آب و هوا

توضیحات

ویرایش
اقلیم : سرد
نام قدیم : تاروه
حاجی آباد شمالی‌ترین نقطه استان هرمزگان به شمار می‌آید که به دلیل واقع شدن در راه ارتباطی کرمان به فارس و همچنین بندرعباس به سیرجان و نیریز و فسا و داراب از اهمیت جغرافیایی ...مشاهده کامل متن فراوانی برخوردار است.
این منطقه یکی از سردسیرترین مناطق هرمزگان به شمار می‌آید و به دلیل نزدیکی و ارتباط با یکی از کهن‌ترین شهرهای ایرانی (داراب و فسا) تحت تأثیر این ناحیه بوده و تاریخ آن با حوزه دارابگرد باستانی در ارتباط بوده است.
چنانکه به دنبال فتح این منطقه توسط اعراب، حاجی‌آباد نیز فتح شد.
هرچند نام حاجی‌آباد از اسامی اسلامی متأخر است که در آغاز دهی از دهستان‌های بخش سعادت‌آباد بندرعباس به شمار می‌آمد، اما به دلیل شرایط مناسب آب و هوایی و همچنین واقع شدن بر سر راه تجارتی که از خلیج‌فارس به نواحی مرکزی ایران امتداد می‌یافت، این منطقه رونق و اعتباری بدست آورد و تبدیل به یکی از مراکز اصلی سکونت شد که بعدها نام خود را به تمامی منطقه وسیعی که امروزه به این نام خوانده می‌شود، تعمیم داد.
جغرافیای طبیعی و انسانی
شهرستان حاجی‌آباد با مساحتی در حدود 7/10955 کیلومتر مربع 4/16 درصد از مساحت کل استان هرمزگان را به خود اختصاص داده است.
جمعیت شهرستان حاجی‌آباد در سال 1380 ش حدود 75010 نفر برآورده شده است که 6 درصد از جمعیت کل استان هرمزگان را در خود جای داده است و تراکم جمعیت در آن 9/6 نفر در هر کیلومتر مربع می‌باشد.
از مجموع جمعیت شهرستان حاجی آباد 51869 نفر در مناطق روستایی و بقیه در شهر زندگی می‌کنند.
شهرستان حاجی‌آباد از شمال و شمال شرق به استان کرمان، از شمال غرب به فارس و از جنوب به بخش فین در بندرعباس و از جنوب شرقی به بخش رودخانه در رودان محدود می‌گردد.
این شهرستان به صورت دشت پهناوری در میان کوههای فارغان، هماگ، کوشا (کوه‌شاه) و کافری واقع شده است که می‌‌توان آن را به دو بخش شرقی و غربی تقسیم کرد.
بخش شرقی حاجی آباد شامل ناحیۀ فارغان و احمدی است که همچون دیگر مناطق شرق هرمزگان (رودان و میناب) دارای خاک حاصلخیز و منابع آب شرب می‌باشد. در این منطقه، کشاورزی رونق فراوانی دارد.
آب این منطقه از چشمه‌سارهای کوهستانی، قنات و سفره‌های زیرزمینی تأمین می‌شود.
بخش غربی حاجی آباد کم آب و شوره‌زار است و رودخانه‌های این منطقه نیز به علت عبور از کانونهای نمکی دارای آب شور و غیرقابل کشاورزی است، لذا بیشتر ساکنان حاجی آباد در بخش شرقی آن زندگی می‌کنند.
شهرستان حاجی آباد به دلیل واقع شدن در حد شمالی استان هرمزگان و قرار گرفتن در دامنۀ کوهها، دارای آب و هوای معتدل و خنک‌تری نسبت به سایر مناطق هرمزگان است.
به عبارتی این منطقه برای هرمزگانی‌ها سردسیر و برای سیرجانی‌ها و ساکنان جنوب فارس گرمسیر است از اینرو محل ییلاق و قشلاق بسیاری از ساکنان اطرافش به شمار می‌آید.
در بخش شرقی حاجی آباد روستایی به نام نجوان وجود دارد که به علت واقع شدن در دامنۀ کوه، تنها حدود چهار الی پنج ساعت آفتاب بدان می‌تابد. لذا هوای این روستا در تابستان هم خنک است.
