آب و هوا

توضیحات

ویرایش
تایباد از شهرستانهای خراسان رضوی است و در شمال شرقی استان خراسان رضوی واقع شده که از شمال به تربت جام از شرق به کشور افغانستان ، از جنوب به خواف و از غرب به تربت حیدریه محدود می‌شود .
آب و هوای تایباد معتدل مایل به ...مشاهده کامل متن گرم است
از مهمترین رودهای فصلی این شهرستان میتوان به"ربس"درشمال و رود مرزی "هریر رود "در شمال شرقی آن اشاره نمود.
شهرستان تایباد با سابقه و قدمت طولانی خود و دارا بودن آثار و بناهای تاریخی از جمله شهرهای کهن این مرز و بوم به حساب می‌آید. این شهر در مسیر ارتباطی تربت جام،فریمان، سنگان، خواف، تربت حیدریه به مشهد متصل می‌شود.
در کتب تاریخی ( حبیب السیر و نفحات جامی ) تایباد از جمله مراکز قدیمی ایران زمین می‌باشد و در حدود ۷۰۰ سال پیش جمعی از اقوام مغول در این آبادی که به نام مغول آباد بوده زندگی می‌کردند.
این قوم به علت بروز بیماری طاعون در افغانستان محل سکونت خود را ترک و به جنوب ایران رفتند و روستای آنان مدتی ویران بوده تا این که شخصی به نام تائب به فکر تجدید بنا و عمران تایباد کنونی و سهل آباد آن عصر می‌افتد.
لیکن این بار هم به علت ناامنی‌های مرزی دیر یا زود به ویرانی کشیده شده و مردم ساکن آن به اطراف متفرق می‌شوند تا این که هنگام حمله حسام السلطنه به هرات و کوچاندن ایرانیان مقیم هرات به تایباد باز این ده ویرانه اعتباری پیدا می‌کند و چون مرکز حکام محلی قرار میی گیرد ازمناطق دیگر علما و دانشمندان به آن جا می‌آیند.
یافته‌های باستان‌شناسی موید سکونت و فعالیت‌های انسانی در این ناحیه از هزاره سوم پیش از میلاد است. گونتر کوریل نخستین پژوهشگری بود که در سال 1974 مسیر تربت جام، تایباد را مورد بررسی قرار داد .
این ناحیه دوران تاریخی به عنوان فپقلمرو آباد جمعیت بسیاری را به خود جلب کرده است .به گونه ای که در دوران پارت‌ها یکی از ولایات آنسلسله بوده است.
منطقه کنونی تایباد در متون کهن به "باخرز"شهرت داشته و گاه از آن با عناوین "گواخرز"و "بادهرزه" نام برده شده و در منطقه تلاقی راههای تجاری قدیم که نیشابور را به هرات و قهستان و سرخس متصل می‌کرد قرار داشته است.
باخرز در سال 29ه.ق توسط سپاهیان اسلام فتح گردید و مالین بعنوان مرکز باخرز از نظر رونق و اعتبار به مرتبه ای رسید که در سده چهارم هجری شهری آباد به شمار می‌آمد.این منطقه در سال 644ه.ق در شمار مضافات هرات به ملوک کرت اهدا گردید.
در اوایل سده هشتم هجری شخصیتی بزرگ و عرفانی به نام مولانل شیخ زین الدین ابوبکر تایبادی در باخرز ظهور کرد و منطقه را از افکار خویش متاثر ساخت. توجه به این ناححیه در دوره تیموری نیز ادامه یافت به طوری که بنای با عظمتی برای تجلیل از مقام عرفانی "زین الدین ابوبکر " ساخته شد.
باخرز در قرون بعدی بویژه در سال 998و1025 ه.ق توسط عبدالمومن خخان ازبک و در سال 1128بوسیله افاغنه ابدالی تصرف گردید.
شهر تایباد در گذشته‌ی مغول آباد ، باخزر ، طیبات ، طایباد ، طایباذ ، تائب آباد ، تایب آباد ، تایاباد ، تایاباذ ، تایاد خوانده می‌شده است .
چون شمار زیادی از عالمان ، عارفان ، مردان پاک ، پاکیزه و طاهره از جمله شیخ زین الدین ابوبکر ، پیرتیمور لنگ در این محل سکونت اختیار کردند طیبات ، یعنی جای پاکان ، نیکان ، زاهدان و مردان نیکو نامیده شد .
از آن جا که این شهر ، در ناحیه باخزر قرار داشته است و در گذشته پس از مالان یا مالین ، مرکز این ناحیه یا ولایت بوده ، شاید چند سالی به آن باخزر می‌نامیدند .
اصل واژه‌ی باخزر د رزبان پهلوی ( باد هرزه ) است . زیرا در محل وزیدن بادهای سخت، افتاده است .
این شهر تا سال‌های اخیر ( طیبات ) خوانده می‌شده بود و سپس (تایباد) نامیده شد و حتی نام شهرستان تایباد، که تا ۱۳۵۹ ه . ش باخزر بود ، در ۲۶ خرداد ۱۳۵۹، به موجب تصویب نامه‌ی شماره‌ی ۳۷۲۰ هیات وزیران به تایباد تبدیل شد .
مردم محل بر این باورند ، که در شهر تایباد و پیرامون آن ، بادی می‌وزد که مدت وزش آن در یک شبانه روز ( ۲۴ ساعت ) دوازده ساعت است یعنی نیمی از یک شبانه روز که آن ( ۱۲ ساعت ) را (تای) می‌نامند .
از این رو به این شهر تای + باد = تایباد می‌گفتند .
در دوران ساسانیان و تایباد پیرامون آن ، باخزر نامیده می‌شد و جزو ولایت بزرگ ابرشهر(نیشابور کنونی) بوده است و مارکورات ، حدود این ولایت را چنین نگاشته است:
(نیشابور ولایتی است وسیع با نواحی بسیار ، که از آن جمله است: طبسین و قوهستان (قهستان)، نسا، بیورد، (ابیورد) ابرشهر ، جام ، باخزر ) .
مردم تایباد از تبار آریایی‌ها و ایرانی هستند . زبان آنان فارسی با گویش محلی است . همهی مردم این شهر مسلمان و پیرو مذهب سنی و شیعه جعفری هستند .
اقتصاد تایباد بر کشاورزی و دامداری استوار است . کشاورزی تایباد به گونه‌ی سختی بوده و کشت بیشتر آبی و پررونق است . برای آبیاری زمین‌های کشاورزی بیشتر از رودخانه و کاریز استفاده می‌شود .
فرآورده‌های مهم آن عبارتند از : تره بار ، زیره ، گندم ، جو پنبه ، چغندقند ع زرد آلو ، انگور ، توت ، انار وانجیر .
دامداری نیز به گونه‌ی سختی رواج دارد ، ولی فرآورده‌های آن جنبه‌ی صادراتی نداشته واز پشم دام‌ها برای قالیچه بافی استفاده می‌شود . در گذشته در تایباد پرورش کرم ابریشم رواج داشته است .
منبع:
http://taybad13.blogfa.com
http://a-nemati.blogfa.com
http://www.mums.ac.ir/afc/fa/taybad
http://www.khorasan.ir/tabid/1457/Default.aspx
http://aziz12345.blogfa.com/post-15.aspx
http://www.aftabir.com/articles/view/applied_sciences/geograohy_history/c12c1202726757_taybad_p1.php
آرامگاه مولانا ابوبکر تایبادی

