آب و هوا

توضیحات

ویرایش
نام قدیم : آشوط - شاه‌آباد
یکی از شهرستان‌های استان آذربایجان غربی، شهرستان شوط می‌باشد. مرکز این شهرستان شهر شوط می‌باشد. این شهر مرکز سیاسی شهرستان شوط بوده و در ۴ کیلومتری جنوب رودخانهٔ «زنگبارچای» قرار گرفته‌است.
جمعیت شوط در سال ۱۳۸۵ خورشیدی بالغ بر ۱۹٬۷۵۹ نفر بوده‌است. این شهر از سمت شمال با ماکو ...مشاهده کامل متن و پلدشت، از سمت جنوب و شرق با چایپاره و از سمت غرب با چالدران همسایه‌است.

آن طور که برخی کتب و نوشته‌های تاریخی نشان می‌دهند این شهر ابتدا متعلق به ارامنه بوده است. شوط برگرفته از کلمهٔ ارمنی «آشوط» است که گویا نام یکی از پهوانان ارامنه بوده‌است.
این ناحیه در گذشته ساکنان ارمنی‌زبان بسیاری داشته که البته هنوز هم شهرها و روستاهای متعددی در اطراف شوط و ماکو نامشان ریشه‌ای ارمنی دارد؛ همچون تمام روستاهایی که نامشان به «جوق» ختم می‌شود (مانند باغچه‌جوق، آواجوق و قلاع‌جوق)
در زمان حکومت پهلوی نام شهر در اسناد دولتی به «شاه‌آباد» تغییر یافت؛ اما بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران در سال ۱۳۵۷ خورشیدی، بار دیگر شهر به همان نام پیشین خود خوانده شد.
با توجه به اینکه از خروج ارامنه از این منطقه قرن‌ها می‌گذرد، ولی این نام، نشان از قدمت و پیشینهٔ دیرین سکونتی در این شهر دارد.
بسیاری از بناهای تاریخی و فرهنگی این شهر در طول تاریخ از بین رفته‌اند و هم‌اکنون اثری از آن‌ها باقی نمانده‌است. «تپهٔ تاریخی خلیل‌آباد» مربوط به دورهٔ اورارتوها و همچنین «عمارت تاریخی خان» با معماری مربوط به اواخر دورهٔ قاجار و اوایل دورهٔ پهلوی در روستای خوک (آخرین روستای خان‌نشین در منطقه) تنها آثار برجستهٔ تاریخی موجود در شهر شوط هستند.
آبگرم معدنی ایستی‌سو و منبع آب شهری از مهم‌ترین جاذبه‌های طبیعی شوط محسوب می‌شود. آبگرم ایستی‌سو در بالای تپه‌ای قرار گرفته که از دو سوی آن آبگرم و از وسط آن نیز آبسرد از داخل تپه به بیرون می‌جوشد.

این شهرستان از دو بخش مرکزی و قره قویون تشکیل شده است و شهرهای آن شوط و مرگنلر می‌باشد. دهستان‌های بخش مرکزی شامل دهستان یولا گلدی و دهستان قره قویون شمالی است و قره قیون از دو بخش دهستان چشمه سرا و دهستان قره قویون جنوبی تشکیل شده است.
اکثریت ساکنان شوط را ترک‌های آذربایجانی تشکیل می‌دهند. همچنین در سال‌های اخیر گروه‌هایی از ایلات و عشایر کرد از دیگر روستاها و شهرهای منطقه به این شهر مهاجرت کرده‌اند.
ترک‌ها به زبان ترکی آذربایجانی و کردها نیز به زبان کردی کرمانجی سخن می‌گویند.

منابع:
http://fa.wikipedia.org/wiki
http://www.shout-ag.ir
http://portal2.moi.ir
http://old.mehrnews.com/fa/NewsDetail.aspx?NewsId=843733

نظر شما درباره شوط

برای ارسال نظر باید وارد سایت شوید