در شهرستان حاجی آباد علاوه بر پوشش گیاهی سایر مناطق استان، برخی درختان سردسیری نیز کاشت می‌شود. پسته یکی از محصولات مهمی است که در این منطقه قابلیت رویش دارد.
شهرستان حاجی‌آباد درشمال استان هرمزگان قراردارد و بلندی آن از سطح دریا هزارمتراست. این شهرستان از سوی شمال و خاور به استان کرمان، از باختر به استان فارس و از جنوب به بخش فین شهرستان بندر عباس محدود می‌شود.
شهرستان حاجی آباد، ناحیه‌ای است که درمیان کوه‌های آن، دشت‌های پهناور و حاصل خیز قرار گرفته اند.
این شهرستان به دو بخش خاوری و باختری بخش می‌شود، که هر کدام از این بخش‌ها از نظر جنس خاک، پهنه، آب، کشت‌و آب و هوا، دارای ویژگی‌هایی است. آب و هوای بخش خاوری، در زمستان معتدل و تابستان آن گرم و خشک بوده،آب این بخش به گونه چشمه سارهای کوهستانی بوده و بیش‌تر روستاها در پیرامون همین چشمه سارها بنا شده‌اند .
بخش خاوری شامل ناحیه فارغان است، که پیرامون آن پاره ای زمین‌های داخلی را دنباله رشته کوه زاگرس در بر گرفته و دارای ستیغ‌های بلند و دره‌های ژرف می‌باشد.
ناحیه فارغان و احمدی با توجه به کوهستانی بودن و دگرگونی آب و هوا، دارای پوشش گیاهی از گونه‌های درختان جنگلی سردسیری و گرمسیری می‌باشند.
از دشت پهناور بخش خاوری می‌توان به دشت آشکارا اشاره کرد که گونه‌های فرآورده‌های کشاورزی در آن کشت می‌شود .
بخش باختری کم آب بوده و رود خانه ها، به دلیل گذشتن از شوره زارها و گنبد‌های نمکی دارای آب شور می‌باشند که از نظر کشاورزی غیر قابل استفاده اند. دشت پهناور گله به دلیل شوری گله گاه و پهناوری شوره زارها، جز در کناره شمال و نقاطی از کناره جنوبی، در دیگر نواحی قابل استفاده برای کشاورزی نمی‌باشد.
از این رو بیش‌تر مردم این دیار، در بخش خاوری آن به سر می‌برند و بخش باختری جمعیت اندکی دارد. کار مردم بخش باختری، کشاورزی است که با شمار کمی دام به کار خود ادامه می‌دهند .
قالی بافی از جمله صنایع دستی رایج و مهم این منطقه است . این صنعت به ویژه در بین عشایر اسکان یافته رونق زیادی دارد. عشایر اسکان یافته افشاری و آیینی به تولید و تهیه انواع قالی، قالیچه، رویه پشتی و چنته اشتغال دارند.
اندازه فرش‌های منطقه در ابعاد 2×3 متر است.
درشهرستان حاجی آباد و پیرامون آن، کشاورزی و باغ داری رواج داشته و سیستم کشاورزی کارآمدی، متناسب‌با توانایی‌های مالی کشاورزی ناحیه‌پیدا شده است . فرآورده‌های مهم این بخش خرما، مرکبات (لیمو شیرین و نارنگی)، صیفی، غلات و حبوبات می‌شود.
پرورش درخت خرما و مرکبات اهمیت بسیاری دارد، به طوری که در فارغان و هماگ لیموشیرین و نارنگی کم نظیری به دست می‌آید.
پرورش این محصولات به ویژه در بخش احمدی از کارهای پر سود روستاییان این دیار به شمار می‌رود. دام‌داران این بخش کوچ نشین بوده و به دلیل نبودن مراتع مرغوب و استفاده بیش از اندازه از آن‌ها در این بخش، دام پروری رونق چندانی ندارد.
