1

آب و هوا

توضیحات

ویرایش
شهرستان دیر در 50 کیلومتری شمال غرب بندر طاهری از شهرستان کنگان واقع است. شهر بندری دیر مرکز شهرستان دیر در 208 کیلومتری شهر بوشهر قراردارد و دارای بندرگاه خوب با عمق کافی آب، برای لنج‌ها , دارای بازار، کاروان سرا و چند نخلستان و تعدادی چاه کم عمق آب شیرین است.
شهرستان دیر از شمال ...مشاهده کامل متن به خورموج و تنگستان و از شرق به بندر کنگان و از غرب و جنوب به آب‌های خلیج فارس محدود می‌باشد.
مردم دیر مسلمان و شیعه مذهبند و به زبان فارسی با گویش محلی سخن می‌گویند. مهم‌ترین شغل ساکنین این ناحیه صیادی است.
جنس خاک این منطقه قلیایی است و به همین علت گیاهان نمی‌توانند مواد مورد نیاز خود را جذب نمایند. کمی رطوبت زمین، حرارت زیاد هوا و کمبود مواد آلی نیز مزید بر علت شده‌است.
وجود توده‌های نمکی سبب شور شدن آبهای روان گردیده‌است. ناهمواریهای این منطقه جزء نواحی پست زاگرس جنوبی‌اند که ارتفاع آنها نسبت به زاگرس بلند، کمتر و قوس و چین‌ها نیز بسیار ملایم و به تدریج به طاقدیس و ناودیس‌ها ختم می‌شود.
آب وهوای منطقه در بیشتر ایام سال گرم ومرطوب در کنار ساحل گرم وخشک در فواصل دور‌تر از ساحل می‌با شد. زمستان این شهرستان مشابه هوای بهاری استانهای سردسیر کشور می‌باشد.
در فصل تابستان بادی معروف به باد یکصد و بیست روزه که خشک و سوزان است در منطقه می‌وزدوبه اصطلاح محلی به ((تش باد)) یا((باد گرم)) معروف است.
رودخانه مند تنها رود خانه دایمی است که از شهرستان عبور می‌کند در مرز شمالی شهرستان دیر با دشتی جریان دارد. دیگر رودخانه‌ها فصلی بوده ودرهنگام بارند گی جریان دارند.
مردم شهرستان دیر از نژادهای مختلفی از قبیل آریایی، عرب، سیاهپوست، سومری و لر ممزوج شده و به تدریج دارای نوعی نژاد خاص گردیده‌است که اصطلاحا به بوشهری مشهور شده‌اند.
زبان مردم دیر، فارسی با گویش‌های محلی بردستانی، عمرونی(جمرکی)دشتی (دشتیاتی) و آبدانی است که از گویش‌های اصیل فارسی دری می‌باشد و اغلب جملات و اصطلاحات آن جنبه استعاره داشته که در سایر گویش‌های محلی فارسی بی سابقه‌است.
مهاجرت گروهی از اعراب به این منطقه و نیز ارتباطات تجاری و بازرگانی با شیخ نشین‌های جنوبی خلیج فارس باعث شده که تعدادی از مردم به زبان عربی تکلم کنند.
همچنین لغات هندی، زنگباری، حبشی و حتی آفریقایی و انگلیسی نیز در لهجه‌های مردم شهرستان شنیده می‌شود.
رضا طاهری محقق تاریخ جغرافیایی خلیج فارس در کتاب از مروارید تا نفت (تاریخ خلیج فارس) با بررسی زندگی در هزاره تاریکی تاریخ قوم ایرانی در کنار جلگه‌های خلیج فارس و نخچیرگاه (جغرافیای طبیعی شکار حیوانات) این شهرستان را از قدیمی‌ترین آبادی جغرافیای تاریخی اقوام ایرانی می‌داند و بخش بیشتر جغرافیایی اجتماعی - سیاسی دیر را در قرن‌های ساسانی و اسلامی زیر مجموعه سیراف (تابع ایالت فارس) می‌داند و بعدها در ماندستان و سپس دشتی بررسی می‌کند.
بنای بندر دیر جدید را بر خرابه‌های بنادر کهن دوران سلوکی و اشکانی تصویر می‌کند و وجه تسمیه بندر دیر را در مهاجرات بحرینی‌های از محله دیر در بحرین (در دو قرن پیش) می‌داند.
رضا طاهری با استناد به گفته حمدالله مستوفی در کتاب نزهه‌القلوب (هشتم هجری): ماندستان بیابانی است سی‌فرسنگ بر ساحل دریا و در آن‌جا دیرهاست و هیچ آب روان و کاریز ندارد و حاصلش جز غله و پنبه دیمی ندارد.
همچنین با استناد به نوشته‌های گریشمن و آرتورکریسنسن و ایجاد شهرک‌های سلوکی نشین در خلیج فارس و گمانه‌های احمد اقتداری درباره نام بتانه در کتاب شهرهای باستانی خلیج فارس، در ذکر بلوک ماندستان، کلمه ماندستان را در کلمه «مند» را اسم قسمت سفلای رود سکان (ثکان) و ماندستان قدیم و سیف مظفر را در بلوک دشتی بررسی می‌کند.
و می‌گوید: اما آن‌چه از پیشینه این منطقه و آثار باستانی موجود در منطقه برمی آید از آبادی‌های کهن‌تر از سیراف اسلامی یا دوران پس از سیراف هخامنشی است.
بعضی از مورخین معتقدند که بندر دیر در اصل یهودی نشین بوده‌است که احتمالا به علت تفوق آنها بر دیگر نحله‌های مذهبی و نیز احداث کنیسه‌هایی به نام دیر، این منطقه را دیر نامیده‌اند که با گذشت زمان در تلفظ کتابت به دیر مبدل گردیده‌است.
آثار جا مانده مثل قلعه‌ها، سدها و قناتهایی که از قدمت تاریخی برخوردارند، نشان از گذشته‌ای پر رونق و عصری طلایی و نیز ارتباطات بازرگانی و تجارتی با سرزمین‌های دوردستی همچون هند و چین و بین‌النهرین و حتی بخش‌هایی از آفریقا را دارد.
منبع:
http://www.bandardayyer.blogfa.com/
http://fa.wikipedia.org/
http://www.dayyerkhabar.blogfa.com/
http://www.dayyerweb.blogfa.com/
پارک ملی دیر - نخیلو