آرامگاه مولانا...

آرامگاه "مولانا ابوبکر تایبادی" در فضایی باز مقابل بنایی رفیع در پناه درخت پسته ای کهنسال کنار گورستان قدیمی شهر تایباد واقع شده است. مولانا ابوبکر زین‌الدین تایبادی دانشمند و عارف معروف، شاگرد نظام‌الدین هروی است و از روحانیت شیخ‌الاسلام احمد جامی تربیت معنوی یافته و بعضی او را مرید ا...

اطلاعات | نقشه
میل کرات

میل کرات

میل تاریخی کرات بالای تپه ای نسبتا بلند در کنار روستای کرات در ۲۵ کیلومتری جنوب غربی تایباد در مکانی که راه قدیمی جام و باخرز به خواف از کنار آن عبور می‌کرده قرار دارد شکل ظاهری مطّبق این مناره، با دیگر مناره‌ها مقداری تفاوت دارد و بسیار شبیه مناره جام در شرق شهر هرات است. در اطراف م...

اطلاعات | نقشه
روستا و محوطه تاریخی جوزقان

روستا و محوطه ...

روستای جوزقان ازتوابع شهرستان تایباد استان خراسان رضوی است و در34 کیلومتری شهرستان تایباد قرار دارد. این روستا دارای 550 خانوارجمعیت می‌باشد. روستای جوزقان در کناره رودخانه فصلی مرغزار واقع شده است. این بخش مسکونی بر روی خرابه‌هایی قدیمی ایجاد شده است و جبهه جنوب غربی آن به شکل پستی و...

اطلاعات | نقشه
منطقه گردشگری دره ارزنه

منطقه گردشگری ...

منطقه گردشگری دره ارزنه از زیباترین گردشگاههای شهرستان تایباد است ,منطقه زیبای ارزنه با چشم‌اندازهای متنوع طبیعی در فاصله 12کیلومتری غرب شهر باخرز واقع شده است. این منطقه مصفا و دلگشا در جوار شهرستان تایباد قرار گرفته است و دارای آب و هوایی به اعتدال، در تابستان‌های گرم می‌باشد. از و...

اطلاعات | نقشه
روستای آبقه

روستای آبقه

آبقه نام روستایی در ۴۵ کیلومتری شهرستان تایباد است که از شمال به روستای پساوه از شرق به روستای کوه آباد از غرب به روستای ایله متصل میگردد ، این روستا از نظر ناهمواریها پایکوه بوده وجهت جنوب روستا را کاملا کوه در برگرفته است. شغل اصلی مردم روستا کشاورزی و دامداری می‌باشد که از نظر کشاور...

اطلاعات | نقشه
روستای پشته

روستای پشته

روستای پشته در فاصله ۲۷۰ کیلومتری مشهد و نیز در فاصله ۵۰ کیلومتری شمال غربی شهرستان تایباد و همچنین ۲۵ کیلومتری کرات واقع گردیده است و از شمال به حوزه روستای شیزن - از غرب و جنوب به ارتفاعات خواف - از شرق به روستای ایله و از غرب به جوزقان و پساوه محدود گردیده است . در کنار فعالیتهای کش...

اطلاعات | نقشه

نظر شما درباره تایباد

برای ارسال نظر باید وارد سایت شوید