آب سرد برغنی معروف به آب«ریشو»، آب معدنی پیرامون روستای معدونیه و چشمه سبز پوشان از جمله دیدنی‌های این شهرستان به شمار می‌آیند .
به لحاظ تقسیمات کشوری حاجی آباد یکی از شهرستانهای استان هرمزگان است که تا سال 1370 ش با نام سعادت آباد، یکی از بخشهای شهرستان بندر عباس به شمار می‌آمد.
بخش سعادت آباد شامل پنج دهستان احمدی و فارغان در جانب شرقی، طارم و درآگاه در جانب غربی و دهستان سیاهو در جنوب بود. بخش سعادت آباد شامل چهار دهستان احمدی، درآگاه، طارم و فارغان بوده است.
حاجی آباد نام دهی بوده از دهات دراگاه بخش سعادت آباد که تا مدتها پیش یکی از بخشهای بندرعباس به شمار می‌آمد. از پیشوند آباد که در سعادت آباد و حاجی آباد به کار رفته، مشخص است که این اسامی مربوط به دورۀ اسلامی متأخر است.
این موضوع به معنی نفی ماهیت تاریخی حاجی آباد نمی‌باشد. چرا که اسامی سایر مناطق این شهرستان نظیر کهه، طارم، پتکوئیه، شمیل، فارغان، کهنوج و ... که همگی اسامی فارسی هستند، خود دلیلی بر قدمت تاریخی این منطقه است. آنچه که بر اهمیت حاجی آباد می‌افزاید، قرار گرفتن در جوار دو استان فارس و کرمان است که بخشی از راههای ارتباطی قدیم میان این دو ولایت از این منطقه می‌گذشته است.
همچنین یکی از راههای ارتباطی خلیج فارس به کرمان و فارس از این منطقه عبور می‌کرده است.این راه در حاجی آباد به دو شاخه می‌شد که شاخه‌ای از آن به سمت سیرجان و شاخۀ دیگر از طریق نیریز، فسا و داراب به فارس ختم می‌شد.
قدیمی‌ترین نامی که در مناقع تاریخی و جغرافیای مربوط به این حوزه از استان هرمزگان ثبت شده تاروه (طاروه) است که همان طارم امروزی است. تاروه در جوار دو حوزه به نامهای گوپانان (بندر لنگه فعلی) و یوتی‌یه (در حوالی سیرجان فعلی) واقع شده بود.
در واقع تاروه حد میانی دو حوزه یاد شده به شمار می‌آمده است.
تاروه برای ساکنان حوزۀ غربی (گوپانان) حکم منطقه سردسیر و برای ساکنان حوزۀ غربی (یوتی یه) حکم منطقه گرمسیر را داشته و به روزگار قدرت یابی مادها جزو متصرفات آنها بوده است.
به نظر می‌رسد این شهر تا روزگار هخامنشیان آباد بوده است. در این دوره وابستگی شدیدی میان این حوزه با پارسه (پارس) بوجود آمد از اینرو به دنبال فروپاشی هخامنشیان که در پی حمله اسکندر مقدونی به ایران صورت گرفت، این تمدن از میان رفت و در روزگار اشکانیان نیز با توجه به رونق شهر تاریخی گوپانان که در غرب تاروه قرار داشت، این شهر نتوانست حیات خود را بازیابد.
اما به روزگار ساسانیان تاروه به علت واقع شدن در راه ارتباطی فارس به کرمان و همچنین خلیج‌فارس مورد توجه قرار گرفت و با نام طارم رونق و شکوه گذشته خود را به دست آورد.
در گذشته، گُل سرخی که به صورت خودرو در کوههای این منطقه می‌رویید، به هندوستان صادر می‌شد. مردم این منطقه از روزگاران قدیم به کشت نخل، مرکبات، جو، گندم، شلتوک، ذرت، پنبه، کنجد، نخود، ماش و لوبیا اشتغال داشته‌اند.
منبع :http://www.tarikhejonoob.blogfa.com/
با تشکر از آقای غلامرضا زعیمی
http://hajiabad.ir/
http://www.bandarabbas.post.ir/
http://khalijefars.irib.ir/
روستای تزرج