پارک ملی دیر -...

پارک ملی دریایی دیّر- نخیلودر ۲۴ مایلی غرب بندر دیر قرار دارد و شامل جزایر نخیلو، تهمادون، ام الگرم و جنگل‌های حرای مل‌گنزه است این پارک مکان مناسب و آرامی برای تخم گذاری پرندگان و لاک پشت‌ها در جزایر خلیج فارس است. پارک ملی دریایی دیّر- نخیلو با ۲۰هزار هکتار مساحت به بهشت پرندگان ...

اطلاعات | نقشه
منطقه حفاظت‌شده مند

منطقه حفاظت‌شد...

منطقه حفاظت شده مند با وسعت ‪ ۴۶‬هزار و‪ ۵۰۰‬هکتار با دو اکوسیستم آبی و خشکی در کنار بخش بردخون از توابع شهرستان دیر واقع در ‪ ۱۸۰‬کیلومتری جنوب شرقی بندر بوشهر قرار دارد. مند منطقه‌ای جلگه‌ای کویری است که دارای دو فصل زمستان نسبتا خشک و تابستانی گرم است. چهار جزیره خان، تهمادون، نخیل...

اطلاعات | نقشه
ساحل بندر دیر

ساحل بندر دیر

بندر دیر در جنوب استان بوشهر واقع شده و با مرکز استان ۲۰۸ کیلومتر فاصله دارد. ساحل بندر دَیّر یکی از زیباترین مکان‌های ساحل و دریا می‌باشد. سه اسکله اصلی معروف آن، صادر کننده و تامین کننده ماهی و میگو به داخل و خارج کشور است. بندر دیر در قدیم حاکم‌نشین دشتی بوده‌است. هوای آن نیز از بس...

