی بوده است . اسم این اثر تارخی ... ادامه مطلب
یادگار قاجاریان در ماکو

چشمه ای که قابل قایقرانی است

چشمه ثریا در نقطه صفر مرزی ایران و ترکیه و در 80 کیلومتری شهر ماکو قرار دارد.
«بورآلان» ماکو شمالی‌ترین نقطه آذربایجان غربی است ، که آخرین نقطه مرزی ایران نیز به شمار می‌رود و دارای اهمیت ژئوپولتیکی خاصی است. این منطقه به صورت دشتی است که 68 هزار هکتار وسعت دارد و در نقطه مرزی مشترک چهار کشور ایران، ... ادامه مطلب
چشمه ای که قابل قایقرانی است

آشنایی با ماکو شهر پنهان

شهر ماکو در شمال آذربایجان غربی به لحاظ بافت طبیعی یکی از زیباترین شهرهای ایران است.قرار گرفتن این شهر در دامنه جنوبی دیواره عظیم کوه قیه ، ابهت خاصی به این شهر داده است.
دیواره سنگی قیه به طول تقریبی بیش از شش کیلومتر شمال شهر ماکو را در بر گرفته و ارتفاع این دیواره سنگی بین 150 تا 600 متر است.
شهر ... ادامه مطلب
آشنایی با ماکو شهر پنهان

اطلاعات بیشتر...

نظر شما درباره ماکو

یونس ذاکری فرد

یونس ذاکری فرد ﺳﻪشنبه 29 فروردین 96 - 09:14

من پارسال به شهرستان ماکو سفر کردم شهر بسیار زیبا و جاذبه فراوان با مردمی بسیار خون گرم می‌باشد

برای ارسال نظر باید وارد سایت شوید