روستای تزرج

یکی از روستاهای زیبای شهرستان حاجی آباد است که در جنوب غربی و 25 کیلومتری این شهرستان واقع شده است،روستای تزرج از توابع بخش مرکزی این شهرستان میباشد . این روستا دارای مردمان خونگرم و مهمان دوست که سالانه پذیرای هزاران نفر از هموطنان و گردشگرن داخلی و خارجی است. روستا تزرج از شمال به ک...

اطلاعات | نقشه
امامزاده سید محمد و امیر نظام الدین

امامزاده سید م...

امام زاده سیدمحمد(ره) امامزاده ای جلیل القدر و یکی از هزاران شهاب آسمانی از نسل کوثر فاطمی است که چون نگینی شهر حاجی آباد را در بر گرفته است. این امام زاده یکی از اولاد و احفاد امام موسی کاظم(ع) است از طریق ابو جعفر عبدالله عوکلانی فرزند امام کاظم(ع) نسب شریفش به آن امام همام می‌رسد .ب...

اطلاعات | نقشه
روستای بخوان

روستای بخوان

روستای بخوان یکی از خوش آب وهوا‌ترین وجذاب‌ترین روستاهای استان هرمزگان است. این روستا درکنار بلندترین کوه استان قرار داره همچنین در چهار کیلومتری بخش فارغان ودر250کیلومتری بندرعباس واقع می‌باشد. روستای بخوان از جنوب شرقی به کوه بنه خوان، از شمال و شمال شرقی به کوه بستو و از جنوب به کوه...

اطلاعات | نقشه
منطقه حفاظت شده کوه هماگ

منطقه حفاظت شد...

منطقه حفاظت شده کوه هماگ در استان هرمزگان و قسمت جنوبی شهرستان حاجی آباد قرار دارد. پوشش گیاهی منطقه هماگ متنوع است و در آن گونه‌های سردسیری و گرمسیری وجود دارد . در زمین‌های پایین دست منطقه بیشتر گونه‌های گرمسیری مانند کهور ، کُنار ، گیشدر ، استبرق ، خرزهره ، بید و پده و در ارتفاعات ...

اطلاعات | نقشه
آبشار تزرج

آبشار تزرج

آبشار تزرج یکی از زیباترین جاذبه‌های استان هرمزگان است که توجه گردشگران زیادی را جلب می‌کند. این آبشار در منطقه ای زیبا، سرسبز، خوش آب و هوا، در میان نخلستان‌های روستای تزرج در جنوب غربی شهر حاجی آباد واقع شده است. آبشار تزرج حاجی آباد در 175 کیلومتری شمال بندرعباس در جاده منتهی به رو...

اطلاعات | نقشه

چشمه سبز پوشان

این چشمه از جمله مکان‌های دیدنی و گردشگری زیبای شهرستان حاجی آباد محسوب می‌شود و میزان آبدهی این چشمه را 360 لیتر در ثانیه می‌باشد و مظهر چشمه سبز پوشان بیضی شکل با عرض 15 متر مربع و عمق 5/2 متر با متوسط درجه حرارت 28 درجه سانتیگراد است.
آب این چشمه برای مصارف کشاورزی و آبیاری نخیلات و مرکبات به ... ادامه مطلب
چشمه سبز پوشان

اطلاعات بیشتر...