اطلاعات | نقشه
تنگ مخدان

تنگ مخدان

تنگ مخدان یکی از جلوه‌های طبیعی و بکر استان بوشهر است که در شهرستان دیر واقع شده . تنگ مخدان در جنوب روستایی به همین نام و در ارتفاع 400 متری از سطح دریا واقع است. طول تنگه در حدود 3 کیلومتر است و در کف آن رو کوچکی که از ارتفاعات و چشمه‌های اطراف سرچشمه می‌گیرد جریان دارد. تنگ مخ...

اطلاعات | نقشه
جزیره نخیلو

جزیره نخیلو

این جزیره در محدوده شهرستان دیر قرار دارد و یکی از نادرترین جزایر جهان و بی‌نظیرترین جزیره خاورمیانه در زمینه زادآوری پرندگان مهاجر دریایی می‌باشد. مساحت جزیره نخیلو سی و دو هکتار است . درسطح این جزیره تپه یا ناهمواری وجود ندارد و ارتفاع سطح آن بیش از سه متر نمی‌باشد، شکل جزیره به صورت...

اطلاعات | نقشه
جزیره تهمادو

جزیره تهمادو

جزیره تهمادو یا جبرین از جزیره‌های غیر مسکونی ایرانی در خلیج فارس است.این جزیره در مجاورت سواحل بخش بردخون شهرستان دیر قرار دارد و فاصله آن تا بردخون حدود 13 کیلومتر است. این جزیره به شکل مستطیل بوده و دارای طول 12 کیلومتر و عرض 5 کیلومتر می‌باشد. آب و هوای این جزیره گرم و مرطوب و د...

اطلاعات | نقشه
جزیره مطاف

جزیره مطاف

جزیره متاف (مطاف) در مقابل سواحل بخش بردخون شهرستان دیر واقع شده است.منطقه دریایى مطاف جزیره اى ماسه اى در میان آبهاى ساحلى این بندر است که هنگام مد دریا زیر آب فرو مى رود و شناورهاى عبورى از این منطقه در برخى نقاط آن که عمق آب کم است در میان ماسه‌ها به گل مى نشینند. این جزیره ماسه اى...

اطلاعات | نقشه
مسجد بردستان

مسجد بردستان

مسجد جامع روستای بردستان بر روی تپه ای مشرف به روستا واقع شده است.بنای اولیه مسجد را به عمر بن عبدالعزیز نسبت می‌دهند. همچنین یک کتیبه چوبی در مسجد وجود دارد که از ترجمه متن بر می‌آید که فردی بنام حاجی ابوبکر شاه در سال 852 مسجد را تجدید بنا کرده است. مسجد از نوع مساجد برونگرا و فاقد ح...

اطلاعات | نقشه

گشتی در جزیره جبرین

این جزیره در مجاورت سواحل بخش بردخون شهرستان دیر قرار دارد و فاصله آن تا بردخون حدود 13 کیلومتر است. این جزیره به شکل مستطیل بوده و دارای طول 12 کیلومتر و عرض 5 کیلومتر می‌باشد.
آب و هوای این جزیره گرم و مرطوب و در حال حاضر خالی از سکنه است و زیستگاه پرندگان دریایی می‌باشد.
این جزیره منشأ رسوبی ... ادامه مطلب
گشتی در جزیره جبرین

کوه نمکی جاشک، زیباترین گنبد نمکی خاورمیانه

کوه نمک یا گنبد نمکی جاشک در استان بوشهر با دارا بودن چشم‌اندازهای زیبای زمین‌شناسی، انواع سنگ‌های مختلف، غارهای طبیعی و طبیعت بکر درون آن‌ها، آبشارکوه‌ها و آویزه‌های نمکی نه تنها چشم هربیننده‌ای را برای تفریح و کوهنوردی به طرف خود جلب کرده بلکه بهترین محل مطالعه برای محققان علاقه‌مند به علم زمین‌شناسی ... ادامه مطلب
کوه نمکی جاشک، زیباترین گنبد نمکی خاورمیانه

اطلاعات بیشتر...

نظر شما درباره دیر

برای ارسال نظر باید وارد سایت شوید